Mi lassítja az internetet?

16

Mi lassítja az internetet?

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy internetezés közben azt tapasztaltuk, mintha valami megakasztaná a sebességet.

Ilyenkor jó utána nézni mi okozhatja ezt, milyen program dolgozik éppen a háttérben és jó tisztában lenni azzal is, hogy az egyes tevékenységek, mint például a filmnézés vagy zene letöltés milyen forgalmat generálnak. A Windows Feladatkezelőben tudjuk ugyan ellenőrizni a hálózati forgalmat, de azt nem tudjuk szabályozni, hogy a háttérben futó programok mennyire terheljék a sávszélességet.
És ilyenkor kerülnek előtérbe olyan ügyes programok, mint például a NetBalancer, ami gyakorlatilag egy hálózati sávszélesség szabályozására alkalmas szoftver.
Az ilyen típusú programok segítségével meghatározhatjuk, hogy a háttérprogramok hogyan gazdálkodjanak a sávszélességgel, azaz csökkenthetjük a vonal terhelését és így észre sem vesszük, hogy dolgozik valami a háttérben.

A telepítés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy éppen nem csinálunk semmit az interneten, mert az installálás megszakít minden online folyamatot (letöltés, streaming, átutalás stb.). A telepítés során kapunk egy-két figyelmeztető üzenetet, de ettől függetlenül folytassuk nyugodtan tovább.
A telepítés befejeztével újra kell indítani a számítógépet és azonnal elkezd futni a NetBalancer alkalmazás. Létrehoz egy ablakot tele arra vonatkozó információval, hogy milyen folyamatok használják a hálózatunkat.
A Szerkesztés (Edit) menün belül a Beállítások (Settings) menüpontban bizonyosodjunk meg arról, hogy a következő opció van bejelölve:

˝Csak az online folyamatokat mutassa˝ (Show only online processes).

Így csak az internetkapcsolatot használó alkalmazások listája jelenik meg. És tudni fogjuk, hogy melyik alkalmazásunk foglalja le leginkább a sávszélességünket.
A NetBalancer programot használhatjuk úgy is, hogy csak egyes alkalmazások vagy bizonyos alkalmazástípusok esetén kérünk sávkorlátozást.

Ha a NetBalancer nem találja a tettest még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy egyáltalán nem a számítógépben kell keresni a hibát.
Egyéb, a netre csatlakoztatott eszközök is fogyaszthatják a sávszélességet például tablet, smart TV vagy Blue-ray lejátszó. Ha vezeték nélküli hálózatot használunk akár a szomszéd is csatlakozhat rá, ezt megelőzendő érdemes jelszókérést beállítani.
Sajnos a program magyar kezdőfelülettel nem rendelkezik, de ezt ellensúlyozza a könnyű kezelhetősége. Jelenleg beta fázisban van, ingyenesen használható.

+1 TIPP: Ha szeretnénk tudni jelenleg milyen az internet sebesség otthonunkban segítségünkre lehet a Telenet Internet Sebességmérő, melnynek segítségével könnyedén tesztelhetjük internet hozzáférésünk sebességét.

Az internet lassulását természetesen nemcsak a háttérben futó programok okozhatják, más tényezők is állhatnak a sebesség csökkenése mögött, melyekről itt olvashat.

2017. május 29..


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!