Telefonmemória megtelt! Hogyan szabadíts fel tárhelyet?

25

Telefonmemória megtelt! Hogyan szabadíts fel tárhelyet?

Az okostelefonok kétségtelenül briliánsak, de azért vannak gyengeségeik. Az egyik legnagyobb, hogy korlátozott a tárhelyük. Szerencsére többféle módon orvosolható ez a kis hiba.


Meg kell hagyni, a hamar lemerülő akkumulátor mellett a tárhely mérete foglalkoztatja leginkább az okostelefon-tulajdonosokat. Egyre több időt szánunk appok, játékok és egyéb médiatartalmak letöltésére, ami növeli a nagyobb tárolási kapacitás szükségességét.
Éppen ezért új telefon vásárlásakor mindig győződjünk meg arról, hogy a készülék belső memóriája elegendő-e számunkra.

Bővítsd a tárhelyet

A készülék alap belső memóriája nem növelhető, de bővíthető, ezért vásárlás előtt ebből a szempontból is célszerű a telefonokat összehasonlítani.
A legegyszerűbb kapacitásnövelés, ha a telefon jelzi, hogy hamarosan megtelik a memória, a memóriakártya. A legtöbb okostelefonon van egy nyílás a microSD kártyának.
A kártya nagysága egyrészt függ attól, mekkora összeget szánunk rá, másrészt, hogy mivel kompatibilis a készülék, de akár 32 GB-nyi tárhelyhez is hozzájuthatunk egy pillanat alatt.
Ha folyamatosan szükség van extra tárhelyre, a legjobb a kezdetektől használni a memóriakártyát. Így megúszható, hogy mindent át kelljen menteni a telefon memóriájából mielőtt betelik.
Másik módja a memória felszabadításnak a nem használt alkalmazások eltávolítása vagy a már szükségtelen fájlok törlése - értékes helyhez juthatunk így is.
Ha sokat videózunk vagy fényképezünk a telefonnal érdemes azokat USB-n átküldeni a számítógépre vagy felhőbe feltölteni.


Mi foglal túl sok memóriát?

Widgetek - a widget tulajdonképpen egy mini alkalmazás, ami a telefon képernyőjére tehető ki (a legtöbb telefonnál gyárilag hozzáadott például a naptár vagy az óra), ezek általában önmagukat frissítik, igénybe véve ezzel a szabad memóriát.

Élő háttér - folyamatos jelenlétük nemcsak a memóriát foglalja, de az akkumulátort is gyorsan meríti

Animációk - tény, hogy nagyon látványosak, de nem biztos, hogy érdemes rájuk kapacitást pazarolni

Hogyan maximalizálható a tárhely kapacitása?

1. Tárold a dolgaid a memóriakártyán - a memóriakártya még nem alaptartozék, így célszerű a készülékkel egy időben beszerezni. Persze a fényképeket, játékokat, videókat vagy az appokat bármikor áttehetjük a kártyára (helyet szabadítva fel ezáltal).

2. Használd a számítógépet - fényképeket, videókat és az egyéb nagy fájlokat töltsük fel a számítógépre. Biztonsági másolat is készíthető így a fontos fájlokról, ha egy "tartalék" másolatot eltárolunk a gépen.

3. Mentsd a fájlokat felhőbe - manapság már nagyon egyszerű a fájlokat online tárolni felhőszolgáltatás használatával. Az iPhone használóknak ilyen az iCloud, az androidosoknak a Google Drive vagy a mindkettőtől független Dropbox.

4. Töröld, amit nem használsz - sokan csak azért töltenek le bizonyos alkalmazásokat, mert éppen felkapottak, divatosak és ezek rendszerint gyorsan unalmassá válnak. Amellett, hogy egy idő után feleslegesen foglalják a helyet, nagyon lelassítják a készüléket. Ebből kiindulva érdemes időnként átnézni a telefont és eltávolítani mindent, ami hosszú ideje nincs használatban.


5. Automatikus frissítés kikapcsolása - ne bízzuk a telefonra, hogy a telepített alkalmazásokhoz automatikusan keresse a frissítéseket, memóriát spórolunk azzal, ha mi magunk frissítjük ezeket manuálisan.

6. Cache ürítés - ellenőrizzük le az egyes alkalmazások beállításait, sokszor észrevesszük majd, hogy a telefonmemóriában egy sor információt tárolnak el. Ha alkalmanként kiürítjük az egyes appok gyorsítótárát, azzal gyorsan és nagyon hatékonyan szabadíthatunk fel tárhelyet bármilyen fontos adat feláldozása nélkül.

7. Gyári beállítások visszaállítása - ha a telefon jelzése szerint tele a memória, de biztosak vagyunk abban, hogy ez lehetetlen, akkor hibáról is lehet szó. Ez néha orvosolható a gyári beállítások visszaállításával.
Vigyázat! Ez töröl mindent a telefonból és visszaállítja az eredeti, “boltban vásárolt” állapotot, ezért győződjünk meg arról, hogy mindent lementettünk-e, ami fontos és olvassuk el a felhasználói kézikönyvet mielőtt nekikezdünk.


A memória probléma megoldására sokan a rootolást javasolják. A rootolással elérhető, hogy az operációs rendszert szinte korlátlan hozzáféréssel használhassuk (rootolás nélkül nem férünk hozzá teljes körűen, gyakorlatilag a gyártók így védik a telefont). Ezzel azonban a készülék garanciáját veszélyeztetjük.


2016. február 12.

Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!