Interneten keresztül melegíthetjük nemsokára a kávét a mikróban?

Interneten keresztül melegíthetjük nemsokára a kávét a mikróban?

Vagyis mire jó az M2M?

Napjainkra már teljesen megszokottá vált, hogy azinternet mindenhol jelen van, sőt, már akkor lepődünk meg, ha valamit nem találunk vagy nem tudunk elintézni a neten. Arról nem is szólva, hogy nemcsak az információszerzésben és az ügyintézésben van jelentős szerepe, de például az orvostudományban és az üzleti életben is egyaránt.
Éppen ezért a következő lépés: hogyan lehet a folyamatokat még hatékonyabbá tenni az internet által, hogyan lehet a különálló folyamatokat összehangolni.

És ilyenkor kerül előtérbe az Internet of Things és az M2M.

Internet of things, M2M - két olyan idegen kifejezés, amellyel egyre sűrűbben találkozhatunk. Nagyjából tudjuk mire utalnak vagy milyen témakörhöz kapcsolódnak, de ha pontosan meg kellene határozni, hogy mit is jelentenek, talán bajban lennénk.

Internet of things (IoT) vagyis a dolgok/tárgyak internete

A kifejezés egy olyan közeli jövőt vetít előre, amelyben a mindennapi (használati) tárgyak folyamatos kapcsolatban lesznek az internettel és bármilyen eszközről irányíthatóvá és beazonosíthatóvá válnak. Így a tárgyak már nemcsak “hozzánk kapcsolódnak”, hanem a minket körülvevő egyéb tárgyakhoz is és egy adatbázishoz egyaránt. És amikor a legtöbb tárgy összhangban működik azt fogjuk érzékelni, hogy egy intelligens környezet vesz minket körül.
Az IoT hatalmas jelentőségű, mert a digitálisan megjelenő tárgyak általa sokkal többé válnak egy sima tárgynál.

Magát a kifejezést még 1999-ben javasolta egy angol szakember Kevin Ashton.

Ma még nagyrészt az a gyakorlat, hogy az emberek kapcsolódnak különféle eszközökkelaz internetre, de nincs messze az az idő, amikor a leghétköznapibb tárgyaink fogják ezt tenni, pl. a kávéfőző, ébresztőóra, hűtő stb. Gondoljunk bele milyen kellemes lesz, amikor az ébresztőóra jelez a kávéfőzőnek és így a gőzölgő kávé illatára ébredhetünk. Vagy ha a megszokott közlekedési útvonalunkon dugó van és az ébresztőóra hamarabb kelt (és persze a kávé is hamarabb elkészül), hogy még időben beérjünk a munkahelyünkre.

Az IDC (International Data Corporation) meghatározása szerint az IoT egyedileg azonosított végpontok hálózatának a hálózata, amely emberi beavatkozás nélkül kommunikál IP kapcsolaton keresztül.

M2M vagyis Machine To Machine

Emberi közreműködés nélküli adatáramlást jelent, amely kizárólag csak gépek között zajlik; gép és gép közötti kommunikáció.
Az M2M szorosan kapcsolódik az IoT-hez, hiszen az egyik eszköz valamilyen adatot rögzít, amelyet a kommunikációs hálózaton keresztül továbbít a másik eszköz felé, ami értékeli azt és a megfelelő folyamat beindítása lesz a válasz. Az M2M tehát a dogok internetének meghatározó része.
A mobiltechnológia eddig is megkönnyítette az életünket, teljesen természetesnek számít például, hogy az e-mailjeinket már a telefonunkon olvassuk. És hamarosan az is teljesen elfogadott  lesz, hogy gépeket, például liftet irányítunk a telefonnal.
A GSMA vagyis a mobilszolgáltatók szövetségének júniusi riportja alapján az M2M kommunikációban Kína jár az élen, több mint 50 millió ilyen jellegű kapcsolattal.
Globális szinten nézve míg 2010-ben 1% volt a M2M kommunikáció aránya, addig 2013-ban már 3%.


2014. szeptember 17.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!