Telefonmemória megtelt! Hogyan szabadíts fel tárhelyet?

Telefonmemória megtelt! Hogyan szabadíts fel tárhelyet?

Az okostelefonok kétségtelenül briliánsak, de azért vannak gyengeségeik. Az egyik legnagyobb, hogy korlátozott a tárhelyük. Szerencsére többféle módon orvosolható ez a kis hiba.


Meg kell hagyni, a hamarlemerülő akkumulátor mellett a tárhely mérete foglalkoztatja leginkább az okostelefon-tulajdonosokat. Egyre több időt szánunk appok, játékok és egyéb médiatartalmak letöltésére, ami növeli a nagyobb tárolási kapacitás szükségességét.
Éppen ezért új telefon vásárlásakor mindig győződjünk meg arról, hogy a készülék belső memóriája elegendő-e számunkra.

Bővítsd a tárhelyet

A készülék alap belső memóriája nem növelhető, de bővíthető, ezért vásárlás előtt ebből a szempontból is célszerű a telefonokat összehasonlítani.
A legegyszerűbb kapacitásnövelés, ha a telefon jelzi, hogy hamarosan megtelik a memória, a memóriakártya. A legtöbb okostelefonon van egy nyílás a microSD kártyának.
A kártya nagysága egyrészt függ attól, mekkora összeget szánunk rá, másrészt, hogy mivel kompatibilis a készülék, de akár 32 GB-nyi tárhelyhez is hozzájuthatunk egy pillanat alatt.
Ha folyamatosan szükség van extra tárhelyre, a legjobb a kezdetektől használni a memóriakártyát. Így megúszható, hogy mindent át kelljen menteni a telefon memóriájából mielőtt betelik.
Másik módja a memória felszabadításnak a nem használt alkalmazások eltávolítása vagy a már szükségtelen fájlok törlése - értékes helyhez juthatunk így is.
Ha sokat videózunk vagy fényképezünk a telefonnal érdemes azokat USB-n átküldeni a számítógépre vagy felhőbe feltölteni.


Mi foglal túl sok memóriát?

Widgetek - a widget tulajdonképpen egy mini alkalmazás, ami a telefon képernyőjére tehető ki (a legtöbb telefonnál gyárilag hozzáadott például a naptár vagy az óra), ezek általában önmagukat frissítik, igénybe véve ezzel a szabad memóriát.

Élő háttér - folyamatos jelenlétük nemcsak a memóriát foglalja, de az akkumulátort is gyorsan meríti

Animációk - tény, hogy nagyon látványosak, de nem biztos, hogy érdemes rájuk kapacitást pazarolni

Hogyan maximalizálható a tárhely kapacitása?

1. Tárold a dolgaid a memóriakártyán - a memóriakártya még nem alaptartozék, így célszerű a készülékkel egy időben beszerezni. Persze a fényképeket, játékokat, videókat vagy az appokat bármikor áttehetjük a kártyára (helyet szabadítva fel ezáltal).

2.Használd a számítógépet - fényképeket, videókat és az egyéb nagy fájlokat töltsük fel a számítógépre. Biztonsági másolat is készíthető így a fontos fájlokról, ha egy "tartalék" másolatot eltárolunk a gépen.

3.Mentsd a fájlokat felhőbe - manapság már nagyon egyszerű a fájlokat online tárolni felhőszolgáltatás használatával. Az iPhone használóknak ilyen az iCloud, az androidosoknak a Google Drive vagy a mindkettőtől független Dropbox.

4.Töröld, amit nem használsz - sokan csak azért töltenek le bizonyos alkalmazásokat, mert éppen felkapottak, divatosak és ezek rendszerint gyorsan unalmassá válnak. Amellett, hogy egy idő után feleslegesen foglalják a helyet, nagyon lelassítják a készüléket. Ebből kiindulva érdemes időnként átnézni a telefont és eltávolítani mindent, ami hosszú ideje nincs használatban.


5.Automatikus frissítés kikapcsolása - ne bízzuk a telefonra, hogy a telepített alkalmazásokhoz automatikusan keresse a frissítéseket, memóriát spórolunk azzal, ha mi magunk frissítjük ezeket manuálisan.

6.Cache ürítés - ellenőrizzük le az egyes alkalmazások beállításait, sokszor észrevesszük majd, hogy a telefonmemóriában egy sor információt tárolnak el. Ha alkalmanként kiürítjük az egyes appok gyorsítótárát, azzal gyorsan és nagyon hatékonyan szabadíthatunk fel tárhelyet bármilyen fontos adat feláldozása nélkül.

7.Gyári beállítások visszaállítása - ha a telefon jelzése szerint tele a memória, de biztosak vagyunk abban, hogy ez lehetetlen, akkor hibáról is lehet szó. Ez néha orvosolható a gyári beállítások visszaállításával.
Vigyázat! Ez töröl mindent a telefonból és visszaállítja az eredeti, “boltban vásárolt” állapotot, ezért győződjünk meg arról, hogy mindent lementettünk-e, ami fontos és olvassuk el a felhasználói kézikönyvet mielőtt nekikezdünk.


A memória probléma megoldására sokan a rootolást javasolják. A rootolással elérhető, hogy az operációs rendszert szinte korlátlan hozzáféréssel használhassuk (rootolás nélkül nem férünk hozzá teljes körűen, gyakorlatilag a gyártók így védik a telefont). Ezzel azonban a készülék garanciáját veszélyeztetjük.


2016. február 12.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!