Az internetsebességet tekintve Magyarország a 21. a világon

A világ internetes forgalmának nagyjából 20%-kát lebonyolító Akamai szoftvergyártó cég készítette kutatás eredményei szerint Magyarország az átlagos internetsebességet tekintve a 193 országot tartalmazó lista 21. helyén áll. A 4 Mbps-nál gyorsabb internet elterjedtsége hazánkban 62 százalék - mondta a telenet.hu távközlési szakértője.

Az internetsebességet tekintve Magyarország a 21. a világon


A 2012 utolsó negyedévét átfogó kutatásban az internet és a mobilinternet elterjedtségét, sebességét, illetve az azt ért támadások gyakoriságát vizsgálták. Az Akamai negyedévente elkészíti a fenti szempontokra kiterjedő jelentését, melyben a világ 193 országát rangsorolják.


Internetsebesség

2012 utolsó negyedévében az átlagos internetsebesség 5 százalékkal növekedett a korábbi vizsgált szakaszhoz képest, 2,9 Mbps-ra. A maximum sebesség pedig 4,6 százalékkal, 16,6 Mbps-ra emelkedett. Az adatokat országokra lebontva kiderül, hogy a legmagasabb átlagos internetsebesség Dél-Koreában van, mégpedig 14,0 Mbps-os (ez az érték 4,8 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest). A legmagasabb maximum sebesség pedig Hong Kongra jellemző, 57,5 Mbps (az érték 6,2 százalékkal növekedett).
Magyarország az átlagos internetsebességet tekintve a lista 21. helyén áll, 5,9 Mbps-mal; a legmagasabb maximum sebességet tekintve pedig a 14. helyen, 31 Mbps-mal. a telenet.hu internet csomag összehasonlító oldal tapasztalatai szerint az új internet előfizetések átlagos sebessége 10,6 Mbps volt 2012 utolsó negyedévében, tehát az előfizetők egyértelműen egyre gyorsabb internetet keresnek.


A gyors internet elterjedtsége

Világméretűen a gyors (10 Mbps-osnál gyorsabb) internetkapcsolatok száma 2,7 százalékkal növekedett, 11 százalékra. A vizsgált negyedévben Dél-Koreában használtak a legtöbben gyors internetet (49 százalék, ami 5.7 százalékos csökkenést jelent), épp úgy, mint az eggyel korábbiban. Az átlagos sebességű internet (4 Mbps-osnál gyorsabb) használata 2,1 százalékkal növekedett 41 százalékra; ezt a szektort is Dél-Korea vezeti. A 4 Mbps-nál gyorsabb internet elterjedtsége hazánkban 62 százalék, amellyel a 16. helyen állunk; a 10 Mbps-nál gyorsabb interneté pedig 9.1 százalék, ez az érték a 23. helyhez elég. Hazánkban az egyedi IP-címek száma 2 millió 810 ezer volt tette hozzá a telenet.hu szakértőj.

Mobilinternet

2012 utolsó negyedévében a mobilinternet-forgalom 28 százalékkal növekedett a harmadik negyedévhez képest, 2011 azonos időszakához képest pedig megduplázódott. A vizsgált mobilinternet-szolgáltatók átlagosan 345 kbps – 8 Mbps sebességű internetet kínáltak a felhasználóknak. Az átlagos maximális sebesség 2,7-től 44 Mbps-ig terjedt. A mobilinternet sebessége Magyarországon átlagosan 2237 kbps, a maximum sebesség pedig 10 770 kbps, ami európai összehasonlításban meglehetősen lassúnak mondható - értékelte a helyzetet a telenet.hu távközlési szakértője. A mobilinternet-használat adatforgalma 2011 utolsó negyedévében világszerte még 620 Pb volt havonta (összehasonlításképp: a beszélgetéseké csak 190 Pb), 2012 utolsó negyedévében viszont már 1300 Pb. A legtöbb felhasználó (35.3 százalék) Android operációs rendszerű készülékről használta a mobilinternetet, az Apple Mobile Safari-felhasználók száma pedig majdnem ugyanannyi volt (pontosan 32.6 százalék).


Biztonság

2012 utolsó negyedévében az Akamai 177 országban/régióban található IP címekről rögzített támadásokat – az előző negyedévben ez a szám 180 volt. A legtöbb Kínából történt, mintegy 41 százalék. A második helyen az Amerikai Egyesült Államok, a harmadikon pedig - meglepő módon - Törökország áll, összesen 15 százalékkal. 2012 harmadik negyedévéhez képest a támadások száma szerencsére csak alig növekedett - fűzte hozzá a telenet.hu távközlési szakértője. Magyarország az országok listájában a tízedik helyen áll, 1,4 százalékkal. A tízes lista utolsó helyét Dél-Koreától vettük át, akik a vizsgált negyedévben már nem szerepelnek rajta. A dokumentált 768 támadásból a legtöbb a kereskedelemben tevékenykedőket érte (35 százalék), akiket a média és a szórakoztatóipar (21,3 százalék), a vállalkozói szféra (20,2 százalék), a műszaki szektor (14,3 százalék) szereplői, majd pedig a közszolgáltatók (9,1 százalék) követnek a sorban. A listát vezető kereskedelmen belül a támadások 69,1 százaléka a kiskereskedőket, 21,9 százaléka a vendéglátó- és szállodaiparban tevékenykedőket, 8,9 százaléka pedig a fogyasztási cikkeket értékesítőket érte.


2013. június 17.


Olvastad már?
Egyre kevesebb SMS-t küldünk! Valóban befellegzett az SMS-ezésnek? . . . tovább
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább
Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet, ha mobil . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!