Magyarországon csökken Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés

52

Magyarországon csökken Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés

Közel 20 %-kal csökkent két év alatt az egy mobilinternetezőre jutó adatforgalom itthon. Két éve még 1,5 millió aktív mobilinternet-előfizető generált 1,7 millió GB adatforgalmat, idén már 3,8 millió felhasználó 2,5 milliót, derül ki a legfrissebb szeptemberi adatokból.
Ez azt jelenti, hogy két év alatt a mobilinternet előfizetők száma szépen nőtt, de az egy előfizetőre jutó átlagos havi adatmennyiség 1,08 GB-ról 0,87 GB-ra csökkent. Ha a szolgáltatók legfrissebb mobilinternet ajánlatait összehasonlítjuk láthatjuk, hogy elég borsos ára van itthon a nagyobb adatforgalmat tartalmazó csomagoknak. Ráadásul a Nyugat-Európában már elterjedt korlátlan mobilinternet csomagok, itthon még meg sem jelentek.

Kisebb penetráció, kisebb növekedés

A Cisco Systems adatai alapján 2012-ben Franciaországban és Németországban 43%-kal, Olaszországban 49%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 50%-kal növekedett az összes mobilinternetes adatforgalom mennyisége. A teljes nyugat-európai átlag 47% volt.

Általánosságban a növekvő adatforgalomért az okostelefonok elterjedése leginkább felelős. Míg a régi típusú mobiltelefonokkal kevesebb lehetősége volt az előfizetőknek kevesebb arra, hogy nagyobb forgalmat generáló szolgáltatásokat vegyenek igénybe, addig az okostelefonok (és a tabletek is) tökéletes lehetőséget kínálnak például a videók megtekintésére, zenehallgatásra, de persze maga a böngészés is egyszerűbb és gyorsabb a modernebb eszközökkel. A laptopok által generált mobilinternet-forgalom is növekszik persze, de nem olyan mértékben, mint a mobileszközöké, hiszen ezen a területen nem történt nagyobb technológiai robbanás az elmúlt időszakban - tette hozzá a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Kevés nálunk még az okostelefon

Magyarázat lehet a gyenge magyar értékekre az is, hogy az IAB Europe adatai alapján hazánkban mindössze 34% az okostelefonok penetrációja – ezzel olyan országok is leköröznek minket, mint Csehország (42%), Lengyelország (35%) vagy éppen Szlovákia (46%). Hazánkban az okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka használja rendszeresen internetezésre telefonját, leggyakrabban a közösségi médiához kapcsolódó szolgáltatások igénybe vételére, sokszor videónézésre, az okostelefonnal rendelkezők azonban viszonylag kevesen vannak.

Míg külföldön olcsóbban adják a gigabájtokat, hazánkban a mobilinternet még mindig nem számít kifejezetten olcsónak, ezért is kullogunk az Unióban a sor végén a mobilnet használatát tekintve. Magyarországon a mobilinternetet jellemzően azért használják kevesebbet agy egyáltalán nem a mobilinternetet, mert az ügyfelek az olcsóbb és sokszor jobb minőségű vezetékes szolgáltatásokat használják. A vezetékes szolgáltatások hazánkban olcsóbbnak számítanak, ezért a legtöbb felhasználó ha teheti, inkább ilyet használ. A Strategopolis idei felmérése is ezt erősíti meg, melyben a válaszadók 46 százaléka jelölte meg a túl magas árakat okként arra, hogy miért nem használják a mobilinternetet.

Az Ericsson felmérése arra is rámutatott, hogy a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők közül mintegy 40-45  százaléknyian azért használják kevesebbet ezt a szolgáltatást, mert nem elég nagy annak lefedettsége, és majdnem ugyanennyien tartózkodnak a túlzott mobilinternetezéstől az túl magas árak miatt - jelentette a telenet.hu


2013. november 4.


Olvastad már?

120 milliárdot vár az állam a maradék frekvenciákból . . . tovább
Lesz e rezsicsökkentés a távközlésben? . . . tovább
Végre 100%-os a szélessávú internet lefedettség Európában . . . tovább
Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet . . . tovább


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!