Stabilan az utolsók között – nem éled a magyar mobilnet

Három emberből kettőnek már van vezeték nélküli előfizetése az OECD-térségben a 2013. júniusi adatok szerint, mi magyarok azonban ennek csak igen visszafogottan örülhetünk. A tagországok között ugyanis a vezeték nélküli internetes előfizetések tekintetében szinte sereghajtók vagyunk, növekedési adataink pedig átlagosak, nem mostanában fogunk tehát felzárkózni - mondta a telenet.hu távközlési szakértője.


Stabilan az utolsók között – nem éled a magyar mobilnet


Az OECD frissen publikált adatai szerint hazánkban nem sokkal több, mint 1,5 millió a vezeték nélküli szélessávú internet szolgáltatásokat használók száma, ami a lakosság 15,6 százalékát jelenti. Ebben benne van minden vezeték nélküli technológia a mobilinternettől a műholdig.


Egyelőre növekedési adatok sem utalnak arra, hogy hamarosan kitörhetnénk a lemaradók csoportjából, bár e tekintetben legalább a középmezőnyben foglalunk helyet. Fél év alatt 1,9 százalékkal kúszott feljebb a penetráció, ami arányában 0,42 pontos növekedést jelent. A legnagyobb növekedést Svájc produkálta (4,4%) az azonos időszakban, de megelőzött minket a régióból Szlovákia (2,7%), Ausztria (2,6%) és Csehország (2,4%) is. Lehagytuk ugyanakkor Szlovéniát (1,7%) és Lengyelországot, az egyetlen államot ahol negatívba fordultak az adatok ( –1,7%). Az OECD 1,4 százalékos átlagánál is jobbak vagyunk ugyanakkor, ez minimális örömre adhat okot, de csak kevés bizakodásra.


Érdekes, hogy ha az előfizetések számát tekintjük, a vezetékes internet terén még mindig a 22. helyen állunk (2,2 millió előfizetővel), a vezeték nélküli szolgáltatások listáján ugyanakkor a 30. pozíciót szereztük meg. Ennek oka nagy valószínűség szerint a vezetékes internet árak és a mobilinternet árak közti jelentős különbségben rejlik.


Mikor jöhet végre változás?


Mindez nem újdonság, Magyarországon a mobilinternet piaca évek óta gyengélkedik. Nálunk ugyanis a mobilnet még mindig viszonylag drága és lefedettsége is hagy kívánnivalót maga után. Az elmúlt évek felmérései alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy alacsonyabb árak esetén a magyar mobilnet-piac is fellendülne, a legtöbben ugyanis csak azért használnak inkább vezetékes internetet, mert az jóval olcsóbb.


Érdekes, hogy a mobilnet terjedése az adatok alapján nincs összefüggésben az országok gazdasági helyzetével – a legnagyobb növekedést produkáló Svájcot mindjárt Görögország és Írország követik a dobogón, melyek a válság által keményen sújtott országok. Sok mindenhez próbálták már kötni a szakértők a mobil szélessáv penetrációjának változásait – gazdasági növekedéshez, stabil politikai helyzethez, a piaci verseny mértékéhez – a piac azonban rendre megdönti az elméleteket.


Magyarország tekintetében annyit állíthatunk biztosan, hogy a mobilnet előfizetések száma akkor lódulhat meg, ha a szolgáltatások jelentősen olcsóbbak lesznek, és lefedettségük is jelentősen bővül.  Az árak zuhanására egyelőre nincs sok esély, azonban a digitális átállás következtében felszabadult 800 Mhz -es sáv erre a célra történő hasznosításával a mobilnet lefedettség és a sebesség jelentősen javulhat - tudósított a telenet.hu.


2014. január 15.


Olvastad már?
Az egyedül netező, kíváncsibb gyerekek veszélyeztetettebbek . . . tovább
Az uniós polgárok ötöde nem használt még internetet . . . tovább
Válság segíti az internetes telefonálás terjedését . . . tovább
Nem a 450 MHz-es sávba költözik az állami mobilcég . . . tovább
125 milliárd forint bevétel jöhet a megszokott szereplőktől . . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!