A nyilvános Wi-Fi hálózatok veszélyei

A nyilvános Wi-Fi hálózatok veszélyei

Számos esetben, például vonaton, szállodában, étteremben vagy bevásárlóközpontban előfordulhat, hogy nyilvános Wi-Fi hálózat használatára kényszerülünk. Ilyenkor – bármennyire kényelmes is a legközelebbi nyílt Wi-Fi hálózatot használni – körültekintőnek kell lennünk internethasználat közben, mivel adataink veszélybe kerülhetnek. Hogy mit tehetünk ez ellen? Cikkünkben erre is részletesen kitérünk!

Milyen veszélyt tartogat, ha nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk?

Bizonyára ismerős a szituáció, amikor külföldi utazás alkalmával információra van szükségünk, és felcsatlakozunk a szálláshelyünk, egy útba eső étterem vagy bevásárlóközpont nyilvános Wi-Fi hálózatára. Nem veszélytelen egy ilyen publikus hálózat használata: sok esetben a jelszó nyilvánosan elérhető bárki számára, illetve nem ismerhetjük a hálózat biztonsági beállításait sem. Ha valaki kártékony szándékkal csatlakozik ugyanerre a hálózatra, és mi gyanútlanul igénybe veszünk biztonságos kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat, úgy könnyen támadás áldozataivá válhatunk. Ne feledjük, hogy ilyenkor hiába használunk biztonságos adatkapcsolatot a szolgáltatás igénybevétele során, ha a támadó már azelőtt elérheti adatainkat, hogy azokat az eszközünk titkosítaná. Legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy egy illetéktelen személy hozzáfér üzeneteinkhez, jelszavainkhoz, az általunk látogatott oldalak címéhez, sőt, ezeket a személyes információkat akár ki is elemezhetik azok, akik hozzájutottak adatainkhoz.

Tudd készülékedet nagyobb biztonságban: válassz egyet a mobilinternet-csomagok közül a Telenet.hu-n!

Milyen folyamatokat kerüljünk, ha publikus hálózatot használunk?

A fentiek értelmében érdemes jól meggondolnunk, hogy pontosan mire használjuk az internetet, amikor nyilvános hálózatra csatlakozunk okostelefonunkkal, tabletünkkel vagy számítógépünkkel. Hanyagoljuk a banki ügyintézést, az online vásárlást és minden olyan folyamatot, ami jelszóhasználatot igényel. Ha mégis valami miatt sürgősen igénybe vennénk ezeket a folyamatokat, valamelyest csökkenthetjük a veszélyforrást – alább ezekre mutatunk néhány módszert.

Így használjuk biztonságosabban a nyilvános hálózatokat

Nagyobb biztonságban tudhatjuk az adatainkat, ha csak böngészésre használjuk az internetet, és csak olyan oldalakat látogatunk, amelyek titkosított csatornán (HTTPS) keresztül kommunikálnak. Erre azért van szükség, mert nyilvános hálózaton keresztül nagyobb kockázatot jelentenek az úgynevezett közbeékelődő támadások, amelynek során „lehallgatják” a továbbított adatokat eszközünk és a távoli szerver vagy eszköz között. Egy ehhez hasonló kellemetlen támadást megelőzhetünk VPN használatával is, azonban jó tudni, hogy egyik megoldás sem biztosít számunkra 100 százalékos védelmet: amennyiben a gépünk más módon sebezhető, például rákattintunk egy kártékony linkre, vagy telepíthető eszközünkre egy kémprogram, úgy még a titkosítás előtt hozzáférhetnek adatainkhoz.

Ne hagyjuk, hogy hozzáférjenek eszközünkhöz!

Magától értetődő továbbá, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközünket, ne engedjük, hogy másik készüléket csatlakoztassanak hozzá, vagy ha magára hagyjuk a gépet, akkor ne legyen lehetőség jelszó megadása nélkül használatba venni az eszközt. Ezen kívül a Bluetooth-kapcsolat is sebezhetőségi pontot jelent, ezért azt kapcsoljuk ki az eszközünkön, és ha már nem használjuk a készülékünket, a Wi-Fi-ről is minden esetben csatlakozzunk le! Ha Windows rendszert használunk számítógépünkön, a hálózati felderítést is kapcsoljuk ki, amit a Vezérlőpultban tehetünk meg a Hálózati és megosztási központ menüpontban: a Speciális megosztási beállítások fül alatt pipálhatjuk ki a Hálózatfelderítés kikapcsolása funkciót. Így más eszközök nem tudnak csatlakozni a miénkhez, illetve fájlmegosztásra sem lesz lehetőség, ami szintén veszélyforrás lehet publikus hálózat használata közben.

Alkalmazzunk mobil hotspotot!

További megoldásként ne feledjük azt sem, hogy ha nem tudjuk, milyen oldalakat fogunk meglátogatni, vagy igénybe veszünk-e valamilyen szolgáltatást online, legyen a készüléken egy kártékony programok elleni keresőprogram, hiszen az ismeretlen oldalak között akadnak kártékonyak is, a kereső viszont segít ezek kiszűrésében. Végül, publikus Wi-Fi helyett jó lehetőség a mobil hotspot használata, amelynek lényege, hogy telefonról osztunk meg magunknak mobilinternetet, vagyis a saját telefonunk lesz a hozzáférési pont, és nem kell egy kockázatokkal járó lokális hálózatot használnunk a laptopunkon vagy más eszközön.


2022. szeptember 7.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!