Mit jelent az NFC, és hogyan fizethetünk telefonnal?

NFC fizetés telefonnal

Készpénz helyett már használhatunk bankkártyát, vagy akár telefonnal is fizethetünk – napjainkban egyre több lehetőségünk van arra, hogy egy kényelmesebb és érintésmentes alternatívát válasszunk. Az úgynevezett NFC technológiának köszönhetően ma már nem kell aggódnunk, ha a bankkártyánkat nem, csak a mobilt visszük magunkkal a bevásárlásra. Vajon hogyan kell beállítanunk a telefonunkat ahhoz, hogy fizethessünk vele? Egyáltalán biztonságos ez a fizetési mód? Cikkünkben megválaszoljuk a kérdéseket!

Mit jelent pontosan az NFC?

Az NFC mozaikszó a Near Field Communication kifejezés rövidítése, ami magyarul nagyjából rövid hatótávú kommunikációt jelent. Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi két mobil eszköz – például telefon, tablet, okosóra – közötti vezeték nélküli adatátvitelt, fájlok továbbítását vagy információk leolvasását rádióhullámok segítségével. Az NFC némileg hasonlít a Bluetooth-ra, ám előbbi jóval kisebb, néhány centiméteres távolságban működik, tehát a két eszköznek nagyon közel kell lennie egymáshoz ahhoz, hogy az adatátvitel működjön. Ezen kívül még azt érdemes tudnunk erről a technológiáról, hogy a Bluetooth-szal ellentétben az NFC elsődlegesen kis mennyiségű adat átvitelére alkalmas.

Sokféleképpen használhatjuk

Az NFC felhasználási lehetőségei rendkívül széles körűek, így a már imént említett adatátvitelbe beletartozik a képek, videók, névjegyek továbbítása egy másik eszközre, valamint a Wi-Fi hozzáférés megosztása, de például okosotthonunkban is használhatjuk zárnyitás céljából. Léteznek úgynevezett NFC címkék is, amelyeket matrica formájában tudunk megvenni, és egy alkalmazás segítségével különböző parancsokat programozhatunk be ezekbe a chipekbe. Így például felragaszthatunk egy címkét az éjjeliszekrényre azzal a paranccsal, hogy amikor odaérintjük a telefont, kapcsolja be rajta az ébresztőt vagy a néma üzemmódot. A technológia leggyakrabban használt funkciója pedig az NFC fizetés: ennek köszönhetően lehetőségünk van a telefonunkat bankkártyaként használni, és egy érintéssel fizetni, bizonyos összeghatár alatt akár a PIN kód beütése nélkül is.

Kipróbálnád a telefonos fizetést egy új készülékkel? Válassz a Telenet.hu-n!

Fizetés telefonnal: így működik

Akkor fogunk tudni a mobilunkkal fizetni, ha a készülék alkalmas az NFC fizetésre – ugyan ez a funkció már a legtöbb okostelefonban megtalálható, előfordulhat, hogy egy-egy régebbi modell nem rendelkezik vele. Ha az eszköz alkalmas erre, akkor kétféleképpen fizethetünk telefonnal: attól függően, hogy Androidos vagy iOS készülékkel rendelkezünk, használhatjuk a Google Pay vagy az Apple Pay (Wallet) alkalmazások egyikét. Ezekben kell regisztrálnunk a bankkártyánkat annak érdekében, hogy később fizetésre is használhassuk az okostelefonunkat. A másik lehetőség, hogy banki alkalmazást használunk, ugyanis a legtöbb bank telefonos applikációja hasonlóképpen működik, mint a Google vagy az Apple Pay. Ahhoz, hogy az NFC-t Androidos telefonon használni tudjuk, be kell kapcsolnunk ezt a funkciót a készüléken: a legtöbb esetben ez elérhető a fentről legördülő állapotsornál a gyorselérési ikonok között – ahol például a Bluetooth-t vagy a mobilinternetet is be tudjuk kapcsolni –, de ha itt nem találjuk, a beállításokban kell keresnünk. Az iPhone készülékekkel némileg könnyebb dolgunk van, ugyanis ezeken nem kell külön bekapcsolnunk az NFC-t, elég, ha a bankkártyánk rögzítve van az Apple Pay alkalmazásban. Ezután már nincs több teendőnk az NFC fizetés beállításával kapcsolatban, a rendszer készen áll a használatra. Apple készülékek esetén fizetésnél az oldalsó vagy a középső gombot kell kétszer megnyomnunk, arcfelismerővel vagy ujjlenyomattal azonosítani magunkat, ezzel megjelenik a képernyőn a virtuális kártyánk, és már érinthetjük is a telefont a terminálhoz. Ha Androidos telefonnal fizetnénk, csak fel kell oldanunk a készüléket és odaérinteni a terminálhoz – nincs szükség a Google Pay alkalmazás megnyitására.

Mennyire biztonságos a telefonos fizetés?

Sokan még mindig szkeptikusak a mobilfizetéssel kapcsolatban – a legtöbb aggodalmat érthető módon a biztonság kérdése okozza. Éppen ezért szeretnénk tisztázni, hogy van-e félnivalója annak, aki a mobilját használja fizetéshez. Mivel a telefonos fizetéshez fel kell oldanunk a készüléket – akár kód beírásával, akár ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel –, mindenképp biztonságosabb ez a módszer, mint a bankkártyás fizetés. Ha esetleg elveszítenénk a bankkártyát, és valaki használni szeretné, a PayPass technológia segítségével rögtön meg tudja ezt tenni, és bár nem korlátlanok a lehetőségek a PIN kód nélküli vásárlási limit miatt, így is súlyos összegeket veszíthetünk. Ezzel szemben a telefon esetében az azonosítás miatt rajtunk kívül senki sem tud hozzáférni a bankkártyás fizetés funkcióhoz. Ha elveszítjük a telefonunkat, magát a bankkártyát nem is kell feltétlenül letiltanunk, elég, ha megszüntetjük a kapcsolatát a virtuális kártyával, így illetéktelenek nem tudnak az elveszített telefonunkkal fizetni. A biztonság kérdéséhez még az is hozzátartozik, hogy a rendszerből nem kiolvashatók a bankkártyaadataink, így ez egy rendkívül biztonságos fizetési alternatíva.


2022. április 26.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!