Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell.

Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell.

Az egész Unió területén hátráltatja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások bevezetését és működtetését a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadítása, amely a digitális átállás részét képezi. Sajnos ez a tagállamok mintegy fele esetében továbbra sem történt meg, mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Az Unió tagállamai még 2010 májusában közösen állapodtak meg arról, hogy felszabadítják a 800 MHz-es frekvenciasávot. Ezzel a lépéssel megnyílik az út a legújabb szélessávú technológiák, így a 4G bevezetése előtt. A Bizottság becslései szerint amennyiben ez sikerül, az akár 44 milliárd euróval is erősítheti a kontinens gazdaságát.

Sokan csúsznak

A jelek szerint azonban nem minden alakul a tervek szerint. Az eredeti határidő 2013. január 1-je volt, jelenleg azonban még mindig csak 11 tagállamban történt meg a jogszabályok végrehajtása. A lemaradók között ott van hazánk is, bár annyi pozitívumot azért elkönyvelhetünk, hogy Magyarország számára a Bizottság engedélyezte a végrehajtás elhalasztását. Nálunk egyébként a felszabadítás 2013 végéig esedékes jelen állás szerint, fűzte hozzá a telenet.hu szakértője.

Nem hazánk az egyetlen, amely kérelmezte a felszabadítás elhalasztását, vannak azonban, akik nem kaptak erre engedélyt. Míg többek között Litvánia, Finnország és Lengyelország esetében is rábólintottak arra, hogy az országok csak később hajtsák végre a jogszabályt, Szlovákia, Ausztria, Spanyolország és Románia esetében nem voltak ilyen elnézőek. A Bizottság azzal indokolta a kérelmek megtagadását, hogy ezen országoknál nem álltak vagy állnak fenn olyan kivételes körülmények, amelyek akadályoznák a frekvenciasáv felszabadítását.

Vannak olyan országok is, ahol további kiértékelést ítéltek szükségesnek, ezek Görögország, Lettország és Csehország. Különleges eset még Bulgária, amely a jelek szerint egyáltalán nem kívánja végrehajtani a frekvenciasáv felszabadítását, azt ugyanis az országban katonai célokra használják. A sáv egy részét egyébként a görögöknél is a katonaság használja.

Miért éppen 800 MHz?

A 790–862 MHz-es frekvenciasáv az analógról a digitális földfelszíni sugárzásra történő átállás következtében szabadul fel és válik kihasználható lehetőséggé. Nagy előnye, hogy szinte bárhol elérhető, akár a félreeső, kevéssé beépített, vidéki területeken is. Így olyan helyekre viheti el a villámgyors mobilinternetet, ahol eddig még gyors vezetékes internet sem igazán volt elérhető - jegyezte meg a telenet.hu szakértője.
 
A 800-as frekvenciasáv azért kiemelten fontos, mert a negyedik generációs mobiltechnológiát használó szélessávú hálózatok tehát a 4G segítségével, ebben sokkal nagyobb hatékonyság biztosítható, mint a jelenleg elterjedt harmadik generációs 3G technológia által. A szakértők szerint azzal, hogy a tagállamok harmonizálják műszaki szabályaikat, olyan körülményeket teremthetnek, amelyek a szélessávú mobilinternet esetében akár 70 százalékkal is olcsóbbá tehetik az infrastruktúra kiépítését. Ez azt jelenti, hogy a beruházások sokkal csábítóbbá válnak az érintett technológiai vállalatok számára, így nem csak nagy mennyiségű pénz áramolhat az európai gazdaságba, de jelentős mértékben növekedhet a lefedettség mértéke és a szolgáltatás minősége és csökkenhetnek az árak is az előfizetők számára. A következő összehasonlításból láthatjuk, hogy jelenleg Magyarországon milyen áron és milyen feltételekkel tudunk mobilinternetezni.

Gazdasági károkat okoz a késedelem

A Bizottság érthető módon nem örül annak, hogy a tagállamok többsége esetében problémás a sáv felszabadítása, hiszen álláspontjuk szerint ez komoly károkat okoz az európai gazdaságnak. Megdöbbentő, hogy jelenleg Afrikában is nagyobb a 4G lefedettség, mint Európában. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy további engedményekre már egyáltalán nem hajlandóak, ezekre a halasztási kérelmekre is csak azért voltak hajlandóak igent mondani, mert azokat komoly gyakorlati megfontolások indokolták.


A késedelem akadályozza többek között a hagyományos mobiltelefonok működését is, számos mobilgyártó ugyanis – többek között az Apple – az Európában történő használathoz szükséges chipeket be sem építi készülékeibe, mivel a frekvenciasáv nem elérhető minden tagállamban - figyelmeztetett a telenet.hu szakértője.


2013. július 29.


Olvastad már?

Jelentősen lekörözi a magyar net az uniósat . . . tovább
Terjed a digitális műsorszórás Európában, itthon még döcög . . . tovább
Egyre kevesebb SMS-t küldünk! Valóban befellegzett az SMS-ezésnek? . . . tovább
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!