Rengeteg pénz van a versenyszerű videojátékozásban

önvezető autó

Idén már több mint egymilliárd dollár bevételre tehet szert különböző forrásokból az esport. A versenyszerű videojátékozásban tényleg egyre több pénz van, mégsem vehető biztosra, hogy az ágazat képes lesz üzletszerűen működni, ehhez ugyanis még számos tényező hiányzik.

Az esport sok szempontból a hagyományos sport üzleti modelljét követné, a gond csak az, hogy jelenleg túl sok különbség van a két szektor felépítése között. A sport alapvetően egy mesterségesen kialakított monopóliumra épül: a csapatok vagy a sportolók versenyeznek egymással, hiszen ez az egész lényege, makroszinten, a versenyrendszereknél azonban csak egy szereplő van. Nincs több olimpia, foci világbajnokság, vagy Bajnokok Ligája.

Az esportnál ez történetileg máshogy alakult: még ugyanabban a videojátékban is rengeteg versenyszerevező ténykedik, sok a párhuzamos bajnokság. Így hiába áramlik egyre több pénz a szektorba, ez túl sokfelé oszlik meg, különösen, hogy itt amúgy is több szereplő szeretne a bevételekből részesedni, mint a hagyományos sportnál. Míg utóbbi esetében a versenyek szervezői (jellemzően a sportági szövetségek) nonprofit szervezetek, és a csapatok is inkább a szakmai sikerre ácsingóznak, semmint az üzletire, addig az esportnál sokkal inkább megjelenik a nyereségre való törekvés.

Arról nem is beszélve, hogy a versenyszerű videojátékozáshoz egy platform, egy játékszoftver is kell, az ilyen játékok fejlesztői pedig szintén szeretnének üzleti hasznot húzni az esportból.

Emiatt hiába érkezik egyre több pénz a szektorba, még mindig nem biztos, hogy minden szereplő megtalálja a számításait. Márpedig, ha valahol elcsúszik a dolog, akkor könnyen megakadhat az ágazat fejlődése, egyes elemzők pedig épp ettől tartanak.

A kilátásokat ugyanakkor javítja, hogy egyre több esporton kívüli vállalat ismeri fel az ágazatban rejlő lehetőségeket. A versenyszerű videojátékozás legvonzóbb jellemzője, hogy egy olyan, kifejezetten fiatal rajongói kört lehet elérni vele, amit más marketingcsatornákon keresztül nem. Felmérések szerint az esport közönségének átlagéletkora hat-hét évvel alacsonyabb a futballrajongókénál, más sportágak esetében pedig évtizedekben mérhető a különbség.

Ennek köszönhetően egyre több olyan vállalat jelenik meg hirdetőként az esport környékén, amelyek direkt a fiatalokat szeretnék elérni. Ez pedig már az előző években is jelentősen megdobta a szponzori és reklámbevételeket, és a trendekben a jövőben sem várható érdemi változás. Ráadásul úgy tűnik, hogy hamarosan a versenyek közvetítése is hozhat pénzt a szervezőknek és a csapatoknak. Korábban erre nem volt példa, az eseményeket ugyanis többnyire az interneten, ingyenesen közvetítették.

2019. december 4.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!