5 tipp szülőknek a gyerekek biztonságos mobilhasználatához

Biztonságos mobilhasználat gyerekeknek

Manapság a gyerekek szinte okostelefonnal a kezükben nőnek fel, és előbb-utóbb eljön az a pillanat is, amikor el kell döntenünk, hogy mikor vesszük meg nekik az első saját mobiljukat. A gyerekek az interneten nemcsak hasznos információkhoz juthatnak hozzá, hanem olyan tartalmakhoz is, amelyek károsak lehetnek számukra. Bár ez igen aggasztó lehet, szülőként sokat tehetünk azért, hogy biztonságosabbá tegyük a készülékhasználatot a gyerekeknek – cikkünkben ezekhez adunk tippeket!

Beszélgessünk a témáról!

Az internethasználat a gyerekek számára is előnyökkel jár: nagy mennyiségű információhoz és tudáshoz juthatnak hozzá szörfölés közben, ráadásul ezt a tudást a tanulásban is hasznosíthatják. Akadnak azonban olyan tartalmak, amelyek veszélyesek lehetnek a gyerekekre nézve, így mindenképp beszélgessünk velük az internethasználat alapjairól – tinédzserek esetében külön térjünk ki a közösségimédia-jelenlétre is –, és magyarázzuk el nekik, hogy miért van szükség szabályokra. Világosítsuk fel a gyerekeket az internethasználat olyan veszélyeiről, mint az online zaklatás, amelynek során gyakran anonim módon történik a bántalmazás. Előfordulhat, hogy a zaklató bántó megjegyzést tesz közzé, előnytelen fotót posztol áldozatáról a közösségi médiában, vagy a chates zaklatás formáját választja. Továbbá tegyünk említést az adathalászatról, amelynek egy óvatlan pillanatban a gyerekek is könnyen áldozatul eshetnek, ha nem ismerik fel a támadótól érkező félrevezető üzenetet, vagy véletlenül telepítenek egy zsarolóvírust, így érzékeny adataik illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Ugyanez igaz az online vásárlásra is: ha a készülék valamilyen okból – például egy előfizetés miatt – tárolja a bankkártyaadatainkat, figyelmeztessük arra, hogy ne vásároljon online az engedélyünk nélkül. Végül a szabályokkal kapcsolatban ejtsünk szót arról, hogy mikor és pontosan mire használhatják a telefont: erre vonatkozóan legyünk határozottak, és törekedjünk a szabályok egyértelműségére.

Gyermekednek vásárolnál telefont, de nem tudod, milyen csomagot válassz? A Telenet.hu-n egyszerűen kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb szolgáltatást!

Fő a biztonság!

A gyerekek készülékén is mindenképpen állítsunk be PIN- és biztonsági kódot: fontos, hogy ezek ne legyenek egyértelmű és könnyen kitalálható kombinációk. Ez lopás esetén némi biztonságot nyújthat, de ha mégis megtörténik a baj, amint lehet, tiltsuk le a szolgáltatást, és jelentsük a lopást a rendőrségen. Emellett tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy ne adják kölcsön a telefonjukat senkinek, hiszen akinek a keze ügyébe kerül a készülék, az hozzáférhet annak adataihoz, vagy akár zaklatásra is felhasználhatja a mobilt. Továbbá jó, ha megmutatjuk a gyerekeknek a telefon alapvető funkcióinak és hasznos alkalmazásainak használatát, valamint érdemes beszélni velük az internetes tartalmak megbízhatóságáról is. Utóbbi azért fontos, hogy tudatosan tudják kezelni a szembejövő információkat, megtanuljanak kritikusan gondolkodni, és ha valamilyen rossz tapasztalat éri őket internetezés közben, akkor ne féljenek beszélni róla.

Használjunk szülői felügyeletet biztosító applikációt!

Elérhetők már olyan mobilos alkalmazások, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük, illetve korlátozzuk a gyerekek telefonozási szokásait. Számos hasznos funkcióval bír egy ilyen applikáció: segítségével megszabhatjuk, hogy a gyerekek csak életkoruknak megfelelő alkalmazásokat töltsenek le, valamint ne férjenek hozzá olyan tartalmakhoz, amelyek nem fiatalkorúaknak készültek. Emellett az app segítségével lehetőségünk van kiszűrni a veszélyes weboldalakat, valamint kategóriákba sorolhatjuk a letölthető alkalmazásokat, és időkorlátot állíthatunk be rájuk, így elkerülhetjük, hogy a lurkók órákon át szórakozzanak. Szintén hasznos funkció az engedélykérés: előfordulhat, hogy a gyerekek letöltenek egy tiltott kategóriájú alkalmazást, azonban kérhetik a tiltás feloldását a szülőtől, akinek a telefonján megjelenik az értesítés erről, így dönthet az app sorsáról. Bizonyos alkalmazásokkal még azt is ellenőrizhetjük távolról, hogy le van-e halkítva a gyerekek készüléke, vagy ha véletlenül elhagyták azt, akkor azonnal letilthatjuk az eszközt.

Szabjuk meg a telefonozással eltölthető időt!

Már említettük az időkorlát beállítását, és kimondottan erre specializálódott alkalmazást is könnyedén találunk. Akad olyan applikáció is, amelyikkel időbeosztást készíthetünk a házi feladatokra, pihenésre és a játékidőre vonatkozóan, így könnyebben megteremthetjük az egészséges egyensúlyt a telefonozás és a feladatok elvégzése között. Ne feledjük továbbá, hogy saját mobilunkon is érdemes beállítani a szükséges biztonsági beállításokat, hiszen az is megesik, hogy a gyerekek a mi készülékünkön interneteznek. Használjunk gyerekzárat, nehogy a gyerekek akaratlanul is letöltsenek egy vírust, pénzt költsenek vagy kiadják személyes adatainkat.

Ügyeljünk saját telefonozási szokásainkra is!

Ahogy a gyerekeknek oda kell figyelniük az eszközhasználatra, úgy a szülőknek is: ha mi magunk is sok időt töltünk a telefonunk társaságában, nem várhatjuk el a kicsiktől, hogy ennek az ellenkezőjét tegyék. Semmilyen körülmények között se használjuk a telefont vezetés közben, tegyük félre a készüléket, amikor főzünk, és családi események alkalmával is hanyagoljuk használatát! Emellett tartsuk tiszteletben a gyerekek jogait, és csak engedélyükkel posztoljunk róluk fotókat a közösségi médiában. Erre fordítsunk kiemelt figyelmet, ugyanis egy esetleges hackertámadás következtében és a nem megfelelő adatvédelmi beállításokkal idegen kézre kerülhetnek gyermekeink fotói.


2022. október 18.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!