A kínai-amerikai kereskedelmi háború a mobilszektort is elérte

A kínai-amerikai kereskedelmi háború a mobilszektort is elérte

Viszonylag hamar Magyarországon is érezhetővé vált, hogy a világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína egy ideje már kóstolgatja egymást. Bár hivatalosan nem amiatt került bajba az itthon is ismert kínai ZTE nevű cég, hogy a két ország sokak szerint mostanra kereskedelmi háborúba bonyolódott, ám szakértők egy része úgy látja: az események nem is teljesen függetlenek ettől.

A történet lényege, hogy az amerikai hatóságok május elején valamennyi egyesült államokbeli vállalatnak megtiltották a ZTE-vel való üzletelést. Az indoklás szerint a kínai vállalat megszegte az Észak-Korea és Irán elleni nemzetközi szankciókat azzal, hogy bizonyos tiltólistán szereplő eszközöket értékesített ezekben az országokban.

A ZTE egy technológiai csoport, amely amellett, hogy okos telefonokat gyárt, mobilszolgáltatók hálózatának kiépítésén is dolgozik. Ezekhez a tevékenységekhez azonban rengeteg dolgot szereznek be az USA-ból, így a tiltás lényegében ellehetetlenítette a vállalat működését. Hogy mást ne említsünk, a cég telefonjai Andorid operációs rendszerrel futnak, amit ugye az amerikai Google biztosít. A vállalat ennek megfelelően néhány nappal a tiltás után be is jelentette, hogy fő működési tevékenységeit beszünteti.

A sztori magyar vonatkozása, hogy a kínaiak itthon is építettek hálózatot. A Telenor még 2010-ben bízta meg őket azzal, hogy cserélje le mobilhálózatuk bizonyos elemeit. Akkor a társaság el is végezte a feladatát. A május elején kialakult helyzetben ugyanakkor erre már nem biztos, hogy képes lett volna. A ZTE mobil állomásait ugyanis amerikai processzorok hajtják és hálózatának optikai elemei is amerikai gyártásúak, ezeket pedig nem tudták volna beszerezni a munkához.

Nem csoda, hogy a vállalat helyzetének rendezése prioritás lett Kínában. Arra pedig, hogy a társaság tényleg a kereskedelmi háború áldozata, a megoldás irányába tett első lépéseket adtak végső bizonyítékot. Az amerikai álláspont ugyanis azt követően enyhült meg némileg, hogy a kínaiak jelezték: hajlandóak megszüntetni a mezőgazdasági termékekre kivetett szankciókat.

2018. május 28.

Olvastad már?

Hiába van zsebünkben a világháló, még mindig otthon netezünk . . . tovább
Hat és félmillióan neteznek már mobilon . . . tovább
Tudja mennyit internetezik az emberiség . . . tovább
Drága-e Magyarországon az internet . . tovább
Mit csináljak, ha már hónap közepén elfogy a netem. . . tovább




Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!