Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell.

38

Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell.

Az egész Unió területén hátráltatja a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások bevezetését és működtetését a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadítása, amely a digitális átállás részét képezi. Sajnos ez a tagállamok mintegy fele esetében továbbra sem történt meg, mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Az Unió tagállamai még 2010 májusában közösen állapodtak meg arról, hogy felszabadítják a 800 MHz-es frekvenciasávot. Ezzel a lépéssel megnyílik az út a legújabb szélessávú technológiák, így a 4G bevezetése előtt. A Bizottság becslései szerint amennyiben ez sikerül, az akár 44 milliárd euróval is erősítheti a kontinens gazdaságát.

Sokan csúsznak

A jelek szerint azonban nem minden alakul a tervek szerint. Az eredeti határidő 2013. január 1-je volt, jelenleg azonban még mindig csak 11 tagállamban történt meg a jogszabályok végrehajtása. A lemaradók között ott van hazánk is, bár annyi pozitívumot azért elkönyvelhetünk, hogy Magyarország számára a Bizottság engedélyezte a végrehajtás elhalasztását. Nálunk egyébként a felszabadítás 2013 végéig esedékes jelen állás szerint, fűzte hozzá a telenet.hu szakértője.

Nem hazánk az egyetlen, amely kérelmezte a felszabadítás elhalasztását, vannak azonban, akik nem kaptak erre engedélyt. Míg többek között Litvánia, Finnország és Lengyelország esetében is rábólintottak arra, hogy az országok csak később hajtsák végre a jogszabályt, Szlovákia, Ausztria, Spanyolország és Románia esetében nem voltak ilyen elnézőek. A Bizottság azzal indokolta a kérelmek megtagadását, hogy ezen országoknál nem álltak vagy állnak fenn olyan kivételes körülmények, amelyek akadályoznák a frekvenciasáv felszabadítását.

Vannak olyan országok is, ahol további kiértékelést ítéltek szükségesnek, ezek Görögország, Lettország és Csehország. Különleges eset még Bulgária, amely a jelek szerint egyáltalán nem kívánja végrehajtani a frekvenciasáv felszabadítását, azt ugyanis az országban katonai célokra használják. A sáv egy részét egyébként a görögöknél is a katonaság használja.

Miért éppen 800 MHz?

A 790–862 MHz-es frekvenciasáv az analógról a digitális földfelszíni sugárzásra történő átállás következtében szabadul fel és válik kihasználható lehetőséggé. Nagy előnye, hogy szinte bárhol elérhető, akár a félreeső, kevéssé beépített, vidéki területeken is. Így olyan helyekre viheti el a villámgyors mobilinternetet, ahol eddig még gyors vezetékes internet sem igazán volt elérhető - jegyezte meg a telenet.hu szakértője.
 
A 800-as frekvenciasáv azért kiemelten fontos, mert a negyedik generációs mobiltechnológiát használó szélessávú hálózatok tehát a 4G segítségével, ebben sokkal nagyobb hatékonyság biztosítható, mint a jelenleg elterjedt harmadik generációs 3G technológia által. A szakértők szerint azzal, hogy a tagállamok harmonizálják műszaki szabályaikat, olyan körülményeket teremthetnek, amelyek a szélessávú mobilinternet esetében akár 70 százalékkal is olcsóbbá tehetik az infrastruktúra kiépítését. Ez azt jelenti, hogy a beruházások sokkal csábítóbbá válnak az érintett technológiai vállalatok számára, így nem csak nagy mennyiségű pénz áramolhat az európai gazdaságba, de jelentős mértékben növekedhet a lefedettség mértéke és a szolgáltatás minősége és csökkenhetnek az árak is az előfizetők számára. A következő összehasonlításból láthatjuk, hogy jelenleg Magyarországon milyen áron és milyen feltételekkel tudunk mobilinternetezni.

Gazdasági károkat okoz a késedelem

A Bizottság érthető módon nem örül annak, hogy a tagállamok többsége esetében problémás a sáv felszabadítása, hiszen álláspontjuk szerint ez komoly károkat okoz az európai gazdaságnak. Megdöbbentő, hogy jelenleg Afrikában is nagyobb a 4G lefedettség, mint Európában. Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy további engedményekre már egyáltalán nem hajlandóak, ezekre a halasztási kérelmekre is csak azért voltak hajlandóak igent mondani, mert azokat komoly gyakorlati megfontolások indokolták.


A késedelem akadályozza többek között a hagyományos mobiltelefonok működését is, számos mobilgyártó ugyanis – többek között az Apple – az Európában történő használathoz szükséges chipeket be sem építi készülékeibe, mivel a frekvenciasáv nem elérhető minden tagállamban - figyelmeztetett a telenet.hu szakértője.


2013. július 29.


Olvastad már?

Jelentősen lekörözi a magyar net az uniósat . . . tovább
Terjed a digitális műsorszórás Európában, itthon még döcög . . . tovább
Egyre kevesebb SMS-t küldünk! Valóban befellegzett az SMS-ezésnek? . . . tovább
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább

Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!