Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil?

63

A legfontosabb kérdés: mennyit fogok ezzel internetezni?

Lényeges kérdés, hogy a mobilnet lesz-e az elsődleges internet kapcsolatunk, vagy csak kiegészítő internet elérésnek szeretnénk használni, azaz nincs más (pl. vezetékes) internet elérésünk. A mobilnet csomagok ugyanis sosem teljesen korlátlanok, mindig tartalmaznak egy forgalmi limitet ami meghatározza az árszintet. A havi limit elérése esetén a szolgáltatás sebességét lelassítja a szolgáltató és ezt nem is mindig könnyű visszagyorsíttatni az adott hónapban. A havidíj leginkább ettől a forgalmi limittől függ.

A mobilnet mint másodlagos kapcsolat

Ha kiegészítőnek kell a mobilnet, akkor a várható forgalom vélhetően nem lesz túl nagy. Ekkor elegendőek az 1 - 2 gigagbájtos forgalmat tartalmazó csomagok. A szolgáltatók a havidíjas csomagokat szeretik, az ilyenből van nagy választék. A mobilszolgáltatóknál ezek havidíja nagyjából arányosak a forgalmi limittel, 2.300 – 4.000 Ft között vannak.

Sokan nem tudják, hogy már több internet- és kábeltévé szolgáltató is nyújt mobilinternet szolgáltatást. Ők a három mobil szolgáltató valamelyikének a hálózatát használják. Mindegyiknél van 1 GB-s csomag 1.500 – 2.500 Ft között, hűségidőtől és attól függően, hogy együtt vesszük-e a mobilnetet valamilyen más (pl. vezetékes internet) szolgáltatásukkal. Az ő díjszabásuk, csomag struktúrájuk egyszerűbb a mobil operátorokénál és előnyös lehet akkor, ha nincs szükségünk valamilyen kedvezményes árú tabletre, vagy laptopra.

Ha nem szeretnénk havidíjat vállalni az alkalmi mobilnetezéshez, vannak a szolgáltatóknak feltöltő kártyás csomagjaik, bár ezek nem túl előnyösek. Ezek a csomagok úgy néznek ki, hogy párezer forintért kapunk egy USB modemet és valamennyi elhasználható egyenleget. A különbségek leginkább a feltöltési díjakban rejlenek. A szolgáltatók kínosan ügyelnek, hogy ne tudjuk összehasonlítani a díjaikat, érdemes alaposan megfontolni a választást. A Telenor percdíj alapú mobilnet csomagja a legtalányosabb, a Vodafone napi-, heti-, és havi jegyet árul, a T-Mobile napos és 30 napos feltöltő csomagokat.


A szolgálatatók mobilnet ajánlatai összehasonlítva, itt!


A mobilnet, mint elsődleges kapcsolat

Ha fő internet elérésnek kell a mobilnet, akkor szóba sem jöhetnek az alkalmi csomagok. Ebben az esetben a havidíjak 2.600 Ft-tól 9.400 Ft-ig alakulnak, melyért 2-26 GB forgalmat kaphatunk. A szolgáltatók kínálatában megjelentek a sebesség függő csomagok, így az adatforgalom nagysága mellett a sebesség is szempont lehet már. A szolgáltatók persze a maximálisan elérhető letöltési sebességet adják meg, amit szinte sosem lehet elérni és ezer dologtól függ az elérhető sebesség (pl. épület fekvése, szerkezete). Előfordulhat, hogy egy skype-os videó telefonálás akadozik még egy gyors mobilnet esetén is.

Nézzük meg az ajándék ló a fogát!

A mobilinternet csomagok jellemzően 2 éves hűségidővel vehetőek igénybe még akkor is, ha nem vásárolunk kedvezményes áron készüléket. Amennyiben valami jó kis tabletre vagy laptopra vágyunk, mindhárom mobilszolgáltatónál találunk ilyent, a Telenor és a Vodafone külön ilyen díjcsomagokkal is készült Karácsonyra. Ezeknél a csomagoknál a havidíj magasabb, mint a készülék nélküli csomagoknál. Az egyszeri és havidíj a készüléktől függ, lehet 1 Ft-ért is tablethez jutni 5.900 Ft-os havidíj mellett. A T-mobile külön csomagokat nem hozott létre, nála havi részletre lehet készülékeket venni.
Minden készülék ajánlatot jól meg kell fontolni, mert előfordul, hogy 40%-os THM-nek megfelelő felárat fizetünk, bár a szolgáltatóknak nem kell THM-et közölniük.

Üzleti mobilnet, mint elsődleges internet kapcsolat az irodában?

A mobil szolgáltatók erre is kínálnak megoldást: többféle osztható mobilinternet csomagot árulnak, hozzá különböző eszközöket, melyekhez vezeték nélkül, wifin kapcsolódhatunk házon belül. Ha emellett döntünk figyeljünk arra, hogy csak nagy adatforgalmat tartalmazó, gyors  díjcsomagot válasszunk.

2012. január 22.Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!