Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén

Magyarországon csupán minden negyedik embernek van vezeték nélküli internete.


Magyarországon csupán 27,7 százalék a vezeték nélküli szélessávú internet penetrációja, míg az OECD országainak átlaga már elérte a 72,4 százalékot. A kelet-közép-európai régió országaiban 100 lakosra jelentősen több vezeték nélküli internetcsomag jut, Szlovákiában 55,3, Lengyelországban 61,3, Csehországban pedig 62,5. A mobilinternet elterjedésének gátja hazánkban elsősorban a magas árakban keresendő, ugyanis a mobilinternet átlagos ára a havi bruttó átlagkereset 6,8 százalékát teszi ki, amellyel jelentősen meghaladja a legtöbb ország arányát – adta hírül a telenet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.


Az OECD államainak átlagos szélessávú mobilinternet penetrációja egy év alatt 3 százalékkal 72,4 százalékra nőtt. Míg hét tagországban minden lakosra több mint egy mobilinternet-előfizetés jut (Finnország, Ausztrália, Japán, Svédország, Dánia, Dél-Korea, USA), addig Magyarországon átlagosan csupán minden negyedik lakos rendelkezik mobilinternet-előfizetéssel, amellyel az európai tagországok rangsorában az utolsó helyen vagyunk. Ugyanakkor a kelet-közép-európai OECD-tagországok, például Csehország vagy Lengyelország ennél több mint kétszeres arányt tudhatnak magukénak.


Az alacsony hazai penetrációért elsősorban a szolgáltatások viszonylagos magas díjai okolhatók. A mobilinternet-csomagok díjai ugyanis a bruttó átlagkereset 6,8 százalékát teszik ki. „Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol az átlagkeresethez viszonyítva alacsonyabb arányt érnek el a szolgáltatások díjai, a penetráció jelentősebb magasabb. Szlovákiában például a fizetésekhez képest feleannyit kell áldozni mobilinternetre, így nem meglepő, hogy kétszer akkora a penetráció. Itthon a sokkal megfizethetőbb kábeles internet, illetve a DSL-kapcsolat elterjedt. Amint az emberek megengedhetik maguknak a mobilinternetet, várhatóan többen is fogják használni” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.

Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terén

Forrás: OECD.org


Bár a mobilinternet-szolgáltatások bővülése a hazai piacban rejlő potenciál miatt természetes folyamat, a nagyobb arányú növekedésnek azonban megvannak a gátjai. „A hazai mobilinternet áraiban jelentős arányt képviselnek a telekommunikációs szektort terhelő, kirívóan magas adók is, amelyek mindent beleértve a szolgáltatások díjának közel 60 százalékát teszik ki. Így a szolgáltatók az árak egészének kevesebb mint felére vannak hatással, és kisebb intervallumban tudnak rajtuk változtatni. Az alacsony ügyfélszám miatt pedig a rendszerfenntartási költségeket is kevesebb felhasználóra tudják áthárítani. Mivel a hazai előfizetőkre nem jellemző a szolgáltatók közötti váltás, azok mesterségesen magasan tarthatják az árakat” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője.

Jelentős a lemaradásunk mobilinternet terénForrás: OECD.org


A penetráció további növekedésében nagy szerepet vállalhat a szélessávú mobilinternet lefedettségének növelése, a 4G-technológia további fejlesztése, illetve az okostelefonok és hordozható eszközök árainak csökkenése. A legnagyobb előrelépéshez azonban kétségkívül a megfizethető csomagdíjak tudnának hozzájárulni. A telenet.hu országosan közel 40 mobilinternet-csomag ár-összehasonlítását teszi lehetővé.

2014. október 31. 

Olvastad már?

Magyarország letöltési sebessége már a 20 legjobb között van . . . tovább
Nem csak wifivel spórolhatnak a nyaraló internetezők . . . tovább

Hogyan tévézhetünk sokkal olcsóbban? . . . tovább
Tízezreket spórolhatnánk az interneten, de nem tesszük . . . tovább

Alig használnak a magyarok mobilinternetet . . . tovább

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!