125 milliárd forint bevétel jöhet a megszokott szereplőktől

125 milliárd forint bevétel jöhet a megszokott szereplőktől

Miután az NMHH megegyezett a mobilszolgáltatókkal és egységesen 2022-ig hosszabbította meg frekvenciahasználati jogaikat, most értékesítik a még náluk maradt sávokat is, hogy végre mindenki nekiláthasson az infrastruktúra-fejlesztéseknek. Az állam 125 milliárd forint bevételre tehet szert, de nem a régóta emlegetett negyedik szolgáltatótól - mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


A Médiahatóságnál jelenleg még gyakorlatilag elegendő kihasználatlan frekvencia van ahhoz, hogy egy esetlegesen újonnan a piacra lépő negyedik szereplő azokat felvásárolva versenyképes szolgáltatást alapozhasson rájuk. Ez az eshetőség azonban mostanra nagyon is valószínűtlenné vált.


Végleg bebetonozzák a piacot


Az elképzelés akkor ingott meg először, amikor az idei év elején a bíróság úgy döntött, megsemmisíti az akkor lefolytatott frekvenciaaukció eredményét, amely során három állami vállalat konzorciuma szerezte meg ezeket a sávokat. A hatóság akkor – és azóta is többször – úgy nyilatkozott, hogy továbbra is kívánatosnak tartanák, ha egy negyedik szereplő megjelenne a magyar piacon. Ez szerintük elsősorban az ügyfelek számára lenne előnyös, hiszen élénkítené a versenyt és leszorítaná az árakat. Ezzel feléledhetne például a magyar mobilnet, amelyet az EU-s átlaghoz képest kirívóan kevesen használnak a magas árak miatt, amelyeknek pedig a megkövesedett piaci viszonyok az elsődleges okai.


A mostani pályázatot ugyanakkor már úgy írják ki, hogy előre közlik, továbbra is partnernek tekintik a nagy mobilszolgáltatókat, s még egy tervezetet is közzétesznek majd, hogy a szolgáltatók ez alapján felkészülhessenek.


Az NMHH gyakorlatilag az összes tartalékban tartott frekvenciasávot értékesíteni készül, ami közel 400 MHz-et jelent. A hatóság kilenc csomagban értékesíti majd a frekvenciákat, méghozzá nem licitálás útján, hanem fix áron, s így 125 milliárd forint bevételre számítanak. Annak oka, hogy lemondtak az egy aukció esetén befolyó esetlegesen nagyobb bevételről az, hogy szeretnék a lehető leginkább siettetni a hálózatfejlesztéseket - tájékoztatott a telenet.hu.


Mindennek mennie kell


A szolgáltatók pályázhatnak majd a 900, 1800 és 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávokra, továbbá a digitális átállás következményeként felszabadult, az új generációs mobilnet-szolgáltatások használatára kiemelten alkalmas 800 MHz-es sávra is. Ezután egy új belépő számára már egészen biztosan nem marad elegendő tartalék, így a közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy kihívója akadna a három nagy szolgáltatónak.


Mindennek hatása egyébként, bár kizárja az új konkurens felbukkanását, még kedvező is lehet a fogyasztók számára. A frekvenciák elosztása ugyanis egyrészt erősítheti a versenyt, ha a szolgáltatók nem egyenlően részesednek belőlük, ez pedig a csomagokat tekintve meglehetősen valószínűtlen. Ezen felül minden bizonnyal javul majd a szolgáltatások minősége és a lefedettség is, mind a jelenlegi, mind az új generációs technológiák esetében. Így például jó esély van arra, hogy az értékesítést követően a telekom cégek nekilátnak teljesebben kiépíteni a 4G-infrastruktúrát, s a szolgáltatás pár éven belül országosan elérhetővé válik. Jelenleg a 4G még csak a nagyobb városok, elsősorban a főváros környékén érhető el - tudósított a telent.hu

2013. december 6.


Olvastad már?
Ki mit tud? Táncdalfesztivál, Cimbora - Indul az MTV retro csatorna! . . . tovább
Nem mernek kedvezőbb távközlési csomagra váltani a magyarok . . . tovább
Csökkennek a szolgáltatók mobilbevételei, mégis drága a mobilozás - merre tovább? . . . tovább
Hogyan mobilozzunk síeléskor? . . . tovább
Végre internetezhetünk a fedélzeten is! . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!