Alig használnak a magyarok mobilinternetet

Messze vagyunk még az európai átlagtól!


Magyarországon rendkívül alacsony azon háztartások száma, amelyek mobilinternettel rendelkeznek. Míg az Európai Unió tagállamaiban a lakosság 52 százaléka használ mobilinternetet, addig Magyarországon ez a szám Romániához hasonlóan csupán 32 százalék. Egyedül Portugália (23), Bulgária (24) és Görögország (29) marad el hazánktól. Ennek oka, hogy a magyarok még mindig az olcsóbb kábeles internethasználatot részesítik előnyben. A legtöbb uniós tagállamban a kábeles szolgáltatást használó háztartások aránya 20-30 százalék körül mozog, hazánkban viszont három háztartásból kettő még mindig kábeles hálózatot használ – adta hírül a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.


Európában a mobilinternet népszerűsége folyamatosan nő, az EU tagállamaiban 2011 óta átlagosan 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma, Magyarországon viszont lassabb a tempó, a három évvel ezelőtti adatokhoz képest, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan csupán 6 százalék a különbség. A nyugati országokban viszont robbanásszerű növekedés tapasztalható. Három év alatt Spanyolországban 35, Olaszországban 24, Belgiumban pedig 23 százalékkal nőtt a mobilinternetet használók aránya. A legtöbben jelenleg Svédországban (78%), Dániában (75%), Nagy-Britanniában (71%) és Luxemburgban (70%) élnek a mobilinternet adta lehetőségekkel.


Az egyéni adatokat figyelembe véve azonban Magyarország még rosszabb képet mutat, a magyar fogyasztók csupán 23 százalékának van internetelérése mobiltelefonján. Ezzel a számmal Bulgáriával osztozik az utolsó helyen, igaz, míg Bulgáriában tavalyhoz képest 3 százalékkal nőtt az arány, addig Magyarországon egyedi mértékben, 8 százalékkal csökkent.

 

Alig használnak a magyarok mobilinternetet


„A mobilinternet visszaszorulásának egyik oka, hogy mindhárom hazai mobilszolgáltató bevezette a korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldést lehetővé tévő fix díjas csomagokat. Ezzel a lépéssel elsősorban az ingyenes internetes telefonhívásokra alkalmas szolgáltatások által életre hívott versenyre kívánnak reagálni, ezek a VoIP-alapú lehetőségek ugyanis forgalmat vesznek el a hagyományos csatornákról. Az új szolgáltatások megjelenése és a VoIP-szolgáltatások korlátozása sokakat eltántorított a mobilnet használatától” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.


Azonban ennél is jelentősebb ok, hogy a magyar felhasználók legnagyobb része inkább kábeles netet használ, mivel az általában olcsóbb a mobilinternetnél. „Bár több 2000-3000 forint körüli mobilinternet-csomag közül is lehet válogatni, mobiltelefonra pedig a legolcsóbbak már 1000 forint körül elérhetők, a kínált adatforgalom csekély a korlátlan vezetékes csomagokhoz képest, és az internetsebességgel is problémák vannak a kevésbé lefedett területeken. Viszont azok, akik csupán email-ezésre szeretnék használni az internetet, több, a vezetékesnél is olcsóbb csomag közül is válogathatnak” – teszi hozzá a szakértő.


Az európai távközlési piac egységesedésével, az infrastruktúra és a technológiák folyamatos fejlődésével (és az ezzel együtt járó árcsökkenéssel), valamint az okostelefonok, tabletek és hasonló eszközök elterjedésével a következő években a magyar mobilinternetes piacon is várható áttörés, valószínűleg részben a kábeles internet rovására.

2014. május 12. 


Ahol még láthattad a cikket:


             


Olvastad már?

A magyarok csupán 27 százaléka vesz igénybe ingyenes VoIp-szolgáltatást . . . tovább

Az EU-ban már csökken, nálunk még növekszik a feltöltőkártyát használók száma . . . tovább

Mától várhatjuk a kiélezett versenyt a mobilpiacon . . . tovább

Harmadával több mobilinternet-előfizető lett egy év alatt . . . tovább

Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek . . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!