Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek

Hazánkban az ígérthez képest 100,34 százalékban teljesülnek a letöltési sebesség mutatói, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatók bizonyos mértékben még jobb szolgáltatást is nyújtanak annál, mint amiről az előfizetők vásárlás előtt értesülhetnek. Ezt egyetlen másik európai ország sem mondhatja el magáról. Épp ellenkezőleg, a nyugati országokban jelentősen kisebb mértékben teljesülnek a szolgáltatók ígéretei Magyarországhoz képest – adta hírül a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.


Az internetszolgáltatók Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Amerikában tartják be leginkább letöltési sebességre vonatkozó ígéreteiket. A lista első és a harmadik helyén Kína (103,45%), illetve Tajvan (99,45%) található, közéjük ékelődött be Magyarország éppen 100 százalék feletti mutatóval. Bár a szlovák (98,39%), az ukrán (97,72%), a horvát (96,53%) vagy a román (94,59%) szolgáltatók nem tudják biztosítani az ígért letöltési sebességet, még ők is jócskán lekörözik Nyugat-Európa legfejlettebb országait. A lista utolsó három helyén például Írországot (62,7%), Franciaországot (63,51%) és Olaszországot (64,09%) találjuk, de teljesítéseikkel nem büszkélkedhetnek az osztrák (75,03%), a brit (78,03%) és a német (82,24%) szolgáltatók sem. Az globális átlag 87,5 százalék, az Európai Unióé pedig még ennél is kisebb, 85,1 százalék.


Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek

„Kelet-Európa remek eredményei a kisebb penetrációval is magyarázhatók. Bár a nyugati országokban jóval fejlettebb az infrastruktúra és a rendelkezésre álló sávszélesség, ez jelentősen több felhasználó közt oszlik meg. Ahhoz, hogy a fejlett országokban is teljesülhessenek a szolgáltatók ígéretei, arányaiban nagyobb beruházásokra lenne szükség” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője. Az Európai Bizottság is folyamatosan vizsgálja az eltéréseket a hirdetett és a tényleges internetsebesség között. Felmérésük szerint a kontinensen a kábeles internetkapcsolat a legmegbízhatóbb technológia, az eltérés átlaga azonban itt is csupán 74 százalék.


Itthon elégedettek a felhasználók


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) márciusban kiadott felmérése szerint az üzleti szereplők közel négyötöde elégedett azzal, ahogyan a szolgáltatója tájékoztatja az általa kínált szolgáltatás minőségéről. Az elégedettségi mutató a lakosság körében is 80 százalék körül mozog, az intézményi és a nonprofit szektorban pedig ez az arány még magasabb. Egy fogyasztói tudatosságot vizsgáló NMHH-felmérés szerint az előfizetők 91 százaléka nem tervezi, hogy szolgáltatót vált a közeljövőben. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e szolgáltatójával, a vezetékes internettel rendelkezők 84 százaléka pozitív választ adott. Ehhez képest Európában átlagosan az előfizetők 27-41 százaléka véli úgy, hogy a letöltési sebessége nem felel meg a szolgáltató által a szerződésben vállaltaknak.


Magyarországon is romolhat még a helyzet


A penetráció növekedésével könnyen elképzelhető, hogy a teljesített értékek a közeljövőben csökkenni fognak az ígértekhez képest. „Az elmúlt évek adatai alapján már így is megfigyelhető egy kisebb mértékű csökkenés. A gyengülő teljesítménynek a következő évtizedben várható infrastruktúra-fejlesztés és az új technológiák (4G) elterjedése szabhat gátat. Viszont akik elégedetlenek, azok nem az átlagos netsebességre, hanem inkább a szolgáltatások blokkolására szoktak panaszkodni” – magyarázza a portál szakértője.


A brazil város, ahol a valós netsebesség az ígért érték háromszorosa


A letöltési sebességet vizsgáló nemzetközi felmérésből az is kiderül, melyek azok a városok, ahol a szolgáltatók a leginkább betartották az előfizetőiknek ígért sebességet. A legelső helyen egy Rio de Janeiro melletti brazil város, Rio das Otras áll, ahol a kérdőívek és tesztek alapján az ígért adatok 299,90 százalékát, azaz csaknem háromszorosát biztosítják a szolgáltatók. A dobogó másik két fokán Peking (117,77%) és Sanghaj (109,36%) áll, a listát pedig főként az USA nagyobb települései uralják. A felmérésben szereplő öt magyar nagyváros mindegyike megelőzi a kelet-közép európai régió nagyvárosait. Közülük Szeged (102,97%) áll a legelőkelőbb, 38. helyen, őt követi nem sokkal lemaradva az 54. Pécs (102,48%), a 69. Székesfehérvár (102,15%), a 81. Debrecen (101,82%) és a 110. Budapest (101,14%). A régió többi nagyvárosa közül Pozsony felfért a 200. helyre, viszont itt már nem mondható el, hogy a szolgáltatók gyorsabb internetet biztosítanának előfizetőiknek, mint amilyet ígértek nekik (99,67%) – írja a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.

2014. március 26.


Ahol még láthattad a cikket:


                


Olvastad már?

Az internet-előfizetők negyedét korlátozzák a szolgáltatók . . . tovább

Még fel sem futott a 4G, máris itt az 5G . . . tovább

Ne panaszkodjunk, mert igenis gyors a magyar internet  . . . tovább

Stabilan az utolsók között - nem éled a magyar mobilnet . . . tovább

Az egyedül netező, kíváncsibb gyerekek veszélyeztetettebbek . . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!