Hogyan blokkolj egy weboldalt?

18

Hogyan blokkolj egy weboldalt?

A gyerekek az utóbbi években úgy nőnek fel, hogy gyakorlatilag folyamatosan össze vannak kapcsolva a világgal, hiszen internetezni számítógépen, laptopon, okostelefonon vagy akár a táblagépen egyaránt tudnak. Ez egy hatalmas előny, ugyanakkor számos veszélyt is rejt magába, mert nem minden weboldal nekik való, amihez hozzáférhetnek.
És itt nemcsak a web “sötét oldaláról” van szó, hanem a a végtelen YouTube videókról, a barátok Facebook posztjairól, melyek elvonják a figyelmüket a tanulástól.
A weboldalak blokkolásának rengeteg módja van. Arra nem vállalkozunk, hogy ezeket részletesen bemutassuk, de próbáltunk egy általános útmutatást összeállítani ezzel kapcsolatban.

1. Oldal tiltása a webböngészőn belül
A böngésző típusától és verziószámától függ, hogy beállítható-e egy weboldal tiltása vagy sem. Az Internet Explorer 7-nél például lehetséges az oldalak tiltása és engedélyezése (Eszközök menü/Internet beállítások/Tartalom fül/Tartalmi tanácsadó. Majd kattints az Engedélyezésre, a tiltandó oldalakat a Jóváhagyott oldalak fül alatt tudod kiválasztani). A későbbi verzióinál, mint az IE 10 viszont ez nem lehetséges.
Ez az eljárás csak akkor használható, ha a PC-n nincs más böngésző telepítve, a felhasználói fiók beállítása pedig Standard nem pedig Rendszergazda. Így a gyerek nem tud más böngészőt is telepíteni, ami - alapértelmezett beállításként - bármely oldal megtekintését engedné. Azt is feltételezi, hogy a gyerek nem fér hozzá más eszközökhöz, amelyek korlátlan internethozzáférést biztosítanak. Ha igen, akkor ugyanazokat a korlátozásokat az eszközökön is be kell állítani.

Sokan megengedik a gyerekeknek, hogy az ő fiókjukat használják a laptopon vagy PC-n, amivel nincs is gond, ha felülgyelik csemetéiket. A legjobb, ha külön felhasználói fiókot hozunk létre számukra.
A weboldalak tiltása, más néven “feketelistázás” a böngészőben vagy szülői felügyelet szoftverrel (Parental Control) is egyaránt bonyolult lehet. Megköveteli nemcsak a Facebook (www.facebook.com) tiltását, hanem minden egyéb olyan címét is, amellyel az adott oldalt használhatjuk, például a mobil verzió esetében az m.facebook.com. Ha bármelyiket kihagyjuk, fennáll a lehetősége, hogy gyermekünk megkerülheti korlátozásainkat.

2. Parental Control szoftver, azaz Szülői felügyelet program
A programot minden olyan számítógépre és eszközre telepíteni kell, melyhez a gyermek hozzáférhet, használhat. Az ilyen szoftver gyakorlatilag webszűrést végez, ennek magába kellene foglalnia a blokkolt, nem megfelelő oldalak rendszeresen frissített listáját. A listáról általában kiválasztható, hogy mely kategóriákat tiltjuk vagy engedélyezzük, de magát a listát a szoftver gyártójának kellene naprakészen tartania.
A program jellemző funkciója még, hogy korlátozza azt az időt, melyet a gyermek olyan tevékenységekkel tölthet, mint a netes böngészés, játék vagy egyéb dolgok. Beállítható az az időszak is, amikor ezen tevékenységek megengedettek.

3. OpenDNS - ingyenes weboldal-blokkoló program
A szoftver minden gépre és minden felhasználói fiókra történő telepítése helyett létezik egy egyszerűbb megoldás, a router néhány beállításának módosításával. A router az internetszolgáltató webszűrését fogja használni (mely alapesetben ki lehet kapcsolva), de választható helyette az OpenDNS is.
Ez egy ingyenes szolgáltatás, mely kiszűri a nem megfelelő oldalakat: csupán egy-két beállítást kell megváltoztatni a router webes felületén.
Az egyetlen hátránya, hogy a blokkolt oldalak egyik olyan eszközről sem érhetőek el, melyek a routeren keresztül kapcsolódnak az internetre, beleértve a táblagépeket és az okostelefonokat. Azaz, ha valaki letiltja a Facebookot vagy a YouTube-ot egyik eszközről sem tud fellépni rá.
Természetesen a hozzáértő gyerekek és felnőttek kikapcsolják a wifit a telefonon vagy a 3G-s táblagépen és így a router kikerülésével máris szabadon böngészhetnek.

4. Táblagépek és okostelefonok
Szó esett arról, hogyan lehet PC-n és laptopon tiltani bizonyos oldalakat, valamint a globális tiltásról is az OpenDNS segítségével - úgyszintén lehetséges weboldalakat blokkolni a táblagépen és az okostelefonon is.
A legtöbb gyerekeknek szánt táblagép meglehetősen jó szűrő programmal van ellátva és megakadályozza az internet elérést.

A biztonságos internettel kapcsolatban további hasznos tudnivalók olvashatóak Internet biztonság című hasznos tanácsunkban.

2014. január 10.


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!