Mi a teendő, ha elvesztetted vagy ellopták a telefonodat?

Mi a teendő, ha elvesztetted vagy ellopták a telefonodat?

Egy telefon ellopása mindig súlyos csapás – nemcsak az értékes készüléket és a benne található SIM-kártyát sajnálhatjuk, hanem a telefonon található adatokat is, és az a veszély is fenyeget, hogy valaki elkezdi használni a lopott készüléket, ezzel generálva nekünk költségeket. Illetéktelen kezekbe kerülve rengeteg kárt okozhat nekünk ellopott vagy elveszített készülékünk.


Azonnal tiltsuk le

Elveszített, ellopott telefon vagy kártya esetén a legfontosabb, hogy minél előbb eszközöljük a letiltást. Ezt a leggyorsabban a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatain keresztül tehetjük meg, ahol az ügyintézők azonnal megtesznek minden szükségeset. A letiltott telefonról így nem lehet majd hívást kezdeményezni, sem fogadni, így nem kell attól félnünk, hogy valaki a mi kontónkra telefonál majd. A letiltásra természetesen személyesen, az ügyfélszolgálatokon és értékesítési pontokon is lehetőségünk van, inkább ajánlott azonban rögvest, telefonon intézkedni. Persze akár írásban, levélben vagy faxon is lehetséges elintéznünk a dolgot.  
A letiltás azért is nagyon fontos, mert amíg be nem jelentjük a lopás vagy elveszítés tényét, addig minden telefonhasználati költség minket terhel, még akkor is, ha egyébként jogosulatlan forgalmazásról van szó, így még nagyobb kárunk származhat az esetből.


Kellenek majd az iratok

A szervizekben vagy üzletekben IMEI-szám alapján is intézkedhetünk a letiltásról. Ehhez ugyanakkor további papírokra is szükségünk lesz, amelyek igazolják, hogy mi vagyunk a készülék valódi tulajdonosai, vagy a rendőrségi feljelentés jegyzőkönyvére.
A Telenornálaz ügyintézéshez szükségünk lesz a mobilszámunkhoz tartozó jelszavunkra, vagy, ha ezt esetleg elfelejtettük, személyi igazolványunkra és lakcímkártyánkra. Ha nem magánszemély a kártyatulajdonos, meghatalmazás fog kelleni az ügyintézéshez.
A Magyar Telekom esetében az ügyfél azonosításához szintén okiratokra lesz szükség, illetve a bejelentésbe bele kell írnunk Kapcsolat Kártyánk számát és a kártyabirtokos adatait. A Vodafone rendszerében ugyanakkor csak hívószámunkra és ügyfélbiztonsági kódunk megadására van szükség.


Nem olcsó mulatság

A SIM-kártya pótlása, cseréje persze sehol sincsen ingyen – a T-Mobile-nál 4500 forintot kell fizetnünk, a Vodafonnál előfizetéssel 7000, feltöltőkártyával pedig 5000 forintot, a Telenor pedig 5100 forintot számol fel a pótlásért. Érdemes azt is észben tartani, hogy miután letiltottuk korábbi SIM-kártyánkat, a szolgáltatók Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottaknak megfelelően 14 nap áll ahhoz rendelkezésünkre, hogy az új kártyát megigényeljük.


Van remény, de ne éljük bele magunkat

Fontos, hogy amennyiben mobiltelefonunkat ellopták, vagy akár csak gyanítjuk ezt, haladéktalanul jelentsük be ne csak a szolgáltatónál, de a rendőrségen is. Erre elsősorban persze azért van szükség, hogy a rendőrség kereshesse a mobilt, és adott esetben azt megtalálva visszaszolgáltathassák. De a rendőrségi bejelentés során felvett jegyzőkönyvre és egyéb iratokra szükség lehet például a kárrendezési eljárás lefolytatásához is.
Ha a telefon még kicsörög, be van kapcsolva, akkor lehetőség lehet arra, hogy IMEI-szám alapján bemérjék, és így megtalálják. Ehhez persze jól jön majd a már megtett feljelentés, lásd feljebb. Arra, hogy visszakapjuk a mobilt, nincsen garancia, és az is valószínű, hogy a rendőrség bizonyítékként egy ideig még visszatartja a készüléket, ám mégis ez lehet a legjobb eshetőség.


2013. november 11.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!