Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek

42

Hazánkban az ígérthez képest 100,34 százalékban teljesülnek a letöltési sebesség mutatói, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatók bizonyos mértékben még jobb szolgáltatást is nyújtanak annál, mint amiről az előfizetők vásárlás előtt értesülhetnek. Ezt egyetlen másik európai ország sem mondhatja el magáról. Épp ellenkezőleg, a nyugati országokban jelentősen kisebb mértékben teljesülnek a szolgáltatók ígéretei Magyarországhoz képest – adta hírül a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.


Az internetszolgáltatók Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Amerikában tartják be leginkább letöltési sebességre vonatkozó ígéreteiket. A lista első és a harmadik helyén Kína (103,45%), illetve Tajvan (99,45%) található, közéjük ékelődött be Magyarország éppen 100 százalék feletti mutatóval. Bár a szlovák (98,39%), az ukrán (97,72%), a horvát (96,53%) vagy a román (94,59%) szolgáltatók nem tudják biztosítani az ígért letöltési sebességet, még ők is jócskán lekörözik Nyugat-Európa legfejlettebb országait. A lista utolsó három helyén például Írországot (62,7%), Franciaországot (63,51%) és Olaszországot (64,09%) találjuk, de teljesítéseikkel nem büszkélkedhetnek az osztrák (75,03%), a brit (78,03%) és a német (82,24%) szolgáltatók sem. Az globális átlag 87,5 százalék, az Európai Unióé pedig még ennél is kisebb, 85,1 százalék.


Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek

„Kelet-Európa remek eredményei a kisebb penetrációval is magyarázhatók. Bár a nyugati országokban jóval fejlettebb az infrastruktúra és a rendelkezésre álló sávszélesség, ez jelentősen több felhasználó közt oszlik meg. Ahhoz, hogy a fejlett országokban is teljesülhessenek a szolgáltatók ígéretei, arányaiban nagyobb beruházásokra lenne szükség” – magyarázza a telenet.hu távközlési szakértője. Az Európai Bizottság is folyamatosan vizsgálja az eltéréseket a hirdetett és a tényleges internetsebesség között. Felmérésük szerint a kontinensen a kábeles internetkapcsolat a legmegbízhatóbb technológia, az eltérés átlaga azonban itt is csupán 74 százalék.


Itthon elégedettek a felhasználók


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) márciusban kiadott felmérése szerint az üzleti szereplők közel négyötöde elégedett azzal, ahogyan a szolgáltatója tájékoztatja az általa kínált szolgáltatás minőségéről. Az elégedettségi mutató a lakosság körében is 80 százalék körül mozog, az intézményi és a nonprofit szektorban pedig ez az arány még magasabb. Egy fogyasztói tudatosságot vizsgáló NMHH-felmérés szerint az előfizetők 91 százaléka nem tervezi, hogy szolgáltatót vált a közeljövőben. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e szolgáltatójával, a vezetékes internettel rendelkezők 84 százaléka pozitív választ adott. Ehhez képest Európában átlagosan az előfizetők 27-41 százaléka véli úgy, hogy a letöltési sebessége nem felel meg a szolgáltató által a szerződésben vállaltaknak.


Magyarországon is romolhat még a helyzet


A penetráció növekedésével könnyen elképzelhető, hogy a teljesített értékek a közeljövőben csökkenni fognak az ígértekhez képest. „Az elmúlt évek adatai alapján már így is megfigyelhető egy kisebb mértékű csökkenés. A gyengülő teljesítménynek a következő évtizedben várható infrastruktúra-fejlesztés és az új technológiák (4G) elterjedése szabhat gátat. Viszont akik elégedetlenek, azok nem az átlagos netsebességre, hanem inkább a szolgáltatások blokkolására szoktak panaszkodni” – magyarázza a portál szakértője.


A brazil város, ahol a valós netsebesség az ígért érték háromszorosa


A letöltési sebességet vizsgáló nemzetközi felmérésből az is kiderül, melyek azok a városok, ahol a szolgáltatók a leginkább betartották az előfizetőiknek ígért sebességet. A legelső helyen egy Rio de Janeiro melletti brazil város, Rio das Otras áll, ahol a kérdőívek és tesztek alapján az ígért adatok 299,90 százalékát, azaz csaknem háromszorosát biztosítják a szolgáltatók. A dobogó másik két fokán Peking (117,77%) és Sanghaj (109,36%) áll, a listát pedig főként az USA nagyobb települései uralják. A felmérésben szereplő öt magyar nagyváros mindegyike megelőzi a kelet-közép európai régió nagyvárosait. Közülük Szeged (102,97%) áll a legelőkelőbb, 38. helyen, őt követi nem sokkal lemaradva az 54. Pécs (102,48%), a 69. Székesfehérvár (102,15%), a 81. Debrecen (101,82%) és a 110. Budapest (101,14%). A régió többi nagyvárosa közül Pozsony felfért a 200. helyre, viszont itt már nem mondható el, hogy a szolgáltatók gyorsabb internetet biztosítanának előfizetőiknek, mint amilyet ígértek nekik (99,67%) – írja a telenet.hu távközlési összehasonlító portál.

2014. március 26.


Ahol még láthattad a cikket:


                


Olvastad már?

Az internet-előfizetők negyedét korlátozzák a szolgáltatók . . . tovább

Még fel sem futott a 4G, máris itt az 5G . . . tovább

Ne panaszkodjunk, mert igenis gyors a magyar internet  . . . tovább

Stabilan az utolsók között - nem éled a magyar mobilnet . . . tovább

Az egyedül netező, kíváncsibb gyerekek veszélyeztetettebbek . . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!