A kínai-amerikai kereskedelmi háború a mobilszektort is elérte

24

A kínai-amerikai kereskedelmi háború a mobilszektort is elérte

Viszonylag hamar Magyarországon is érezhetővé vált, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína egy ideje már kóstolgatja egymást. Bár hivatalosan nem amiatt került bajba az itthon is ismert kínai ZTE nevű cég, hogy a két ország sokak szerint mostanra kereskedelmi háborúba bonyolódott, ám szakértők egy része úgy látja: az események nem is teljesen függetlenek ettől.

A történet lényege, hogy az amerikai hatóságok május elején valamennyi egyesült államokbeli vállalatnak megtiltották a ZTE-vel való üzletelést. Az indoklás szerint a kínai vállalat megszegte az Észak-Korea és Irán elleni nemzetközi szankciókat azzal, hogy bizonyos tiltólistán szereplő eszközöket értékesített ezekben az országokban.

A ZTE egy technológiai csoport, amely amellett, hogy okos telefonokat gyárt, mobilszolgáltatók hálózatának kiépítésén is dolgozik. Ezekhez a tevékenységekhez azonban rengeteg dolgot szereznek be az USA-ból, így a tiltás lényegében ellehetetlenítette a vállalat működését. Hogy mást ne említsünk, a cég telefonjai Andorid operációs rendszerrel futnak, amit ugye az amerikai Google biztosít. A vállalat ennek megfelelően néhány nappal a tiltás után be is jelentette, hogy fő működési tevékenységeit beszünteti.

A sztori magyar vonatkozása, hogy a kínaiak itthon is építettek hálózatot. A Telenor még 2010-ben bízta meg őket azzal, hogy cserélje le mobilhálózatuk bizonyos elemeit. Akkor a társaság el is végezte a feladatát. A május elején kialakult helyzetben ugyanakkor erre már nem biztos, hogy képes lett volna. A ZTE mobil állomásait ugyanis amerikai processzorok hajtják és hálózatának optikai elemei is amerikai gyártásúak, ezeket pedig nem tudták volna beszerezni a munkához.

Nem csoda, hogy a vállalat helyzetének rendezése prioritás lett Kínában. Arra pedig, hogy a társaság tényleg a kereskedelmi háború áldozata, a megoldás irányába tett első lépéseket adtak végső bizonyítékot. Az amerikai álláspont ugyanis azt követően enyhült meg némileg, hogy a kínaiak jelezték: hajlandóak megszüntetni a mezőgazdasági termékekre kivetett szankciókat.

2018. május 28.

Olvastad már?

Hiába van zsebünkben a világháló, még mindig otthon netezünk . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Tudja mennyit internetezik az emberiség . . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem. . . tovább
Szolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!