Mobilinternet külföldön: hogyan netezhetünk más országban?

NFC fizetés telefonnal

Örök kérdés, hogy vajon hogyan működik a mobilinternet használata külföldön, főleg napjainkban, amikor egyre többeknek van lehetősége az utazásra. A roaming kifejezéssel valószínűleg már mindenki találkozott, de az már nem biztos, hogy egyértelmű, hogy tulajdonképpen mit jelent ez, és hogyan kapcsolódik a külföldi adathasználathoz. Vajon extra költségekkel jár, ha külföldön interneteznénk? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a külföldi mobilinternetezéssel kapcsolatban!

Kezdjük az alapoknál: mit jelent a roaming?

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a mobilinternet külföldi használatáról, először meg kell ismerkednünk egy ezzel kapcsolatos fogalommal. Amikor egy utazás során külföldön használjuk a mobiltelefonunk szolgáltatásait – legyen szó hívásról, SMS-ről vagy mobilinternetről –, azt barangolásnak, vagy más néven roamingnak hívjuk. Akkor beszélhetünk roamingról, ha csak alkalmanként, egy-egy rövidebb időre tartózkodunk külföldön, de életvitelszerűen Magyarországon élünk. Tehát amennyiben másik országba költözünk, vagy több hónapra ott maradunk, az már nem hívhatjuk roamingnak. Jó tudni azt is, hogy a világ országai úgynevezett roaming díjzónákba vannak osztva – ez is meghatározza, hogy melyik országban milyen feltételekkel használhatjuk a mobilszolgáltatásokat. Az országok besorolása szolgáltatónként eltérhet, ezért mielőtt külföldre utazunk, nézzünk utána, hogy a saját mobilszolgáltatónknál az úti célunk melyik díjzónába tartozik.

Netezz külföldön és belföldön egyaránt – válassz egy új mobilcsomagot a Telenet.hu-n!

Mit kell tudni az EU roamingról?

Jó hír, hogy az EU-s szabályozás alapján az Európai Unió és az 1-es roaming díjzóna más országaiban telefonálhatunk, SMS-t küldhetünk és internetezhetünk a belföldi mobilszolgáltatásunk feltételeinek megfelelően, anélkül, hogy plusz díjat kellene fizetnünk érte. Ez ugyanúgy igaz azokra, akik egy másik EU tagállamból utaznak például Magyarországra – az EU roaming értelmében mindenki a saját szolgáltatója által meghatározott feltételeknek megfelelően használhatja a mobilinternetet külföldön is. Tekintettel arra, hogy egy utazás során is hány olyan helyzet adódhat, amikor mobilinternetet használnánk – például egy útvonal megtervezéséhez, nyitvatartások ellenőrzéséhez, online jegyvásárláshoz –, jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, hogy ezért nem kell külön fizetnünk, vagy ingyenes Wi-Fi-hálózatot keresnünk.

Hogyan használhatjuk a mobilinternetet külföldön?

Ahogyan azt már az előző bekezdésben is összefoglaltuk, az Európai Unión belül bátran használhatjuk a mobilszolgáltatásokat, de felmerülhet a kérdés, hogy vajon hogyan működik ez a gyakorlatban? A határátlépéssel azonnal működni fog a mobilinternet külföldön, vagy esetleg valamit be kell állítanunk ehhez? Amikor külföldre utazunk, be kell kapcsolnunk a telefonunkon a roamingot, de nem kell megijedni, ugyanis ez egyáltalán nem bonyolult folyamat, néhány pillanat az egész. A beállításokban keressük meg a mobilhálózatot, majd azon belül kattintsunk a „mobiladat-lehetőségekre” vagy egy ehhez hasonló opcióra, ahol megtalálhatjuk az adatroamingot, és bekapcsolás után már internetezhetünk is. A telefonunk automatikusan rácsatlakozik egy helyi hálózatra, ám ha valamiért ezen a hálózaton nem működik az internet vagy a hívásindítás, átválthatunk egy másikra. Szintén a mobilhálózat beállításain belül a hálózatválasztás menüpont alatt ki kell kapcsolnunk az automatikus csatlakozást, majd a megjelenő opciók közül kiválaszthatunk egy másik hálózatot.

Milyen költségek merülhetnek fel külföldi mobilinternetezés során?

A roaminggal kapcsolatban a szolgáltatók rendelkeznek úgynevezett méltányos használatra vonatkozó szabályozással, ami megakadályozza, hogy visszaélhessünk a külföldi adathasználat lehetőségével. A pontos szabályok eltérhetnek az egyes mobilszolgáltatóknál, de az általánosságban elmondható, hogy méltányos használatnak csak az tekinthető, ha életvitelszerűen Magyarországon élünk, és nem tartózkodunk hosszabb ideig külföldön. Ha viszont több hónapig külföldön használnánk a magyarországi szolgáltatásokat, a szolgáltató a hívásokért, SMS-ekért és az adathasználatért is többletdíjat fog felszámítani. Így tehát hosszabb külföldi tartózkodás esetén érdemes lehet egy helyi szolgáltatónál SIM kártyát és előfizetést vásárolni. Ezen kívül még egy esetben merülhetnek fel plusz költségek a külföldi mobilinternet-használat közben: attól függően, hogy milyen díjcsomagban vagyunk, a szolgáltató meghatározhatja, hogy a lebeszélhető perceknek és az adatmennyiségnek mekkora részét használhatjuk el külföldön. Tehát például előfordulhat, hogy 6 GB mobilinternetet foglal magában a csomag, ám külföldön ebből csak 4 GB-ot használhatunk fel, ezen felül pedig extra internetet vásárolhatunk. Tehát mielőtt útnak indulunk külföldre, érdemes utánanézni a díjcsomagunk adatainak a szerződésünkben, a szolgáltató telefonos applikációjában vagy az ügyfélszolgálatra betelefonálva, így biztosan nem érhetnek meglepetések az utazás során.

Mobilinternet az EU-n kívül: mennyibe kerül?

Ha az Európai Unión kívül használnánk mobilinternetet, elég magas összeget fizethetünk, ami változhat attól függően, hogy melyik roaming díjzónában tartózkodunk és melyik szolgáltatónál van előfizetésünk. Így egy-egy hívás és SMS többszáz forintba is kerülhet, és minden megabyte internethasználatért külön fizetnünk kell. EU-n kívül ráadásul a telefonhívás a hívott félnek is pénzbe fog kerülni, még akkor is, ha Magyarországra telefonálunk. Több szolgáltatónál elérhető azonban olyan napi- vagy hetidíjas csomag, ami magában foglalja az EU-n kívüli adathasználatot – ennek a lehetőségét nagyon ajánlott megérdeklődni, mielőtt elutaznánk, így elkerülhetjük, hogy az utazás költségei jelentősen megemelkedjenek.

Hogyan csökkenthetjük külföldön a mobilinternet-használatot?

Szerencsére jó néhány praktika létezik arra, hogy csökkentsük az adathasználatot, és elkerüljük, hogy esetleg külföldön elfogyjon a mobilinternetünk. Amikor éppen nem böngészünk a telefonunkon, érdemes kikapcsolni a mobilinternetet, így a háttérben futó alkalmazások, esetleg frissítések nem fogják fogyasztani azt. Ha ez a megoldás valamiért nem szimpatikus, kiválaszthatjuk azokat az alkalmazásokat, amelyeknek engedélyezzük a mobiladat-használatot, a többinél pedig letiltjuk – ez utóbbiak csak Wi-Fi-vel fognak működni, míg előbbieket mobilinternettel is használhatjuk. Az is egy jó megoldás lehet, ha kikapcsoljuk az alkalmazások automatikus frissítését, hogy a háttérben ezek ne futhassanak. Ezeket a megoldásokat természetesen nemcsak külföldön, hanem itthon is bátran alkalmazhatjuk, ha szeretnénk csökkenteni az adathasználatunkat, és akkor sem kell megijednünk, ha mégis elfogy a mobilnet: minden szolgáltatónál van lehetőség extra internetet vásárolni.


2022. május 23.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!