Utálunk szolgáltatót váltani, telefonszámot alig hordozunk

Bár mostanra már nálunk is egy nap alatt elintézhető a számhordozás, mégsem használjuk ezt a szolgáltatást – erről valószínűleg a rossz tapasztalatok, a nehezen áttekinthető távközlési piac és a lustaság tehetnek - mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


Alig több a hordozott szám


Az Európai Bizottság adatai alapján a magyarok közül nagyon kevesen veszik csak igénybe a számhordozás lehetőségét, a vizsgált 17 európai ország közül nálunk volt a legkisebb a számhordozók aránya az előfizetők számához képest.


Utálunk szolgáltatót váltani, telefonszámot alig hordozunk


Míg például Dániában 12%, Spanyolországban pedig 7% körüli az arány, addig nálunk a fél százalékot sem éri el.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján 2011-ben még csak összesen 50 ezer mobil számhordozás történt, míg 2012-ben már több mint százezer volt az új hordozások száma. A legfrissebb adatok szerint az idei évben október végéig azonban mindössze 68 ezer új mobilos hordozás történt.
Annak, hogy hazánkban miért vonakodnak ennyire az előfizetők egyszerűsége ellenére a számhordozástól annak a telenet.hu szerint, több magyarázata is lehet.


Még emlékszünk a véget nem érő ügyintézésre


Magyarországon 2004 óta létezik a számhordozás intézménye, az EU-csatlakozás óta. Az előfizetőknek tehát már 9 éve lehetőségük van arra, hogy ha csomagot vagy akár szolgáltatót váltanak, megtartsák régi számukat. A szabályozásokat a tavalyi évben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben több ponton megváltoztatta, hogy megfeleljenek az EU-s követelményeknek, melyek legfeljebb 1 napos várakozási időt írnak elő számhordozás esetén. 2012 októberére a tagállamokban az átlagos várakozási idő le is szorult 1,3 napra.
A magyarok esetében azonban a vonakodás részben betudható a rossz tapasztalatoknak, korábban ugyanis az Unión belül a harmadik leghosszabb átlagos várakozási idővel rendelkeztünk. A leghosszabb Cipruson és Romániában volt (10 nap), itthon 8 nap, Bulgáriában pedig 7 nap alatt zajlott le a folyamat. Megfigyelhető, hogy ahol korábban hosszú várakozási időkkel szembesültek az előfizetők, ott általában még most sem használják lelkesen a szolgáltatást.


Az áttekinthetetlen ajánlatok sem segítenek


Oka lehet persze a számhordozások kis számának az is, hogy a magyarok egyébként is viszonylag ritkán váltanak szolgáltatót. A szolgáltatók ajánlatainak összehasonlítása sokszor igen nehézkes és időigényes feladat,ebben segíthet a következő táblázat.
A magyar piacon uralkodó stabil állapotokat jól jellemzi, hogy az NMHH adatai alapján az idei és a tavalyi év szeptembere között például szinte egyáltalán nem volt változás a mobil hangszolgáltatások piaci részesedésében a nagyok között. A T-Mobile része 45,88 százalékról 46,03 százalékra, a Telenoré 31,39 százalékról 31,42 százalékra, a Vodafoné pedig 22,73 százalékról 22,53 változott mindössze, ami gyakorlatilag azt jelenti, egy év alatt semmilyen változás nem következett be.


Gyors, egyszerű és hasznos


Érdekes jelenség ez, hiszen a számhordozás ma már Magyarországon sem jelent különösebb vesződséget. Teendőnk egyszerűen annyi, hogy felkeressük annak a mobiltársaságnak az ügyfélszolgálatát, akikhez át szeretnénk vándorolni, itt hamar elintézhetünk minden papírmunkát, és két nap múlva, ha minden a tervek szerint halad, máris a másik szolgáltató ügyfelei lehetünk, azonos telefonszámmal.
Váltani pedig sokszor nagyon megérheti, ahogy a következő összehasonlításból is látszik, hiszen még ha a verseny gyenge is a hazai piacon, mindig akad egy-egy szolgáltatás, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén jobb árakat biztosít, kedvezőbb lehetőségeket ad. És ha ilyen egyszerű elintézni, arra sincs okunk, hogy elveszítsük régi, megszokott telefonszámunkat.


2013. november 12.


Olvastad már?
Magyarországon csökken Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés . . . tovább
120 milliárdot vár az állam a maradék frekvenciákból . . . tovább
Lesz e rezsicsökkentés a távközlésben? . . . tovább
Végre 100%-os a szélessávú internet lefedettség Európában . . . tovább
Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!