6 érdekesség az okostelefonok világából

Érdekességek az okostelefonokról

Okostelefonunk szinte már hozzánk nőtt: nem indulunk el nélküle sehova és a mindennapjaink szerves részét képezi. A készülék segítségével barátainkkal és családtagjainkkal tartjuk a kapcsolatot, levelezésünket intézzük, fotózunk, játszunk, híreket olvasunk és még számos más funkciót használunk. De mit is tudunk pontosan az okostelefonokról? Cikkünkben 6 érdekességet mutatunk be a telefonok világából.

Félelem attól, hogy nem vagyunk elérhetők

Valljuk be, egy kicsit mind elveszettnek érezzük magunkat, ha okostelefonunk tönkremegy vagy elveszítjük azt. Ez még önmagában nem probléma, ám létezik olyan pszichológiai jelenség, ami a mobiltelefonhoz való kényszeres ragaszkodásra vonatkozik, ez pedig a nomofóbia. A szó a „no mobile phone”, vagyis telefonmentesség kifejezésből származik, és az a kóros félelem köthető hozzá, amit az a tudat okoz, hogy nem vagyunk elérhetők telefonon. Továbbá a nomofób ember tart az akkumulátor lemerülésétől, illetve attól, hogy elmegy a térerő, esetleg lenullázódik az egyenlege, és nem tud hívást kezdeményezni. Ha pedig ezek közül bármelyik bekövetkezik, akkor az illető a külvilágtól elzárva érzi magát. Emellett az sem ritka, hogy a nomofóbiában szenvedő személy mindig biztonságban akarja tudni a készülékét, ezért akkor is gyakran ellenőrzi, hogy megvan-e még, amikor a közelben hagyta azt.

Új készüléket vásárolnál, de nem tudsz dönteni? Böngészd végig készülékajánlatainkat a Telenet.hu-n!

Valóban rezeg a készülékünk?

Biztosan mind tapasztaltuk már, hogy azt hittük, hogy rezeg a telefonunk, de amikor ránéztünk a kijelzőre, azt láttuk, hogy senki nem keresett minket. Nem vagyunk ezzel egyedül, az emberek túlnyomó többsége beleesik ebbe az érzéki csalódásba. Aggodalomra azonban semmi ok, ha azon kapjuk magunkat, hogy időnként úgynevezett fantomhívás áldozatai vagyunk, az az érzékszervi hallucinációk miatt lehetséges. Mivel az agyunk folyamatosan kapja az ingereket az orrtól, a bőrtől, a szemtől és a fültől, és azon fáradozik, hogy feldolgozza a külvilágból felénk irányuló információáradatot, előfordulhat, hogy bizonyos, az érzékszervekkel feldolgozható adatokat rosszul értelmez. Ekkor az agy olyan eseményekhez próbálja kötni a beérkező információkat, amelyekhez kapcsolódóan fejleményeket vár, így például, ha fontos hívást várunk, könnyen előfordulhat, hogy egy érzékelési hiba következtében fantomhívást tapasztalunk.

Az első okostelefon

A legelső okostelefont az IBM informatikai cég mutatta be 1993-ban. A Simon névre keresztelt készüléken P-OS (Personal Computer Operating System) operációs rendszer futott, érintőképernyővel rendelkezett, és funkciói között szerepelt az e-mailezés és faxolás, valamint szövegszerkesztő program is futott rajta. Az IBM elképzelése egy olyan számítógép létrehozása volt, amit zsebre lehet tenni, így hivatalosan PDA-ként került a piacra a termék, azonban így is kikövezte az utat annak az okostelefonnak, amit ma minden nap használunk. Akkoriban viszont nem volt kereslet a termékre, és fogyasztói ára is túl magas volt, így egy évvel megjelenése után le is állították a gyártást.

Rengetegszer ellenőrizzük a mobilunkat

Egy átlagos okostelefon-felhasználó naponta 35 alkalommal nézi meg, hogy kapott-e valamilyen értesítést. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 12 percenként ellenőrizzük az eszközt, mindegy, hogy ennek tudatában vagyunk-e vagy sem. Elsőre kimagaslónak tűnhet ez az arány, de gondoljunk csak bele, mi mindenre használjuk napi szinten a telefonunkat – a kommunikációtól kezdve a kikapcsolódáson át egészen a munkával kapcsolatos felhasználásig –, és máris kevésbé hat sokkolóan ez a szám.

Az édesszájú Android

Furcsának tűnhet, de az Android operációs rendszer egyes verziói mindig különböző édességek nevét viseli. Az Android első, 2009-es verziója a Cupcake kódnéven futott, majd az ezt követő változatok többek között olyan finomságok után kapták a nevüket, mint Donut (fánk), Éclaire (ekler fánk), Gingerbread (mézeskalács), Marshmallow (pillecukor), Pie (pite), Oreo vagy KitKat. Bár a Google hivatalosan nem használja ezeket a kódneveket fejlesztés során, az androidos közösség előszeretettel alkalmazza őket az egyes verziókra hivatkozva.

Android vs. iPhone

Steve Jobs 2007. január 9-én mutatta be a közönségnek az eredeti iPhone modellt, ez az esemény pedig alapjaiban határozta meg az okostelefonok jövőjét. Abban az időszakban azonban már az Androidot fejlesztő csapat is dolgozott a saját okostelefonján, az iPhone bemutatásával viszont arra kényszerültek, hogy mindent újrakezdjenek. Az iPhone megváltoztatta az okostelefonok piacát, és jelentős változást hozott a készülékek tervezésében és felhasználásában.


2022. december 9.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!