Mire figyeljünk az albérletbe szánt internet- vagy TV előfizetésnél?

Mire figyeljünk az albérletbe szánt internet- vagy TV előfizetésnél?

Gyakran komoly kihívással néznek szembe azok, akik az internetet albérletben szeretnék igénybe venni. Ez persze ugyanúgy igaz az albérletes TV szolgáltatásokra is. Két fő probléma van ezekkel: a tulajdonosi hozzájárulás szükségessége és a hűségidő.


Tulajdonosi hozzájárulás
 

A távközlési szolgáltatóknak már annyi gondja volt az albérletes internettel, hogy minden nem mobil előfizetésnél, minden szolgáltató előírja a tulajdonosi hozzájárulást. Javasoljuk tehát, hogy a bérlő már a bérleti szerződés megkötésekor kérje a tulajdonos írásbeli hozzájárulását, hogy ő, mint bérlő előfizethesse az internet-, vagy TV- vagy telefonszolgáltatást, illetve ezek kombinációját. Természetesen a mobiltelefon- és mobilinternethez ez nem szükséges.

Amennyiben a bérlőnek egy másik címen van hűségidős előfizetése, érdemes ahhoz kérnie az új hely tulajdonosának hozzájárulását, hogy a meglévő előfizetését áthelyeztethesse ide. A tulajdonosnak mindegy, hogy meglévő szolgáltatást helyeztet oda a bérlő, vagy új előfizetést köt. Annyiban még jobb az áthelyezett, hogy kevesebb a hátralevő hűségidő.


A bérbeadó/tulajdonosnak javasoljuk az engedély megadását, egyébként a bérlő elállhat az üzlettől, ugyanakkor javasoljuk, hogy a bérleti szerződésben erre térjenek ki. Gondolni kell ugyanis arra, hogy az albérlő előfizetői szerződése később esetleg nemfizetés miatt szűnik meg és a szolgáltató nem engedi meg az adott címen újabb szolgáltatás létesítését mindaddig, amíg a tartozást valaki ki nem fizeti. Mondhatja ugyan a tulajdonos a szolgáltatónak, hogy ehhez neki semmi köze, de jobb megelőzni a bajt. A szolgáltatók szabályzatában ugyanis az is jellemző, hogy egy adott címen nem engednek előfizetést kötni, ha azon a címen tartozása van valakinek, még akkor sem, ha az új igénylő különbözik a tartozást felhalmozótól. Javasoljuk például, hogy a tulajdonos kösse ki a bérleti szerződésben, hogy ilyen esetben a kaucióból levonhassa a bérlő tartozását a távközlési szolgáltató felé.

Amennyiben a tulajdonos nem járul hozzá a vezetékes internet vagy TV előfizetéshez, akkor a bérlő számára a mobilinternet marad. Ezeket az ajánlatokat ide gyűjtöttük össze: mobilinternet számítógéphez.


Mi a helyzet a hűségidővel az albérletben kötött távközlési előfizetésekre?
 

A másik potenciális probléma a hűségidő, mely az albérletben kötött szerződésekre nyilván ugyanúgy vonatkozik. Értelmes áron távközlési szerződést kötni csak 1 vagy 2 éves hűségidővel lehet, tehát általában egy bérlőnek is ilyent érdemes kötni. Ha előre tudja, hogy csak rövidebb ideig (pl. pár hónap) fog ott tartózkodni, akkor érdemes hűségidő nélküli szerződés kötnie, mert ugyan magasabb a havidíj, de megelőz számos későbbi problémát. Ilyen esetekben megfontolandó még a mobilinternet előfizetés. 

Egy lehetőség az albérlő számára az előző előfizetésének - ha van ilyen - áthelyeztetése az új helyre. Ebben az esetben ehhez kell kérnie a tulajdonos hozzájárulását. Ez azért lehet előnyös, mert ebből esetleg kevesebb a hátralevő hűségidő, esetleg az már le is járt. Ugyanakkor lehet az áthelyezésnek egyszeri díja és az is előfordulhat, hogy a hűségidő lejárta után - amennyiben nem újítja meg azt - a havidíj megemelkedhet.
A fentiekből adódik, hogy ha a bérlő hűségidős szerződést kötött és a hűségidő lejárta előtt költözik el, akkor megpróbálhatja “magával vinni” azaz áthelyeztetni az előfizetést, de ez előre nem garantálható, hiszen nem biztos, hogy az új helyen van a szolgáltatónak lefedettsége. Ha szerencséje van a bérlőnek, akkor a tulajdonos, vagy bérlő-utódja átveszi a szerződését.
 

Milyen szolgáltatást válasszunk?


Ha a fenti kérdések tisztázódtak, felvetődik a kérdés, hogy milyen internet, vagy TV szolgáltatást érdemes/lehet igénybe venni egy új, távközlési szempontból  ismeretlen helyen. Ebben segít a telenet.hu. Ha csak internetre van szükség, akkor két fő lehetőség szokott lenni: kábelhálózaton(kábelnet) vagy telefonvonalon(ADSL) működő net, néhol a mikrós internet. A kábeles-telefonvonalas kettősség létezik a TV szolgáltatások esetén, azaz van kábeltévé és van a telefonvonalas IPTV, de itt még lehetőség a műholdas vagy földi sugárzású TVszolgáltatás is. Ez utóbbi kettő akkor nagyon jó választás, ha nincs szükség internetre, mert ezek az előfizetések nagy valószínűséggel áthelyezhetőek, igaz, hogy ennek egyszeri költsége van.
A telefonvonalon működő internet- és TV szolgáltatások esetén fontos tudni, hogy ezekhez nem feltétlenül szükséges telefon előfizetés. A kábelnet szolgáltatáshoz pedig nem feltétlenül szükséges kábeltévé előfizetés. 

Több, mint 40 szolgáltató internet ajánlatát itt gyűjtöttük össze, míg a TV szolgáltatásokat itt.

Ugyanakkor, ha internetre és tévé szolgáltatásra is szükség van, akkor érdemes kombi szolgáltatást igénybe venni, hiszen annak a havidíja kedvezőbb, mint a kettőnek külön-külön. Ugyanígy, telefon előfizetéssel kombinálva ugyanaz az internet csomag olcsóbb, de összesen a telefon díjával együtt már többet kell fizetni. 

A kombi csomagokat is összegyűjtöttük Önnek, az összesített kombi lista itt található,  az Internet+TV itt, az Internet+TV+telefon itt.


Melyik a megbízhatóbb szolgáltató és szolgáltatás?
 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik megbízhatóbb, a telefonvonalas, vagy kábeles szolgáltatás, illetve melyik a jó szolgáltató és melyik a rossz. Nos, ezekre nincs egyértelmű válasz, minden szolgáltatóval és minden szolgáltatással van rengeteg jó és több rossz tapasztalat. Hiba lenne bármelyik internetes fórumban látott néhány negatív véleményből általánosítani egy szolgáltatóra vagy szolgáltatás típusra. Az természetes, hogy a fórumokon kevesebb a jó vélemény, mint a rossz, de nem azért, mert kevesebben elégedettek a szolgáltatókkal. Ne felejtsük el, hogy több, mint tízmillió előfizetés van érvényben!


2012. augusztus 26.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!