Hogyan csapjuk rá az ajtót a kémprogramokra?

Hogyan csapjuk rá az ajtót a kémprogramokra?

Napjainkban annyiféle módszer létezik már arra, hogy illetéktelen módon hatoljon be egy rossz szándékú támadó valaki más számítógépébe, hogy azokat megszámlálni is nehéz. Még, ha nem is vagyunk biztonsági szakemberek, akkor is vannak bizonyos jelek, melyek  alapján felismerhetjük a támadást, sintézkedések, melyekkel megelőzhetjük.


Amikor valaki megfigyeli internetes tevékenységünket, magához a megfigyeléshez a helyben megtalálható erőforrásokat használja fel. A számítógépre bejut a káros kód, szoftver és a hardveren futtatja magát, az információkat pedig általában észrevétlenül visszaküldi a kíváncsiskodóhoz. Ez a támadók számára igen kényelmes megoldás azonban egyben a legjobb esélyünk is lehet lefülelésükre.
Ha ugyanis valaki a teljes generált internetforgalmat figyeli, az jelentős mennyiségű erőforrást foglal le, amely nemcsak a böngészést és az internet sebességét, de gyakran a gép más jellegű tevékenységeit is lassítja. Ha úgy érezzük a szélessáv indokolatlanul döcög, mindenképpen pattintsuk fel a motorházat és lessünk be a rendszerbe.

A legtöbb ilyen célú program adware vagy spyware típusú szoftver szokott lenni, azaz adatgyűjtő robotok, amelyek célja vagy a hatékonyabb értékesítés, vagy egyenesen a lopás. Utóbbi esetben a spyware-ek például képesek lehetnek arra, hogy logolják és később „gazdájuknak” megküldjék az általunk használt internetes felhasználóneveket és jelszavakat. Így a támadó hozzájuthat személyes információinkhoz, bizalmas adatainkhoz, hozzáférési adatainkhoz, így pedig akár a bankszámlán tárolt pénzünkhöz vagy éppen a felhőalapú adatbázisban mentett bizalmas állományokhoz is.

Van mit tenni


Ha megtaláljuk ezeket a gyanús programokat a Feladatkezelőben vagy a taskbaron, viszonylag könnyű dolgunk lesz, ebben az esetben nem rejtőzködnek, csak éppen igyekeznek beolvadni a hasznos programok közé. Teszik ezt meglepően sokszor sikerrel, hiszen a tapasztalatlan felhasználók fel sem ismerik őket, de még a tapasztaltak közül is sokan átsiklanak felettük a mindennapi számítógép-használat során.


Amit mindenképpen, mindenkor tegyünk meg – telepítsünk a számítógépre vírusirtó programokat, amelyek figyelik, mikor települnek ártalmas szoftverek a merevlemezre, mikor lépnek működésbe, és amennyiben felismerik azokat, karanténba zárják és kíméletlenül törlik is. Ezért fontos, hogy a program ne csak magában hatékony, de mindig naprakész is legyen, hiszen naponta a vírusok új és új változataival kell szembeszállnia. Emellett fontos a tűzfal használata is, amely lezárja a gépet a támadók elől, felismeri és megakadályozza a behatolási kísérleteket, már a kezdetekkor meghiúsítja azokat, ezzel elősegíti személyes adataink védelmét.

Amennyiben azt gyanítjuk, hogy adatainkhoz illetéktelen férhettek hozzá, érdemes felkeresni egy biztonsági szakértőt – hogy megbizonyosodhassunk, és a jövőre nézve kizárjuk az ilyen lehetőségeket –, illetve a hatóságokat is, hiszen a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról mindenki számára biztosítja az adatvédelmi alapjogokat.


2014. január 31.

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!