Ne panaszkodjon, mert igenis gyors a magyar internet

Sokan panaszkodnak arra, hogy Magyarországon lassú az internet, ám a legfrissebb nemzetközi felmérés szerint európai- és világviszonylatban is jó színvonalú az itthon elérhető szolgáltatás. A letöltési sebességet figyelembe véve hazánk Nagy-Britanniával osztozva a 27. hellyel büszkélkedhet, megelőzve Csehországot, az USA-t, vagy éppen Olaszországot. A magyarországi városokat tekintve meglepő, hogy nagyvárosaink csupán a középmezőnyben foglalnak helyet, a legjobb internetsebességgel rendelkező magyar település a 3500 lakosú, pest megyei Farmos lett – adta hírül a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.


Az Európai Unió átlagát (22 Mbps) is meghaladva Magyarország a kelet-közép-európai régió második leggyorsabb internetet biztosító országa volt 2014 első hónapjában 23,4 Mbps-mal. A magyarok nagyobb sebességgel internetezhetnek például a cseh (23 Mbps), a szlovák (20,8 Mbps), az osztrák (19,2), az ukrán (19,1 Mbps) vagy a lengyel (18,1 Mbps) fogyasztóknál, déli szomszédjainkhoz képest pedig még nagyobb ez a különbség (Szlovénia: 14,4 Mbps, Szerbia: 7,9 Mbps, Horvátország: 72, Mbps). „Magyarország sűrűbben lakott területein jelentős a szolgáltatók optikai hálózatának lefedettsége, ráadásul ma már akár 240 Mbit sávszélességű csomagok is elérhetők megfizethető áron. Ezek a csomagok pedig képesek ellensúlyozni a ritkábban lakott területek lassú ADSL-kapcsolatait” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.

Ne panaszkodjon, mert igenis gyors a magyar internet

Bár nincs igazán kiélezett verseny, van rá esély, hogy a következő években nagyobb arányú fejlesztések következnek be. „Azzal viszont, hogy a frekvenciaszerződéseket sikerült egységesen meghosszabbítani, és egy negyedik szolgáltató belépésének esélye szinte a nullával egyenlő, a távközlési cégek egy egész évtizednyi stabilitásra tehettek szert, amelynek köszönhetően a beruházásokat jóval nyugodtabb tempóban végezhetik el” – véli a telenet.

Az internetsebesség alapján a hazai nagyvárosok legfeljebb a középmezőnyben foglalnak helyet – a főváros csak a 37. leggyorsabb átlagos netsebességű település az országban, míg a rangsor első helye a mindössze a 3500 lakosú pest megyei községet, Farmost illeti meg. Összehasonlításképp míg Budapest átlagos letöltési sebessége 29,01 Mbps, addig Farmos lakosai átlagosan 46,51 Mbps-mal töltögethetnek az internetről.

Ne panaszkodjon, mert igenis gyors a magyar internet 

„Ez azzal az egyszerű indokkal magyarázható, hogy a sűrűbben lakott területeken jóval többen osztoznak az infrastruktúrán. Bár vidéki, nagyvárosoktól távol eső területeken rendszerint rendkívül gyenge a lefedettség, amennyiben mégis rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra – például optikai kábel –, úgy természetesen a kevesebb felhasználó mindegyikére jóval nagyobb szelet jut a rendelkezésre álló sávszélességből” – magyarázza a portál székértője.

Internetcsoda Romániában

A rendkívül magas romániai internetsebesség (57,3 Mbps) értetlenkedésre adhat okot, ám az ország remek helyezése nem jelent újdonságot, ugyanis már hosszú évek óta a világ élvonalában foglal helyet. Ennek okait sokan próbálták már feltárni. „Egyesek szerint az játszhat közre, hogy Románia viszonylag későn kapcsolódott be a digitális korba, és egyből a legjobb technológiákat kezdte el használni, mások szerint az országban hagyományosan magas színvonalon folyó matematikai és mérnöki képzéseknek köszönhető a magas fokú fejlettség. Valószínűleg ezeknél is nagyobb mérték játszik közre a piaci szabályozás gyakorlatilag teljes hiánya, aminek köszönhetően az országban több tucat internetszolgáltató jelenhetett meg az elmúlt évtizedben. Ennek eredményeképp az országban rendszeres az infrastruktúrafejlesztés. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a szélessávú internetkapcsolathoz a lakosságnak alig 14 százaléka fér hozzá, jellemzően a főváros környékén és a fejlettebb régiókban” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.

Ezt támasztja alá a legnagyobb internetsebességgel rendelkező nagyvárosok listája is, amelynek első öt helyén Hong Kong mellett négy romániai település található (Temesvár: 97,3 Mbps, Bukarest: 81,6 Mbps, Jászvásár: 72,9 Mbps és Brassó: 70 Mbps). Ugyanezen a listán Budapest (28,9 Mbps) a 80. helyet foglalja el, megelőzve olyan nagyvárosokat, mint Kijev, Varsó, Berlin vagy London.

2014. február 18.


Ahol még láthattad a cikket:


             


        


Olvastad már?

Stabilan az utolsók között - nem éled a magyar mobilnet . . . tovább
Az egyedül netező, kíváncsibb gyerekek veszélyeztetettebbek . . . tovább
Az uniós polgárok ötöde nem használt még internetet . . . tovább
Válság segíti az internetes telefonálás terjedését . . . tovább
Nem a 450 MHz-es sávba költözik az állami mobilcég . . . tovább


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!