Mi az az 5G telefon, és miért használjuk az új hálózatot?

5g

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a legújabb mobilkommunikációs technológiákról, és arról, hogy melyiket érdemes használni. Ezek közül az 5G telefon és mobilhálózat is egyre inkább előtérbe kerül, de vajon miben áll a hálózat lényege, és miért hasznos a hétköznapi felhasználó számára? Cikkünkben bemutatjuk az 5G hálózatot és annak előnyeit.

A 3G és a 4G közti különbségek

A korábbi technológiákról érdemes tudni, hogy a 3G hálózat az első hullámos okostelefonok megjelenéséhez köthető, ezzel szemben a 4G tízszer nagyobb, 50 Mbps sebesség biztosítására képes. Emellett a 4G már olyan funkciókat is támogat, mint a streaming, így amikor HD minőségben szeretnénk filmet nézni Netflixen, vagy letöltenénk egyet, jelentősen érzékelhető a különbség a két hálózattípus között. Ezzel szemben a 4G és 5G lefedettség között leginkább csak a letöltési sebesség gyorsulása jelenti a számottevő változást.

Te is ki akarod használni az 5G hálózat minden előnyét? Válassz partnereink internetcsomag-ajánlatai közül!

Az 5G hálózat

A legújabb generációs hálózatot, az 5G-t először Dél-Koreában vezették be 2019-ben, majd a nagyobb európai és egyesült államokbeli településeken. Bár hazánkban is kezd kiépülni az 5G hálózat, és az 5G-képes telefonok száma is növekszik, nem feltétlenül vagyunk tisztában azzal, hogy mit is takar az új generációs hálózat. Az 5G az ötödik generációs mobiltelefon-technológia, amit a 2G, 3G és 4G előzött meg – az egyes generációk mind hatalmas előrelépést jelentettek az előző verzióhoz képest. Továbbá a piacon elérhető egyre több mobillal az adatforgalom is növekszik, így az eszközöket és az adatforgalmat csak egy nagy kapacitású hálózat tudja kiszolgálni – erre pedig az 5G képes. Az új hálózat a 4G-hez képest akár tízszer olyan gyors és tízezerszer több készüléket képes kiszolgálni, így a munkában, a magánéletben, de az ipar területén is hasznosíthatjuk ezt a sebességet. Az 5G hálózat bevezetése azonban nem zajlik mindenhol zökkenőmentesen: számos országban társadalmi tiltakozást váltott ki, mivel olyan híresztelések és összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra a technológiával kapcsolatban, hogy az általa kibocsátott elektromágneses hullámok károsak lehetnek az egészségre. Tudományos körökben azonban cáfolták az ezzel kapcsolatos állításokat.

Letöltési sebesség

Az 5G egyik előnye a 4G-vel szemben, hogy gyorsabb, elenyésző, egy milliszekundumos késleltetés jellemzi, valamint nagyobb kapacitásra képes. Ez annak köszönhető, hogy a hálózat többnyire magasabb frekvenciatartományokban működik, mint a korábbi technológiák. Ez böngészésben előrelépést jelent: ha például szeretnénk letölteni valamit, akkor azt lényegesen kevesebb idő alatt tehetjük meg – egy HD-minőségű film letöltési sebessége rendkívül gyors, mindössze pár másodperc –, így pedig eszközünk akkumulátorát is kevésbé merítjük. Továbbá egy átlagos felhasználó számára abban áll az 5G hálózat előnye, hogy azt szinte lehetetlen túlterhelni: ha például egy zsúfolt bevásárlóközpontban csatlakozunk az internethez, akkor is gyors lesz a hálózat. Ráadásul az 5G a gamereknek is kedvez, akik a mobiltelefonos játékokkal is akadálymentesen játszhatnak másokkal egy időben, pont úgy, mintha az otthoni játékkonzolt használnák. Emellett az 5G lehetővé teszi az olyan vidéki területeken a gyors hálózati elérést, ahol eddig csak lassú, vezetékes kapcsolat volt elérhető, és így a kisebb településeken nem kell várni az üvegszálas internetkábelek lefektetésére sem.

Széles körű felhasználás

A gyorsabb kapcsolat előnye továbbá, hogy a technológia széles körben felhasználható, többek között a háztartási gépek, a járművek, de akár a gyógyászat területén is. A közlekedésben például, ahol szükséges az adatok cseréje és az eszközök összekapcsolása, ha csatlakoztatjuk az 5G telefonunkat egy autóhoz, amely érzékeli a forgalmi körülményeket, akkor az információk birtokában tudunk módosítani az útvonalunkon, vagy ha baleset történik, segítséget hívhatunk. Ilyen helyzetben az 5G hálózat késleltetésének hiánya segíthet az életmentésben is, hiszen így a diagnózis felállítása már akár a mentőben elkezdődhet, a szakorvos jelenléte nélkül is.

Hol elérhető az 5G?

Az elavultnak számító 3G hálózatot idén kapcsolták le hazánkban, így a 3G-képes telefonnal rendelkezők már csak hívásra és SMS küldésére használhatják készüléküket. Azonban a 3G-képes készülékek cseréjét érdemes megfontolni akkor is, ha nem használjuk internetezésre a telefont, ugyanis a 4G és 5G hálózatokra csatlakozva a hangminőség is jelentős mértékben javul, ami az idősebb generáció előnyére is válhat. A 4G hálózat jelenleg teljes lefedettséggel rendelkezik az országban, de mint említettük, az 5G is egyre terjed: a hálózat elérhetősége szolgáltatónként eltér, de Budapest, Zalaegerszeg, Szeged, Szombathely, Kecskemét, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, a Balaton és a Velencei-tó környékén találunk 5G lefedettséget. Az új hálózat kiépüléséről azonban jó tudni, hogy fokozatosan megy végbe, mivel komoly technológiai fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy mindenhol elérhető legyen az 5G.


2022. december 20.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!