Dübörög az alvásipar: így javítanának az alvásminőségünkön

alvás

Világszerte egyre nagyobb üzlet az alvás, amit mostanra a technológiai cégek is felismertek. A kutatások szerint egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, az elmúlt évek kutatásai alapján azonban a fejlett világ többségében ennél kevesebbet szundítanak az emberek. Magyarország ezeken a listákon jobban szerepel, általában nagyjából a sáv alsó részét teljesítjük, de egyrészt ez azt jelenti, hogy sokan itthon is kevesebbet alszanak a javasolt mennyiségnél, másrészt más országokban az átlag sem éri el a hét órát.

Milliárdos üzlet

Nem csoda tehát, hogy az alvásminőség javítása egyre több embernek fontos, és ennek megfelelően egyre több pénz is van benne. Az „alvásipar” éves bevételét már 2018-ban is 30-40 milliárd dollárra saccolták, de volt ennél másfélszer nagyobb becslés is, amely 2021-re már 80 milliárd körüli forgalmat várt.

Persze sok függ attól, hogy mit számolnak bele ezekbe a becslésekbe, és természetesen az összeg nagy része az olyan hagyományos alvássegítő termékekből jön össze, mint a matracok, speciális párnák, vagy ágymelegítők. Mostanra azonban a techcégek is egyre jobban felismerik az alvásban rejlő potenciált, és rengeteg ehhez köthető kütyü, illetve nagyobb berendezés jelenik meg a piacon.

Túl sok az app, nincs elég tárhely?

Válassz magadnak egy új készüléket a Telenet.hu-n!

Nem mindegy, milyen a fény

Érdekesség, hogy az alvásminőség romlása miatt sokan épp a techszektort, illetve annak termékeit hibáztatják. Az éjszakai pihenés hossza ugyanis részben azért rövidült meg, mert az emberek lefekvés előtt még a telefonjukkal babrálnak. Ennek ráadásul nemcsak az alvás hosszára, hanem annak minőségére is hatása van, a kutatások szerint ugyanis a monitorok, kijelzők kék fénye ébren tartja az embert.

A mostani fejlesztések egyik iránya egyébként épp ezt próbálja ellensúlyozni, és fényterápiát kínál az alvásminőség javítására. A maguktól elhalványuló, illetve gesztusvezérléssel irányítható lámpák már nem igazán számítanak újdonságnak, de lehet kapni olyan berendezéseket is, amelyek például napfelkeltét szimulálnak.

A horkolásra is van megoldás

Ezeknél sokkal elterjedtebbek azonban az okosórák, illetve okoskarkötők, amelyeknek ugyan nem ez az elsődleges funkciója, de mások mellett azt is képesek mérni, hogyan aludt a tulajdonosuk. Már egy átlagos árfekvésű óra is megmutatja, hogy mennyi időt töltöttünk mélyalvásban, és pontosan milyen alvási fázisokból állt az éjszakánk.

A fények mellett a cégek már a külvilág zajait elnyomó hangterápiát is kínálnak a jobb alváshoz, de vannak külön alváshoz szánt levegőtisztítók, és esti mesét biztosító alkalmazások is. Azok számára pedig, akiknek a horkolás jelent gondot, olyan okospárnát fejlesztettek, amely ha horkolást érzékel, akkor a rajta fekvő ember fejének a pozícióját változtatja meg.

2020.06.26.

Olvastad már?

Karanténban jobban fogy a videojáték is. . . tovább
Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket? . . . tovább
Felértékelte a járvány a szélessávot, azonban nagyok a lefedettségi különbségek. . . tovább
A streamingpiacot sem hagyta érintetlenül a járvány. . . tovább
Adatbiztonság és home office: hogyan védjük a céges adatokat otthonról?. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!