0 forintos percdíj! Mindhárom mobilszolgáltatónál korlátlanul beszélhetünk

0 forintos percdíj! Mindhárom mobilszolgáltatónál korlátlanul beszélhetünk

Ha korábban azon keseregtünk, hogy a magyar mobilpiacon nincsen verseny, most felcsillant a remény – először a Vodafone, majd napokon belül két nagy riválisa is fix áras, korlátlan SMS-t és hívást tartalmazó tarifákkal rukkolt elő - tudósított aa telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


Fix áron sok kommunikáció


A Vodafone első flat rate csomagját még tavaly októberben vezette be, a Red Basic és Red Plus új, olcsóbb csomagokat pedig az elmúlt héten fedték fel. Az alapcsomag a korlátlan beszélgetés és SMS forgalom mellett 500 MB, mindezt 9990 forintért. A Telenor Flow Total 1 csomagja szintén 500 MB-ot ad ugyanennyiért, és a T-Mobile Next M ajánlata is csak ezer forinttal drágább viszont ez utóbbi a lakosság számára csak novembertől rendelhető.


Az új csomagok bevezetésével a szolgáltatóknak természetesen elsődlegesen a bevételek növelése a célja – ezt az amúgy egyértelmű törekvést a csomagok számos paraméterében tetten érhetjük. Az első mindjárt az, hogy ezek ára mind magasabb az átlagosan egy főre eső hazai árbevételüknél. A nagy forgalmat bonyolítók persze eddig is többet fizettek a szolgáltatók számára, tehát az nem éri meg, ha többet beszélő és SMS-ező ügyfeleik áttérnek az új korlátlan csomagokra. És bár a kezdeti időszakban a tapasztalatok szerint ez várható, a cél nem ez, hanem a kisebb forgalmat generálókat kívánják rávenni arra, hogy a drágábban többet kínáló ajánlatot válasszák a jövőben. Ez reményeik szerint már nagyon is megéri majd nekik.


És egy szűk darabka internet


A másik ilyen tényező az internetes adatforgalom, a mobilinternetre ugyanis nem vonatkozik a flat rate díjszabás - figyelmeztetett a telenet.hu szakértője. Míg szóban vagy sms-ben korlátlanul kommunikálhatunk, az adatmennyiségek nevetségesen alacsonyak. Az alap ajánlat mindhárom szolgáltató esetében 0,5 GB-ot tartalmaz.


Ha az internetet is intenzívebben akarjuk használni, annak borsos ára lesz. A Vodafone esetében a 2 GB-os Red Plus csomag havidíja már 13 990 forint, a Telenor Flow Total 2 csomagja esetében pedig már 17 990 – a magas ár oka, hogy ez utóbbi csomag csak készülékvásárlással együtt elérhető. A T-Mobile alap ajánlata eleve valamivel drágább, amit a minőségi fölénnyel és a készülékválasztékkal indokolnak, a 2 GB adatforgalmat tartalmazó ajánlatukat a két konkurens közé lőtték be, 15 990 Ft a havidíj. .


A csomagok egyébként azért ennyire hasonlóak árban, mert igen hasonló szolgáltatásokat kínálnak, a szolgáltatók pedig nem valódi versenyt akarnak, azaz nem egymás ügyfeleit átvenni, inkább házon belül akarnak többletbevételhez jutni a fent már vázolt módon. Ugyanakkor a csomagok között minimális különbségek is vannak a plusz vagy éppen korlátozott szolgáltatások miatt, mint a letiltott tethering vagy éppen az olcsó készülékek, mérlegelni elsősorban ezek alapján lehet majd.


A korlátlan kontinens


Érdekes, hogy Magyarországon a flat rate mobilinternet még egyáltalán nem hódít, bár tőlünk nyugatabbra is még csak éppen óvatosan méregetik ezt a lehetőséget a szolgáltatók. Németországban például a Telefónica kínálatában szerepel egy flat rate korlátlan WiFi internetelérést kínáló szolgáltatás kb. 750 forintért. Az Egyesült Királyságban a Three és a T-Mobile kínál korlátlan csomagokat, sok esetben azonban jellemző, hogy valamilyen módon a szolgáltatók még a korlátlannak mondott mobilnet csomagokat is korlátozzák.


Ezen csomagok megjelenése az Unión belüli roaming díjak és mobilkommunikációs piac egységesedésével együtt azt jelentheti, hogy mintegy tízezer forintért egész Európában korlátlanul telefonálhatunk. Erre lehetőséget kínál, hogy ezen csomagok esetében nem csak hálózaton belül, de a kifelé indított hívásokra is érvényes a flat rate díjszabás. Nem is olyan sokára tehát, amennyiben az Európai Parlament is jóváhagyja Neelie Kroes digitális területért felelős biztos tervezetét, megvalósulhat az, ami korábban lehetetlennek tűnt: a korlátlan, viszonylag alacsony áron elérhető mobilkommunikáció.


A hazai piacon ugyanakkor nem kell jelentős átrendeződéstől vagy fokozódó versenytől tartani a látszat ellenére – a szolgáltatók elsősorban saját ügyfeleiktől akarnak több pénzhez jutni új termékeikkel, bár tény, hogy az új stratégia hatékony lehet a további piaci szereplők piacra lépésének megakadályozásában is. Ez nem érvényes persze egy esetlegesen nem piaci alapon működő állami mobilszolgáltatóra, ennek létrejöttével kapcsolatban azonban jelenleg még éppen, hogy csak spekulálhatunk - telenet.hu 


2013. október 10.


Olvastad már?

Lekörözzük Európát tévénézésben . . . tovább
Harc dúl a magyar gyerekekért Európában . . . tovább
Miért olyan drága a magyar mobilinternet? . . . tovább
Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás . . . tovább


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!