Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet

Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet

A vezetékes telefon sokak számára már ugyanolyan kuriózumnak számít, mint a VHS kazetta – olyasminek, amit egyszer sokat használtunk, de ma már alig látunk. Ennek ellenére még mindig rengetegen használják, s bár népszerűsége egyre csökken, a vezetékes szolgáltatásoknak még koránt sem áldozott le - mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


Sokan használják, de egyre kevesebbet


A vezetékes telefonvonalat használók száma évről évre csökken, ha nem is rohamosan, de látványosan. 2012 januárjában itthon még 2,076 millió vezetékes telefonvonal volt, amiből idén augusztusra már csak 1,813 millió maradt, az NMHH adatai alapján. Ugyanakkor a háztartások vezetékestelefon-penetrációja még mindig 60 százalék feletti. Nem is az előfizetők számának csökkenése árulkodó azonban igazán, hanem a vezetékes hangszolgáltatások használatának változása. Míg két évvel ezelőtt egy hónap alatt még 378 millió percet beszéltünk ilyen módon, idén augusztusban már csak 272 millió percet csevegtünk.

A vezetékes telefonvonalakat azonban egy ideig még nem kell temetni, hiszen a legtöbbek által használt szélessávú xDSL-internetszolgáltatások száma alig néhány százalékkal csökkent ugyanez idő alatt, s még mindig 770 ezer volt augusztusban. A vezetékes telefont egyre inkább azért használják vagy tartják meg, mert az internettel együtt alig jelent plusz költséget.


A mobil mindenhol ott van


Eközben a mobiltelefonok elterjedtsége már sokszorosa a vezetékesnek – októberben már minden száz magyarra 117 SIM-kártya jutott, s már az egy hónapban átlagosan mobilinterneten keresztül letöltött adatforgalom is 0,9 GB-ra nőtt. A letöltött adatok mennyisége hónapról hónapra látványosan nő, bár a mobilos előfizetések száma már régóta stagnál.

Nem túl meglepő, hogy a mobilos szolgáltatások a fiatalabb korosztályokban népszerűbbek – az idei adatok szerint a 18–29 évesek 63,7 százaléka használ például mobilinternetet, a 40–49-eseknél pedig alig több mint 20%. Ezzel együtt az elsőszámú ok, amiért nem alkalmaznak a magyarok mobilinternetet az, hogy más, vezetékes internet szolgáltatást használnak. Összességében tehát, az idősebbek körében a vezetékes szolgáltatások népszerűbbek.


Egyfelé tartunk


A mobiltelefonos előfizetések térhódítása természetesen nem csak hazai jelenség. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) előrejelzései alapján az év végére globálisan háromszor annyi mobil internet előfizetés lesz majd, mint hagyományos vezetékes. A növekedés nem kevesebb, mint 30 százalék évente. Elsősorban ennek is köszönhető, hogy a vezetékes telefon és internet szolgáltatások árai meredeken zuhannak – világszinten az elmúlt öt évben 82 százalékkal lettek olcsóbbak itt a legfrissebb összehasonlítás.

A mobil szolgáltatások térnyerése a vezetékessel szemben, legalábbis a hangszolgáltatások esetében általános, globális tendencia. Az ITU adatai alapján míg 2005-ben a fejlett országokban 47,2 százalék volt a vonalas telefon szolgáltatások penetrációja, 2013-ra ez 41,6 százalékra csökkent. Eközben a mobil telefonos előfizetések száma, jóval meredekebb arányban növekedett a 2005-ös globális 33,9 százalékról a 2013-as 96,2 százalékra (nyugaton az arány több mint 128 százalék).

Érdekes ugyanakkor, hogy a hagyományos vezetékes netkapcsolatok száma ezzel szemben ugyancsak lassú, de stabil bővülést mutat – míg nyolc évvel ezelőtt a fejlett országokban 12, százalék volt a penetráció, idénre ez 27, százalékra növekedett. Ezzel együtt természetesen a mobilinternet előfizetések száma is rohamosan nőtt. 2007-ben minden száz, a fejlett országokban elő emberből csak 18,5-nek volt mobilinternete, mára ez a szám 74,8 százalékra ugrott - tette hozzá a telenet.hu szakértője.

Európában a vezetékes telefont használók aránya nyolc év alatt 45,5%-ról 39%-ra csökkent, míg a mobilon beszélőké 91,7%-ról 126,5%-ra növekedett. A vezetékes net penetrációja ugyanakkor 10,9%-ról 27%-ra nőtt, míg a mobilnet elterjedtsége a 2009 óta vezetett adatok alapján mindössze négy év alatt képes volt 28,7 százalékról 67,5 százalékra bővülni.


Internet is kell a vezetékbe


Leszögezhető, hogy a vezetékes hangszolgáltatások csakis akkor képesek túlélni bármilyen szinten a mobiltelefonos szolgáltatásokkal szemben, ha azokat a vezetékes internethez kötik, azzal egy csomagban adják, a lehető legalacsonyabb áron. Míg a vonalas telefonok száma és használatának mértéke is csökken, a vezetékes net erősen tartja magát. Az alacsony ár miatt egyelőre sokaknak csábító lehet, akiknek kifejezetten nincs szükségük arra, hogy bárhol és bármikor elérhetőek legyenek, vagy nem használnak okostelefont, hosszú távon azonban egy az egy ellen a vezetékes telefonnak nem lehet esélye a küzdelemben a mobillal szemben – tudósított a telenet.hu


2013. október 18. 


Olvastad már?

0 forintos percdíj! Mindhárom mobilszolgáltatónál korlátlanul beszélhetünk . . . tovább
Lekörözzük Európát tévénézésben . . . tovább
Harc dúl a magyar gyerekekért Európában . . . tovább
Miért olyan drága a magyar mobilinternet? . . . tovább
Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás . . . tovább

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!