Magyarországon csökken Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés

Magyarországon csökken Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés

Közel 20 %-kal csökkent két év alatt az egy mobilinternetezőre jutó adatforgalom itthon. Két éve még 1,5 millió aktív mobilinternet-előfizető generált 1,7 millió GB adatforgalmat, idén már 3,8 millió felhasználó 2,5 milliót, derül ki a legfrissebb szeptemberi adatokból.
Ez azt jelenti, hogy két év alatt a mobilinternet előfizetők száma szépen nőtt, de az egy előfizetőre jutó átlagos havi adatmennyiség 1,08 GB-ról 0,87 GB-ra csökkent. Ha a szolgáltatók legfrissebb mobilinternet ajánlatait összehasonlítjuk láthatjuk, hogy elég borsos ára van itthon a nagyobb adatforgalmat tartalmazó csomagoknak. Ráadásul a Nyugat-Európában már elterjedt korlátlan mobilinternet csomagok, itthon még meg sem jelentek.

Kisebb penetráció, kisebb növekedés

A Cisco Systems adatai alapján 2012-ben Franciaországban és Németországban 43%-kal, Olaszországban 49%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 50%-kal növekedett az összes mobilinternetes adatforgalom mennyisége. A teljes nyugat-európai átlag 47% volt.

Általánosságban a növekvő adatforgalomért az okostelefonok elterjedése leginkább felelős. Míg a régi típusú mobiltelefonokkal kevesebb lehetősége volt az előfizetőknek kevesebb arra, hogy nagyobb forgalmat generáló szolgáltatásokat vegyenek igénybe, addig az okostelefonok (és a tabletek is) tökéletes lehetőséget kínálnak például a videók megtekintésére, zenehallgatásra, de persze maga a böngészés is egyszerűbb és gyorsabb a modernebb eszközökkel. A laptopok által generált mobilinternet-forgalom is növekszik persze, de nem olyan mértékben, mint a mobileszközöké, hiszen ezen a területen nem történt nagyobb technológiai robbanás az elmúlt időszakban - tette hozzá a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Kevés nálunk még az okostelefon

Magyarázat lehet a gyenge magyar értékekre az is, hogy az IAB Europe adatai alapján hazánkban mindössze 34% az okostelefonok penetrációja – ezzel olyan országok is leköröznek minket, mint Csehország (42%), Lengyelország (35%) vagy éppen Szlovákia (46%). Hazánkban az okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka használja rendszeresen internetezésre telefonját, leggyakrabban a közösségi médiához kapcsolódó szolgáltatások igénybe vételére, sokszor videónézésre, az okostelefonnal rendelkezők azonban viszonylag kevesen vannak.

Míg külföldön olcsóbban adják a gigabájtokat, hazánkban a mobilinternet még mindig nem számít kifejezetten olcsónak, ezért is kullogunk az Unióban a sor végén a mobilnet használatát tekintve. Magyarországon a mobilinternetet jellemzően azért használják kevesebbet agy egyáltalán nem a mobilinternetet, mert az ügyfelek az olcsóbb és sokszor jobb minőségű vezetékes szolgáltatásokat használják. A vezetékes szolgáltatások hazánkban olcsóbbnak számítanak, ezért a legtöbb felhasználó ha teheti, inkább ilyet használ. A Strategopolis idei felmérése is ezt erősíti meg, melyben a válaszadók 46 százaléka jelölte meg a túl magas árakat okként arra, hogy miért nem használják a mobilinternetet.

Az Ericsson felmérése arra is rámutatott, hogy a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők közül mintegy 40-45  százaléknyian azért használják kevesebbet ezt a szolgáltatást, mert nem elég nagy annak lefedettsége, és majdnem ugyanennyien tartózkodnak a túlzott mobilinternetezéstől az túl magas árak miatt - jelentette a telenet.hu


2013. november 4.


Olvastad már?

120 milliárdot vár az állam a maradék frekvenciákból . . . tovább
Lesz e rezsicsökkentés a távközlésben? . . . tovább
Végre 100%-os a szélessávú internet lefedettség Európában . . . tovább
Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet . . . tovább


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!