Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van

25

Az Európai Unió átlagát jelentősen meghaladva Magyarország a 20. leggyorsabb letöltési sebességgel rendelkező ország a Földön. Míg februárban 23,4 Mbps-mal még a 27. helyet foglalta el a rangsorban, addig szeptemberre 33,2 Mbps-os átlagos letöltési sebességgel hazánk hét helyet javítani tudott. A kelet-közép-európai régióban csupán Románia ért el jobb helyezést 55,7 Mbps-mal. A nagyvárosok listáján Budapest is jelentősen előrelépett, a februári 80. helyről (28,9 Mbps) a 49.-re (40,9 Mbps) – adta hírül a telenet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.


Az Európai Unió átlagánál jelentősebb mértékben tudott növekedni az internetsebesség hazánkban. Míg az EU-ban közel 5 Mbps-mal nőtt az átlagos letöltési sebesség, addig hazánkban csaknem 10 Mbps-mal – derül ki az Ookla és a Netindex adataiból. „A legnagyobb növekedést hazánkban júliusban és augusztusban mérték, ami annak is köszönhető, hogy ebben az időszakban többen mennek el hazulról szabadságra, és így a kínált internetsebesség kevesebb ember között oszlik meg. Azonban a sebesség szeptember első felében is növekedni tudott, ami leginkább a szolgáltatók infrastrukturális fejlesztéseinek, az egyre inkább elterjedő optikai kábeleknek és a gyorsabb csomagoknak köszönhető. Az elmúlt hónapokban például egyik szolgáltató megduplázta csomagjainak letöltési sebességét, egy másik pedig az elmúlt félév során új, gyorsabb technológiát mutatott be” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.


Országok letöltési sebesség szerint (Első három helyezett + kelet-közép-európai régió)

Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van
Forrás: Netindex.com (2014. szeptember 17.)


A magyar városokat tekintve még nagyobb növekedést tapasztalhatunk. Míg februárban a legnagyobb letöltési sebességgel rendelkező Farmos településen 50,2 Mbps-ot mértek, addig a szeptemberi adatok szerint a leggyorsabb internettel, 109,4 Mbps-mal a pest megyei, csaknem 4000 lakosú Nagytarcsa végzett az élen. A növekedést jól mutatja, hogy mára már több mint húsz településen – jellemzően leginkább Pest, Veszprém és Fejér megyékben – mértek 50,2 Mbps-nál magasabb értéket. Ezen a listán bár Budapest (40,9 Mbps) a februári 38. helyről a 42. helyre esett vissza, a letöltési sebessége így is több mint tíz Mbps-mal tudott növekedni. A megyeszékhelyek közül Veszprémben (71,2 Mbps), Salgótarjában (56,1 Mbps) és Székesfehérváron (46,5 Mbps) lehet a leggyorsabban internetezni. A telenet.hu országosan több mint 200 internetcsomag letöltési sebességének összehasonlítását teszi lehetővé.


„A nagyvárosok és a kisebb települések közötti különbség azzal az egyszerű indokkal magyarázható, hogy a sűrűbben lakott területeken jóval több internetező osztozik az infrastruktúrán. Bár a vidéki, nagyvárosoktól távol eső területeken rendszerint rendkívül gyenge a lefedettség, amennyiben mégis rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra – például optikai kábel –, úgy a kevesebb felhasználó mindegyikére jóval nagyobb szelet jut a rendelkezésre álló sávszélességből” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.
 
2014. szeptember 18. 

Olvastad már?

Nem csak wifivel spórolhatnak a nyaraló internetezők . . . tovább
Tízezreket spórolhatnánk a tévé előfizetéseken, de nem tesszük . . . tovább

Tízezreket spórolhatnánk az interneten, de nem tesszük . . . tovább
Alig használnak a magyarok mobilinternetet . . . tovább
A magyarok csupán 27 százaléka vesz igénybe ingyenes VoIp-szolgáltatást . . . továbbSzolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!