Méregdrága Magyarországon a vezetékes internet, sokszor mi is tehetünk róla!

A magyar vezetékes internet ára meglehetősen érdekesen alakult az elmúlt években. A bruttó havi átlagkeresetet tekintve az árak rendkívül magasnak számítanak itthon az OECD országok átlagaihoz képest, mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

A Van Dijk kutatócég az Európai Bizottság megbízásából készített egy kutatást. Ebből kiderül többek között, hogy a 4–8 megabites vezetékes internetcsomagok ára hazánkban igen drága, 12 ezer forint körül alakul, ami a bruttó havi átlagkereset 5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy vásárlóerő paritás alapján a negyedik legdrágábbak vagyunk a vizsgált 33 ország közül. A közeli szomszédainkat tekintve Ausztriában 0,4 %, Romániában 0.93 %, Csehországban 3,84 % ugyanez az arány. Rosszabb helyzetben csak a macedónok és a lengyelek vannak 6,72 %-os és 7,2 %-os átlagukkal. Dánia az élenjáró, ahol az átlagfizetés mindössze 0,41 százalékát kell az internet díjára fordítani.


internetár a bruttó átlagkereset százalékában

Sok esetben az internet irreálisan magas havi költségét az okozza, hogy az előfizetők a hűségidő lejárta után nem kutatnak kedvezőbb csomag után, hanem tovább használják a korábbit. Pedig az akciókat kihasználva sok esetben fele áron használhatnának gyorsabb csomagot. Nyugat-Európában ennél sokkal tudatosabb a fogyasztói magatartás, az előfizetők a hűségidő lejártával folyamatosan keresik a kevezményes lehetőségeket. A következő összehasonlításban összegyűjtöttük a hazai internet szolgáltatók legfrissebb ajánlatait.

Nem tesz jót

A magas ár közrejátszott abban, hogy az elmúlt években visszafogottan növekedett csak a vezetékes internet penetrációja, bár az adatok szerint azok közül, akiknek már van ilyen előfizetése, egyre többen váltanak gyorsabb szolgáltatásokra. Fejlődés tehát van, de ez sajnálatos módon inkább azokat érinti, akik már eddig is rendelkeztek internettel, fűzte hozzá a telenet.hu szakértője.

A drága vezetékes internetnek a piacon számos káros hatása lehet. Az internet-penetráció lassabb növekedése miatt a piac is jelentős bevételektől esik el, nem teljesedik ki a potenciális növekedés által keltett serkentő hatás.

Emellett természetesen a mobilinternet elterjedését is visszafogja ez a tényező, hiszen sokan éppen azért nem fizetnek elő mobilnetes szolgáltatásra, mert vezetékes internettel már rendelkeznek, a kettő együtt pedig már túlságosan sokba kerülne. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felmérése szerint 46 százalék azoknak az aránya, akik vezetékes szolgáltatót használnak, és meg is vannak vele elégedve, ezért nem fizetnek elő mobilinternetre.

Fény az alagút végén

A piacon ugyanakkor láthatóak pozitív tendenciák, amelyek itthon és az Unión belül is a vezetékes szolgáltatások árának csökkenéséhez vezethetnek, vélekedett a telenet.hu szakértője.

Az egyik ilyen reményre okot adó tényező Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosának kezdeményezése is, melynek alapján az Unión belül a szolgáltatókat a vezetékes internet árának egységesítésére köteleznék. A tervezet azonban egyelőre messze áll a megvalósulástól, mivel a kontinens szolgáltatói és a helyi hírközlési szakhatóságok is harciasan védelmezik szuverenitásukat a kérdésben. Ennek egyik oka, hogy a szabályozás eredeti formájában elfogadva több országban is az árak emelkedéséhez vezetne.

Szerencsés lehet az is, hogy néhány piackutató cég szerint a magyar piacon növekvő verseny tapasztalható, mivel a szolgáltatók – köszönhetően az igen alacsony penetrációnak – viszonylag kevés ügyfélért kénytelenek megharcolni. Éppen ezért az új előfizetőknek gyakran biztosítanak kedvezményt. A versenyt valószínűleg még inkább növelné, ha tudatosabb lenne a magyar fogyasztók szemlélete, figyelnék az akciókat és elkerülnék, hogy egy elavult csomagot használjanak évekig.

Ezen felül Európában is tapasztalható az a tendencia, hogy egyre több szolgáltató a vezetékes infrastruktúra fejlesztésére költ inkább, mint a mobilnetre, és az elemzők szerint a következő években erősen a vezetékes szolgáltatásokra irányul majd a telekom cégek fókusza. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz majd a piacra és a csomagok áraira vetette fel a telenet.hu.


2013. szeptember 12.


Olvastad már?

Meglepően kevés magyarnak van internete . . . tovább
Indokolatlanul hatalmas különbségek az EU-s percdíjakban . . . tovább
Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell . . . tovább
Jelentősen lekörözi a magyar net az uniósat . . . tovább


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!