Mi a felhőszolgáltatás és miért jó nekünk?

Mi a felhőszolgáltatás és miért jó nekünk?

Gyakran ejtünk szót a felhő alapú tárhelyekről, azonban előfordulhat, hogy nem is vagyunk tisztában pontosan azzal, hogy mi a felhő, és miért hasznos nekünk. Ráadásul manapság szinte mindannyian használjuk ezeket a típusú tárhelyeket, akkor is, ha nem is vagyunk tudatában ennek. Cikkünkben kitérünk arra, hogy mit jelent a felhő alapú adattárolás, és bemutatjuk a felhőszolgáltatás-típusokat.

Mi a felhő?

A Cloud Computing, vagyis a felhő alapú számítástechnika, illetve az, hogy pontosan mi a felhő, legegyszerűbben így foglalható össze: ezek a szolgáltatások azon alapulnak, hogy a fájlok tárolása és a szoftverek futtatása nem a saját eszközünkön történik. A felhő használata közben adataink egy távoli szerveren találhatók meg, így bármilyen eszközről hozzáférhetünk azokhoz, ha van internetelérésünk. Remek példa erre a Spotify, ahol összegyűjthetjük és meghallgathatjuk kedvenc dalainkat, lemezeinket, emellett akkor is felhőben dolgozunk, amikor nem a megszokott szövegszerkesztőnk, hanem a Google Docs felületén szerkesztünk egy szöveget.

Te is használsz felhőszolgáltatást? Ahhoz megbízható internetkapcsolatra is szükséged van, válassz partnereink csomagjai közül!

Mik a felhő tárhely előnyei?

A szolgáltatás számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a felhő használatával nem vagyunk egy meghatározott készülékhez kötve, mindössze internetkapcsolatra van szükségünk. A felhő használatával amiatt sem kell többé aggódnunk, hogy egy fontos dokumentumot nem viszünk magunkkal az eszközünkön vagy külső hordozón. Bizonyára mindenkinek ismerős a Dropbox, a Microsoft OneDrive, az iCloud és a Google Drive – ha ezeket használjuk, akkor egyszerűen hozzáférünk és meg is oszthatjuk másokkal fájljainkat. Nemcsak magánszemélyek, hanem cégek számára is előnyös a felhő használata, mivel a biztonsági mentések kezelése ebben a rendszerben is történhet. Egy hirtelen fellépő számítógépes meghibásodás vagy vírus esetén nem kell aggódnunk adataink miatt, ha azok megvannak a felhőben is, könnyedén helyreállíthatunk mindent. Továbbá a felhők a távmunkát is megkönnyítik tárhelyük révén: a szabad kapacitásnak köszönhetően képesek a céges hálózat kiszélesítésére, így pedig egyszerűen dolgozhatunk a vállalat belső rendszerén otthonról is. Ráadásul a legtöbb felhő tárhely képes az automatikus szinkronizálásra, így akár egy külföldi üzleti úton is szerkeszthetünk egy dokumentumot, amit kollégáink rögtön látni fognak az irodában otthon. A jelentős mennyiégű tárhely személyes fájljaink tárolásában is nagy segítség, mivel a fizikai adathordozók – pendrive, merevlemez, Blu-Ray – kapacitása véges, ezzel szemben a felhő használatával akár több terrabájtnyi helyhez is hozzájuthatunk.

Milyen felhőszolgáltatás-típusokat vehetünk igénybe?

A felhőszolgáltatás-típusok között számontartunk nyilvános felhőt – ilyen például az Amazon AWS –, amelyek legfőbb jellemzői, hogy infrastruktúrát és szolgáltatásokat is kínálnak az ügyfeleknek, nagy mennyiségű tárhellyel rendelkeznek, illetve a bennük tárolt adatok könnyen mozgathatók. Utóbbi két tényező különösen előnyös lehet a szoftverfejlesztésben, mivel a tesztelt projektet később át lehet helyezni egy másik felhőbe. Ezt a típusú felhőt használhatjuk kizárólag az adatokhoz való hozzáféréshez, előnye pedig abban rejlik, hogy csak azokért a felhőszolgáltatásokért kell fizetnünk, amelyeket ténylegesen használunk.

Ezzel szemben a magánfelhőket általában tűzfal védi, és ebben az esetben egyetlen vállalat birtokában vannak a szerverek. Ennek használata a szigorú szabályozási követelményekkel működő vállalkozások számára előnyös. A magánfelhőt csak az arra jogosult felhasználók vehetik igénybe, valamint az itt tárolt adatok bármikor áthelyezhetők, és saját igényekre szabható a felhőkörnyezet. Jó tudni, hogy a magánfelhőt nem külső vállalat ellenőrzi, így nem léphetnek fel hirtelen módosítások sem a rendszerben.

A két előző felhőszolgáltatás-típust ötvözi a hibrid felhő, ami lehetővé teszi a zökkenőmentes kommunikációt a nyilvános és a magánfelhő között. A hibrid felhő rendelkezik a magánfelhő biztonságával és könnyű vezérelhetőségével, valamint remek eszköz arra, hogy ha hibázunk, annak ne legyen végzetes kimenetele, vagyis a hibrid felhőben lehetőségünk van az adatok visszaállítására. A hibrid felhő elősegíti, hogy a legjobbat hozzuk ki vállalkozásunkból, és ha arra van szükség, akkor azt is lehetővé teszi, hogy a magánfelhő tárhelyét kibővítsük a nyilvános kapacitásával.


2022. október 11.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!