Harmadával több mobilinternet-előfizető lett egy év alatt

Harmadával több mobilinternet-előfizető lett egy év alatt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette legújabb, 2013. negyedik negyedévének telekommunikációs piacát vizsgáló jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy a mobiltelefonok forgalma és az internethasználat is növekedett az egy évvel korábbi helyzethez képest, és feléledni látszik amobilinternet is, bár az egy főre jutó forgalom nem emelkedett jelentősen.


A jelentés szerint a tavalyi év végén már több mint 11,7 millió mobiltelefonos előfizetéssel rendelkeztek a magyarok, amelyek 53,5 százaléka volt havidíjas, ami 2,8 százalékos erősödést jelent, míg a kártyás előfizetések száma egy esztendő alatt egy százalékkal csökkent.


A korlátlan csomagok segítik a bővülést


A KSH szakértői szerint az állhat a háttérben, hogy új előfizetési csomagok jelentek meg, például kifejezetten okostelefon-felhasználók részére, amelyek tartalmazzák a korlátlan hálózaton belüli beszélgetés, üzenetküldés lehetőségét is. A mobilos előfizetések száma összességében már négyszerese a vezetékesekének. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) februári gyorsjelentése szerint az előfizetők között a Telenor piaci részesedése 30,25 százalék, a Vodafone 24,95, a Telekom pedig 44,8 százalékot birtokol.


Növekedett a telefonálással töltött idő mennyisége is, átlagosan 3,9 százalékkal beszéltünk többet, mint 2012 utolsó negyedévében, összesen 18,3 milliárd percet beszélgettünk mobilhálózaton keresztül. A kezdeményezett hívások száma ugyanakkor gyakorlatilag nem változott (0,3 százalékos csökkenéssel), tehát nem többször, hanem hosszabban beszélünk. Összességében előfizetőnként egy negyedév alatt 399 percet beszéltünk, ami napi 4,3 percet jelent.


Többen használnak mobilnetet, de fejenként ugyanannyit


Az adathálózat forgalma jelentősen, 16 százalékkal bővült, amit a szakértők elsősorban a mobilinternet és az okostelefonok számlájára írnak. közben a küldött SMS-ek száma 8,9 százalékkal, tehát jelentősen csökkent, ami minden bizonnyal elsősorban az ingyenes, internetes alapú üzenetküldő szolgáltatásoknak köszönhető. A teljes negyedik negyedéves forgalom 8588 Terabyte volt a magyar mobilhálózatban.


A jelentésből kiviláglik az is, hogy egyetlen év alatt jelentősen bővült az internet-előfizetések száma is. Míg 2012 utolsó negyedévében még csak 5,45 millió előfizetés volt hazánkban, a tavalyi év végére már 6,47 millió, azaz az eltelt 12 hónap alatt több mint egymillióval növekedett a számuk. Az átlagos adatforgalom az év elején az NMHH adatai alapján előfizetésenként 1,0 GB volt.


A jelentés szerint a mobilinternet egyre megfizethetőbbé válásának köszönhető többek között az internet-előfizetések számának nagyfokú bővülése is, hiszen nem kevesebb, mint 28 százalékkal több mobilnetes előfizető lett egyetlen év alatt. Emellett észrevehetően növekedett a kábel-hálózatos (7,8 százalék), szélessávú (4 százalék) és az egyéb típusú (15 százalék) internet-előfizetések száma is.

2014. április 3. 


Olvastad már?

Gyorsabb netet adnak a szolgáltatók annál, mint amit ígérnek . . . tovább

Az internet-előfizetők negyedét korlátozzák a szolgáltatók . . . tovább

Még fel sem futott a 4G, máris itt az 5G . . . tovább

Ne panaszkodjunk, mert igenis gyors a magyar internet  . . . tovább

Stabilan az utolsók között - nem éled a magyar mobilnet . . . tovább





Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!