Nem véletlenül kérik, hogy kapcsoljuk ki a mobilunkat a repülőn

digi

Idén tavasszal ismét a figyelem középpontjába kerültek a repülésbiztonság technológiai kérdései, miután kiderült, hogy két Boeing 737 Max típusú gépnél is ugyanaz a műszaki hiba vezetett katasztrófához. A baleseteket követően ezúttal is felmerült az a korábban már sokat feszegetett kérdés, hogy valóban szükséges-e kikapcsolni a telefonokat repülés, illetve az egyéb elektronikai készülékeket fel-, és leszállás közben.

Korábban a témában megjelent cikkekben legtöbbször arról olvashattunk, hogy bizonyos esetekben valószínűleg okozhatnak gondot a mobilok a repülőgépeken, ez pedig már önmagában is elég ahhoz, hogy inkább kikapcsolva tartsák őket az utasok. A légikatasztrófák után azonban a Bloomberg beszámolója szerint egy elég konkrét eset is előkerült, amikor veszélyes problémákkal hozták összefüggésbe a bekapcsolva hagyott telefonokat. Mindezt ráadásul olyan gépeknél, amelyeket európai légitársaságok is használnak.

A történet nem is túl friss, hiszen az Egyesült Államokban már öt évvel ezelőtt észrevették, hogy azelektromos készülékek rádiójelei egyes repülőgéptípusok műszereit esetenként megzavarják. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a pilóták ennek következtében olyan információkat veszíthetnek el, mint a repülési sebesség, az aktuális magasság, sőt, akár a teljes navigációs felület is eltűnhetett. Az ilyen adatok hiányában pedig teljesen elveszíthetik a kontrollt a gép irányítása felett, és ha ez olyan magasságban történik, ahol már nincs idő a műszaki probléma korrigálására, akkor könnyen belátható, hogy ez katasztrófához vezethet.

Bár a beszámolók szerint konkrétan repülés közben nem fordult elő ilyen eset, mivel a teszteken észlelték a problémát, mostanra az összes érintett kijelzőt lecserélték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ettől kezdve bárki nyugodtan használhatja a telefonját a repülőkön. Szakemberek szerint ugyanis a mobilok által kibocsátott rádiójelek a repülőgépek, illetve a navigációs berendezések típusától függetlenül is veszélyesek lehetnek. Bár ebben a konkrét esetben repülés közben nem került elő a hiba, ha nem is túl gyakran, de időről időre előfordult, hogy a pilóták számára a levegőben elérhetetlenné válnak bizonyos adatok.

2019. október 24.

Olvastad már?

A hétvégi nagytakarítást még nem a fotelből intézzük . . tovább
Milliárdok használhatnak mobilnetet, de nem teszik . . . tovább
Még mindig nincsenek teljes biztonságban az adataink. . . tovább
Egyre nagyobb és egyre jobb tévéket veszünk, de nem használjuk ki őket. . . tovább
Egyre kevésbé hisznek a hirdetők a Facebookban, de így is használják . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!