Hogyan blokkolj egy weboldalt?

Hogyan blokkolj egy weboldalt?

A gyerekek az utóbbi években úgy nőnek fel, hogy gyakorlatilag folyamatosan össze vannak kapcsolva a világgal, hiszen internetezni számítógépen, laptopon, okostelefonon vagy akár a táblagépen egyaránt tudnak. Ez egy hatalmas előny, ugyanakkor számos veszélyt is rejt magába, mert nem minden weboldal nekik való, amihez hozzáférhetnek.
És itt nemcsak a web “sötét oldaláról” van szó, hanem a a végtelen YouTube videókról, a barátok Facebook posztjairól, melyek elvonják a figyelmüket a tanulástól.
A weboldalak blokkolásának rengeteg módja van. Arra nem vállalkozunk, hogy ezeket részletesen bemutassuk, de próbáltunk egy általános útmutatást összeállítani ezzel kapcsolatban.

1. Oldal tiltása a webböngészőn belül
A böngésző típusától és verziószámától függ, hogy beállítható-e egy weboldal tiltása vagy sem. Az Internet Explorer 7-nél például lehetséges az oldalak tiltása és engedélyezése (Eszközök menü/Internet beállítások/Tartalom fül/Tartalmi tanácsadó. Majd kattints az Engedélyezésre, a tiltandó oldalakat a Jóváhagyott oldalak fül alatt tudod kiválasztani). A későbbi verzióinál, mint az IE 10 viszont ez nem lehetséges.
Ez az eljárás csak akkor használható, ha a PC-n nincs más böngésző telepítve, a felhasználói fiók beállítása pedig Standard nem pedig Rendszergazda. Így a gyerek nem tud más böngészőt is telepíteni, ami - alapértelmezett beállításként - bármely oldal megtekintését engedné. Azt is feltételezi, hogy a gyerek nem fér hozzá más eszközökhöz, amelyek korlátlan internethozzáférést biztosítanak. Ha igen, akkor ugyanazokat a korlátozásokat az eszközökön is be kell állítani.

Sokan megengedik a gyerekeknek, hogy az ő fiókjukat használják a laptopon vagy PC-n, amivel nincs is gond, ha felülgyelik csemetéiket. A legjobb, ha külön felhasználói fiókot hozunk létre számukra.
A weboldalak tiltása, más néven “feketelistázás” a böngészőben vagy szülői felügyelet szoftverrel (Parental Control) is egyaránt bonyolult lehet. Megköveteli nemcsak a Facebook (www.facebook.com) tiltását, hanem minden egyéb olyan címét is, amellyel az adott oldalt használhatjuk, például a mobil verzió esetében az m.facebook.com. Ha bármelyiket kihagyjuk, fennáll a lehetősége, hogy gyermekünk megkerülheti korlátozásainkat.

2. Parental Control szoftver, azaz Szülői felügyelet program
A programot minden olyan számítógépre és eszközre telepíteni kell, melyhez a gyermek hozzáférhet, használhat. Az ilyen szoftver gyakorlatilag webszűrést végez, ennek magába kellene foglalnia a blokkolt, nem megfelelő oldalak rendszeresen frissített listáját. A listáról általában kiválasztható, hogy mely kategóriákat tiltjuk vagy engedélyezzük, de magát a listát a szoftver gyártójának kellene naprakészen tartania.
A program jellemző funkciója még, hogy korlátozza azt az időt, melyet a gyermek olyan tevékenységekkel tölthet, mint a netes böngészés, játék vagy egyéb dolgok. Beállítható az az időszak is, amikor ezen tevékenységek megengedettek.

3. OpenDNS - ingyenes weboldal-blokkoló program
A szoftver minden gépre és minden felhasználói fiókra történő telepítése helyett létezik egy egyszerűbb megoldás, a router néhány beállításának módosításával. A router az internetszolgáltató webszűrését fogja használni (mely alapesetben ki lehet kapcsolva), de választható helyette az OpenDNS is.
Ez egy ingyenes szolgáltatás, mely kiszűri a nem megfelelő oldalakat: csupán egy-két beállítást kell megváltoztatni a router webes felületén.
Az egyetlen hátránya, hogy a blokkolt oldalak egyik olyan eszközről sem érhetőek el, melyek a routeren keresztül kapcsolódnak az internetre, beleértve a táblagépeket és az okostelefonokat. Azaz, ha valaki letiltja a Facebookot vagy a YouTube-ot egyik eszközről sem tud fellépni rá.
Természetesen a hozzáértő gyerekek és felnőttek kikapcsolják a wifit a telefonon vagy a 3G-s táblagépen és így a router kikerülésével máris szabadon böngészhetnek.

4. Táblagépek és okostelefonok
Szó esett arról, hogyan lehet PC-n és laptopon tiltani bizonyos oldalakat, valamint a globális tiltásról is az OpenDNS segítségével - úgyszintén lehetséges weboldalakat blokkolni a táblagépen és az okostelefonon is.
A legtöbb gyerekeknek szánt táblagép meglehetősen jó szűrő programmal van ellátva és megakadályozza az internet elérést.

A biztonságos internettel kapcsolatban további hasznos tudnivalók olvashatóak Internet biztonság című hasznos tanácsunkban.

2014. január 10.


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!