Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van

Az Európai Unió átlagát jelentősen meghaladva Magyarország a 20. leggyorsabb letöltési sebességgel rendelkező ország a Földön. Míg februárban 23,4 Mbps-mal még a 27. helyet foglalta el a rangsorban, addig szeptemberre 33,2 Mbps-os átlagos letöltési sebességgel hazánk hét helyet javítani tudott. A kelet-közép-európai régióban csupán Románia ért el jobb helyezést 55,7 Mbps-mal. A nagyvárosok listáján Budapest is jelentősen előrelépett, a februári 80. helyről (28,9 Mbps) a 49.-re (40,9 Mbps) – adta hírül a telenet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.


Az Európai Unió átlagánál jelentősebb mértékben tudott növekedni az internetsebesség hazánkban. Míg az EU-ban közel 5 Mbps-mal nőtt az átlagos letöltési sebesség, addig hazánkban csaknem 10 Mbps-mal – derül ki az Ookla és a Netindex adataiból. „A legnagyobb növekedést hazánkban júliusban és augusztusban mérték, ami annak is köszönhető, hogy ebben az időszakban többen mennek el hazulról szabadságra, és így a kínált internetsebesség kevesebb ember között oszlik meg. Azonban a sebesség szeptember első felében is növekedni tudott, ami leginkább a szolgáltatók infrastrukturális fejlesztéseinek, az egyre inkább elterjedő optikai kábeleknek és a gyorsabb csomagoknak köszönhető. Az elmúlt hónapokban például egyik szolgáltató megduplázta csomagjainak letöltési sebességét, egy másik pedig az elmúlt félév során új, gyorsabb technológiát mutatott be” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.


Országok letöltési sebesség szerint (Első három helyezett + kelet-közép-európai régió)

Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van
Forrás: Netindex.com (2014. szeptember 17.)


A magyar városokat tekintve még nagyobb növekedést tapasztalhatunk. Míg februárban a legnagyobb letöltési sebességgel rendelkező Farmos településen 50,2 Mbps-ot mértek, addig a szeptemberi adatok szerint a leggyorsabb internettel, 109,4 Mbps-mal a pest megyei, csaknem 4000 lakosú Nagytarcsa végzett az élen. A növekedést jól mutatja, hogy mára már több mint húsz településen – jellemzően leginkább Pest, Veszprém és Fejér megyékben – mértek 50,2 Mbps-nál magasabb értéket. Ezen a listán bár Budapest (40,9 Mbps) a februári 38. helyről a 42. helyre esett vissza, a letöltési sebessége így is több mint tíz Mbps-mal tudott növekedni. A megyeszékhelyek közül Veszprémben (71,2 Mbps), Salgótarjában (56,1 Mbps) és Székesfehérváron (46,5 Mbps) lehet a leggyorsabban internetezni. A telenet.hu országosan több mint 200 internetcsomag letöltési sebességének összehasonlítását teszi lehetővé.


„A nagyvárosok és a kisebb települések közötti különbség azzal az egyszerű indokkal magyarázható, hogy a sűrűbben lakott területeken jóval több internetező osztozik az infrastruktúrán. Bár a vidéki, nagyvárosoktól távol eső területeken rendszerint rendkívül gyenge a lefedettség, amennyiben mégis rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra – például optikai kábel –, úgy a kevesebb felhasználó mindegyikére jóval nagyobb szelet jut a rendelkezésre álló sávszélességből” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.
 
2014. szeptember 18. 

Olvastad már?

Nem csak wifivel spórolhatnak a nyaraló internetezők . . . tovább
Tízezreket spórolhatnánk a tévé előfizetéseken, de nem tesszük . . . tovább

Tízezreket spórolhatnánk az interneten, de nem tesszük . . . tovább
Alig használnak a magyarok mobilinternetet . . . tovább
A magyarok csupán 27 százaléka vesz igénybe ingyenes VoIp-szolgáltatást . . . továbbSzolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!