Lekörözzük Európát tévénézésben

64

 Lekörözzük Európát tévénézésben

Mi magyarok megdöbbentően sokat nézünk tévét – a Nielsen idén közreadott jelentése szerint az átlagos magyar tévénéző minden egyes nap 318 percet, jóval több mint öt órát ül a képernyő előtt. A legkevesebbet, napi 271 percet a 18–49-es korosztály tagjai tévéznek, az idősek azonban kilenc perc híján hét órát nézik napi szinten a televíziót - mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


Hogy mennyire döbbenetesek valójában ezek az adatok, arra a brit Ofcom médiapiac-kutató cég adatai világíthatnak rá. Tavaly év végi statisztikáik szerint ugyanis, melyben 17 ország tévénézési szokásait vizsgálták, nyugaton sokkal kevésbé vonzó tevékenység a tévé előtti időtöltés, mint hazánkban. Az Ofcom adatai szerint az átlagos brit tévénéző 242 percet, mintegy négy órát tölt mindössze a tévé előtt, de még a vizsgált európai országok körében a legkiugróbb számokat produkáló Olaszországban is csak 293 perc, valamivel kevesebb mint öt óra az átlag.


A hazai adatok tekintetében az is megemlítendő, hogy tavaly még ugyan az élmezőnyben voltunk, de nem néztünk ennyire kimagaslóan sokat tévét – 2012-ben még csak átlagosan 286 percet töltöttünk el ezzel.


Drága a tévé, sok a reklám


Szerepet játszhat az egyre növekvő televíziózási időben az is, hogy a szolgáltatások minősége egyre jobb. Egész Kelet-Európában jellemző, hogy a viszonylag alacsony előfizetési árak miatt rohamosan nő az IPTV és műholdas elérések száma, ugyanakkor a következő összehasonlításból látszik, hogy hazánkban még mindig viszonylag drága a televíziózás. Ennek ellenére Magyarországon is egyre terjed a fejlettebb technika, jelenleg már a háztartások negyedében a digitális műholdas, 24%-ában pedig a digitális kábel/IPTV előfizetés a legjobb vételi mód.


A szakértők szerint a sok tévé előtt töltött időt elsősorban pszichológiai és általánosabb társadalmi tényezőknek tulajdoníthatjuk. Azok például, akik munkanélküliként vagy éppen nyugdíjasként több időt töltenek otthon, értelemszerűen több időt töltenek a képernyő előtt is, de a sokakat sújtó stresszes életmód is szerepet játszhat, hiszen sokan a tévé által igyekeznek elszakadni a mindennapoktól.


A sok tévénézés persze azzal is jár, hogy a nézők rengeteg reklámot látnak. A Nielsen adatai szerint 2012-ben nem kevesebb, mint 4 millió 152 ezer szpot ment le a magyar adókon, ami napi több, mint 11 ezer megjelenést jelent. A tavaly év végi adatok alapján a nézők a képernyő előtt töltött idő nyolc százalékát töltötték reklámok nézésével, ami azt jelenti, hogy egy átlagos fogyasztó napi 76 reklámot tekintett meg. Tőlünk nyugatabbra sem jellemző, hogy kevesebb reklámot zúdítanának a nézők nyakába, az elterjedtebb felvehető, előretekerhető TV-szolgáltatások miatt azonban több lehetőségük nyílik ezek átugrására, kikerülésére - írta a telenet.hu.


2013. október 9.


Olvastad már?

Harc dúl a magyar gyerekekért Európában . . . tovább
Miért olyan drága a magyar mobilinternet? . . . tovább
Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás . . . tovább
Méregdrága Magyarországon a vezetékes internet, sokszor mi is tehetünk róla! . . . tovább


Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!