Hogyan tegyük biztonságossá okostelefonunkat?

Hogyan tegyük biztonságossá okostelefonunkat?

Az okostelefonok forradalmasították a folyamatos online kapcsolatot, a folyamatos online jelenlétet.
Már régen nemcsak telefonálásra és üzenet küldésre használjuk, sokkal inkább e-mailjeink ellenőrzésére és végeláthatatlan mennyiségű alkalmazás futtatására.
De számos kockázatot is hordoznak ezek az eszközök!
Ugyanis, ha illetéktelen kezekbe kerül a rengeteg számunkra fontos információ, kincset érhet a rosszakaróknak. Egy hamis (vagy csaló) alkalmazás letöltésével pedig még az is elképzelhető, hogy a hackerek már a zsebünkben átveszik az irányítást a telefon felett.

Néhány tipp, hogy biztonságban legyünk mi is és a telefonunk is.

1. Vigyázz a telefonra, állíts be PIN kódot és jelszót
Bánj olyan elővigyázatosan a telefonoddal, mint a bankkártyáddal. Légy óvatos, amikor nyilvánosan használod és ne engedd ki a kezeid közül. A tolvajok nagyon gyorsan tetemes számlát generálhatnak, mire bejelentjük a szolgáltatónak a telefon eltűnését, ellopását.
Ezt megelőzhetjük PIN kód vagy nyitási minta (a lezárt képernyő csak akkor nyílik, ha bizonyos irányban, “vonal mentén” húzzuk végig rajta az ujjunkat) beállításával, valamint a jelszavas képernyőfeloldással (ezek általában a Beállítások menüponton belül találhatóak).

2. Tégy óvintézkedéseket arra az esetre, ha elveszik vagy ellopják a telefonod
A készülék IMEI számán kívül célszerű a modellszámot is feljegyezni. Az IMEI szám 15 számjegyből álló azonosító, ami szükséges ahhoz, hogy a szolgáltató le tudja tiltani a készüléket.
Az IMEI leellenőrizhető a *#06# kód beütésével vagy az akkumulátor mögött.
A telefon kevésbé vonzó a tolvajok számára, ha letiltjuk a nemzetközi és az emelt díjas számok hívását.

3. Ne iktasd ki a telefon biztonsági beállításait
Nem tanácsos sem az okostelefon, sem a tablet feltörése vagy rootolása. Ezzel a folyamattal eltávolíthatóak a gyártó által az alapszoftveren alklamazott korlátozások.
Ez jelentős kockázatot hordoz: veszélyezteti a készülék biztonságát és nagyobb teret enged a kártékony szoftvereknek. És valószínűleg érvényteleníti a gyártói garanciát is.

4. Készíts biztonsági másolatot az adataidról
Számos okostelefonban van olyan program, amely engedélyezésével az adatokat a készülék automatikusan elmenti a számítógépünkre, így azok nem vesznek el, ha a készülékkel történik valami. Ennek beállítását a kézikönyvben érdemes leellenőrizni. Valamint vannak még olyan alkalmazások, melyek segítségével másolatot készíthetünk olyan információkról, mint például szerződések, fényképek és más adatok.

5. Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat használj
Az appok letöltése a legegyszerűbb módja, hogy valaki jogosulatlanul férjen hozzá a telefonhoz.
Időnként a hackerek egy népszerű fizetős alkalmazásba csempészik bele a saját illegális elemeiket, majd ingyenesenként kínálják fel a fórumokon, fájlcserélőkön vagy hamis online áruházakban.
Miután letöltöttél egy gonosz, csaló alkalmazást a telefonra a hacker átveheti az irányítást a készülék felett és akár az engedélyed nélkül küldhet emelt díjas SMS-t, indíthat hívást, visszatarthat üzeneteket (hangposta üzenetet is), böngészhet vagy letölthet online tartalmakat. És mire rájössz, hogy baj van már túl késő.
Ezeket elkerülendő ne ellenőrizhetetlen, jogosulatlan forrásból, hanem inkább hivatalos áruházakból tölts le alkalmazásokat, mint az Apple App Store, Blackberry World vagy Google Play.

6. Használj víruskeresőt
Nemcsak a kártékony alkalmazások fenyegetik az okostelefonokat. Vírusokat és kémprogramokat is letölthetünk weboldalakról, ha egy fertőzött számítógéphez csatlakoztatjuk a készüléket. Egyes telefonok sokkal sebezhetőbbek, így érdemes jó nevű store-ból beszerezni vírusírtót, mint a Google Play.
Illetve mielőtt bármilyen számítógéphez csatlakoztatjuk a készüléket, győzödjünk meg arról, hogy a gépen a legújabb víruskereső és tűzfal működik.

7. Használj kereső vagy törlő szoftvert, ha eltűnik a telefon
Megfontolandó egy jó hírű biztonsági app használata, mely lehetővé teszi a telefon nyomon követését vagy a készüléken lévő adatok távoli törlését, ha kicsi az esély a telefon megtalálására.
Néhány gyártó tulajdonképpen magát ajánlja alkalmazásként: Apple - Find My iPhone, BlackBerry Protect, Android Device Manager vagy Windows Find My Phone.
Természetesen más gyártóknál is elérhetőek hasonló tudású alkalmazások.

8. Töröld a telefont mielőtt továbbadod
Törölj ki minden adatot a telefonból mielőtt túladsz rajta, ne maradjon ki a memória kártya sem. Csinálj egy teljes törlést vagy állítsd vissza a gyári beállításokat (a Beállítások menün belül).

9. Fogadd el a frissítéseket és a javításokat
A készülék gyártója alkalmanként küldhet az aktuálisan futó operációs rendszer frissítésére vonatkozó üzenetet. Az app-fejlesztők szintén javasolják az alkalmazásaik frissítését.
Érdemes ezeket elfogadni, amint elérhetővé válnak. Csakúgy, mint az új funkciókra és a telefon teljesítményének növelésére vonatkozó lehetőségeket.


2014. január 21.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!