Gyorsítsd fel a netet és a wifit!

Gyorsítsd fel a netet és a wifit!

Az emberek a lassú netért általában a szolgáltatójukat hibáztatják. De a számítógép beállításai, a vezeték nélküli hardverek vagy épp egy régi gép ugyanúgy bűnös lehet.

Ha szeretnénk tudni jelenleg milyen az internet sebesség otthonunkban segítségünkre lehet a Telenet Internet Sebességmérő, melnynek segítségével könnyedén tesztelhetjük internet hozzáférésünk sebességét.

Néhány tipp, amivel növelhető a sebesség:

1. Frissítsd a web böngészőt
Valóságos küzdelem a böngészés a neten? Ha nem a böngésző legutolsó verzióját használod, próbálj arra frissíteni vagy cseréld le egy teljesen másra. Például a Chrome-ot Firefoxra vagy fordítva, ha még Explorered van, ahelyett már használj mást.

2. Találd meg a legjobb helyet a routernak
A jelerősséget sok minden befolyásolja, a falak, ajtók éppúgy, mint az interferencia egy másik eszköz miatt. Ha szenvedsz a lassú és/vagy megbízhatatlan wifitől, próbáld máshova tenni a routert. Ideális hely lehet például egy szekrény teteje. Ha szeretnéd a házban mindenhol elérni a jelet, valamilyen központi helyre tedd a routert, például a lépcső tetejére. Alternatívaként, ha van egy szoba, ahol rendszeresen netezel, akkor feltétlenül ott legyen a router is.
Általános szabály minél közelebb vagy a routerhoz annál jobb a webkapcsolat.

3. Beállítások finomhangolása
A router számos különböző beállítása hatással van a vezeték nélküli szélessávú jelre.
Ezen beállítások finomhangolása, szabályozása járul hozzá a legjobb sebesség eléréséhez. Például biztosnak kell lenni abban, hogy másik vezeték nélküli csatornát használsz, mint a szomszéd - interferenciát okozhat és lassítja mindkettőtök sebességét, ha véletlenül ugyanazon a csatornán osztoztok.
Persze szinte lehetetlen megmondani hogyan kell beállítani az összes routert, inkább olvasd el a felhasználói kézikönyvet vagy ellenőrizd a szolgáltatód támogató felületén a beállítás részleteit.

4. Védd a hálózatod
A nyitott vezeték nélküli hálózat eleve óriási biztonsági kockázatot rejt; a szomszédok és más közelben tartózkodók is kéretlenül használhatják a hálózatunkat.
A gyakori használat, a sűrű letöltés az internet sebességünk gyors zuhanását eredményezi emellett pedig, ha van egy letöltési korlátunk, nagyon gyorsan felfalhatják az értékes adatmennyiségünket.
Hogyan lehet leállítani a potyázókat? Védd a hálózatod! Vagyis titkosítsd a jelet és védd jelszóval.

5. Használj kisebb sávszélességet
A gépen lévő alkalmazások sokasága akár a tudtod nélkül is használhatják a netet.
Windows frissítések, biztonsági ellenőrzések és frissítések, chat alkalmazások, Skype, weboldal fülek, media player pop-up-ok - ezek a mind fogyasztják a szélessávot.
Néhány alkalmazás engedélyt kér mielőtt elkezd futni, de ettől függetlenül mások még futhatnak a háttérben. Ezek törlésével adhatsz egy kis lökést a sebességnek.
Az Ctrl+Alt+Delete billentyű kombinációval előhívható a feladatkezelő, amely megmutatja mi fut éppen a gépen.

6. Korszerűsítsd a routert
Az internetszolgáltatók jellemzően újabb típusú routereket biztosítanak. Viszont, ha régebbi eszközt használunk vagy még megfelelő állapotú, akkor néhány dolgot érdemes megpróbálni.
Például antennát váltani.  Az új routerek többségében már  beépített antenna van, azonban egy külső antenna hozzácsatlakoztatásával akár ötszörösére növelhető a jel.
Ha már régóta hűséges ügyfelei vagyunk a szolgáltatónknak és még mindig ugyanaz a routerünk, amit évekkel ezelőtt adtak, érdemes egy újat kérni tőlük.
Akár vehetünk magunknak egy új routert, hiszen a jobb minőségűeknek több funkciójuk van, mint a port választás lehetősége vagy a jobb tűzfal.

7. Bővítsd a vezeték nélküli hálózatot
Ha problémád akad a hálózattal, akkor érdemes beruházni egy wifi repeaterbe vagyis jelerősítőbe, ami javítja a hatótávolságot. Bárhol használható, ahol van egy szabad konnektor.
Kicsit drágább megoldás, de hatékony.

8. Amiért jobb a vezetékes
Néhány alapvető igazság:
- a vezeték nélküli kapcsolat mindig lassabb, mint a vezetékes
- vezeték nélküli hálózat létrehozásánál mindig várható egy kis sebesség csökkenés (ami nem probléma azoknak, akik gyors kapcsolattal rendelkeznek, viszont, akiknél eleve csigalassúságú a net, nem ez a legjobb választás)
- próbálj meg közvetlenül Ethernet kábelen keresztül kapcsolódni, ha tudsz (valószínűleg jobbnak találod majd a sebességet, ha nem, akkor az arra utalhat, hogy a szolgáltatónál van probléma)

9. Beszélj a szolgáltatóval
Ha mindezek után még mindig nem változik a sebesség, ideje egyeztetni a szolgáltatóval. Segíthetnek azonosítani a hibát - akár nálunk, akár náluk van - és lépéseket tenni a kijavításához.
Előfordulhat, ha hosszabb ideje használjuk ugyanazt a csomagot - egy vagy több éve -, hogy már elavultnak számít. Valószínűleg nemcsak gyorsabbat választhatunk, de elképzelhető, hogy többet fizetünk, mint amire szükségünk van. A hűségnyilatkozat lejártakor érdemes összehasonlítani a szolgáltatók kínálatát.


2017. május 29.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!