Stabilan az utolsók között – nem éled a magyar mobilnet

33

Három emberből kettőnek már van vezeték nélküli előfizetése az OECD-térségben a 2013. júniusi adatok szerint, mi magyarok azonban ennek csak igen visszafogottan örülhetünk. A tagországok között ugyanis a vezeték nélküli internetes előfizetések tekintetében szinte sereghajtók vagyunk, növekedési adataink pedig átlagosak, nem mostanában fogunk tehát felzárkózni - mondta a telenet.hu távközlési szakértője.


Stabilan az utolsók között – nem éled a magyar mobilnet


Az OECD frissen publikált adatai szerint hazánkban nem sokkal több, mint 1,5 millió a vezeték nélküli szélessávú internet szolgáltatásokat használók száma, ami a lakosság 15,6 százalékát jelenti. Ebben benne van minden vezeték nélküli technológia a mobilinternettől a műholdig.


Egyelőre növekedési adatok sem utalnak arra, hogy hamarosan kitörhetnénk a lemaradók csoportjából, bár e tekintetben legalább a középmezőnyben foglalunk helyet. Fél év alatt 1,9 százalékkal kúszott feljebb a penetráció, ami arányában 0,42 pontos növekedést jelent. A legnagyobb növekedést Svájc produkálta (4,4%) az azonos időszakban, de megelőzött minket a régióból Szlovákia (2,7%), Ausztria (2,6%) és Csehország (2,4%) is. Lehagytuk ugyanakkor Szlovéniát (1,7%) és Lengyelországot, az egyetlen államot ahol negatívba fordultak az adatok ( –1,7%). Az OECD 1,4 százalékos átlagánál is jobbak vagyunk ugyanakkor, ez minimális örömre adhat okot, de csak kevés bizakodásra.


Érdekes, hogy ha az előfizetések számát tekintjük, a vezetékes internet terén még mindig a 22. helyen állunk (2,2 millió előfizetővel), a vezeték nélküli szolgáltatások listáján ugyanakkor a 30. pozíciót szereztük meg. Ennek oka nagy valószínűség szerint a vezetékes internet árak és a mobilinternet árak közti jelentős különbségben rejlik.


Mikor jöhet végre változás?


Mindez nem újdonság, Magyarországon a mobilinternet piaca évek óta gyengélkedik. Nálunk ugyanis a mobilnet még mindig viszonylag drága és lefedettsége is hagy kívánnivalót maga után. Az elmúlt évek felmérései alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy alacsonyabb árak esetén a magyar mobilnet-piac is fellendülne, a legtöbben ugyanis csak azért használnak inkább vezetékes internetet, mert az jóval olcsóbb.


Érdekes, hogy a mobilnet terjedése az adatok alapján nincs összefüggésben az országok gazdasági helyzetével – a legnagyobb növekedést produkáló Svájcot mindjárt Görögország és Írország követik a dobogón, melyek a válság által keményen sújtott országok. Sok mindenhez próbálták már kötni a szakértők a mobil szélessáv penetrációjának változásait – gazdasági növekedéshez, stabil politikai helyzethez, a piaci verseny mértékéhez – a piac azonban rendre megdönti az elméleteket.


Magyarország tekintetében annyit állíthatunk biztosan, hogy a mobilnet előfizetések száma akkor lódulhat meg, ha a szolgáltatások jelentősen olcsóbbak lesznek, és lefedettségük is jelentősen bővül.  Az árak zuhanására egyelőre nincs sok esély, azonban a digitális átállás következtében felszabadult 800 Mhz -es sáv erre a célra történő hasznosításával a mobilnet lefedettség és a sebesség jelentősen javulhat - tudósított a telenet.hu.


2014. január 15.


Olvastad már?
Az egyedül netező, kíváncsibb gyerekek veszélyeztetettebbek . . . tovább
Az uniós polgárok ötöde nem használt még internetet . . . tovább
Válság segíti az internetes telefonálás terjedését . . . tovább
Nem a 450 MHz-es sávba költözik az állami mobilcég . . . tovább
125 milliárd forint bevétel jöhet a megszokott szereplőktől . . . tovább

Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!