Egyre kevesebb SMS-t küldünk! Valóban befellegzett az SMS-ezésnek?

Egyre kevesebb SMS-t küldünk! Valóban befellegzett az SMS-ezésnek?

Számos kutató állítja, hogy 2013 lesz az az év, amikor az SMS végül elkezd háttérbe szorulni az IP-alapú P2P üzenetküldő szolgáltatásokkal szemben, mint a Viber, Skype, WhatsApp, iMessage, Hangouts, BlackBerry Messenger, vagy éppen a Facebook üzenetküldője és a Twitter. Az internetes üzenetküldő szolgáltatások a tendencia szerint egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kommunikáció azon területéből, melyet korábban kizárólag az SMS uralt - mondja a telenet.hu távközlési szakértője.  De vajon miért terjednek ilyen dinamikusan ezek a szolgáltatások? Valószínűleg leginkább azért mert ingyenesek (ha nem lépjük túl az adatforgalmunkat) és számos extra szolgáltatást is kínálnak, mint például a kép, videó, hangulatjel, tartozkódási hely küldése.

Ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyek lassítják az üzenetküldő appok térhódítását. A legfőbb bukkanó mindjárt az, hogy használatukhoz okostelefonra van szükség. Bár napjainkban az egyszerűbb típusok már viszonylag olcsón megvásárolhatóak a nyugati országokban, a világ nagy részén azonban az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak pénzügyileg ezeket a modelleket sem. A másik jelentős bökkenő az, hogy a telefon mellé szükség van egy nagyobb adatforgalmat tartalmazó mobil internetcsomagra is, amelyek - bár díjuk egyértelműen csökken, ahogy a telenet.hu mobilinternet összehasonlításából is látszik - még mindig nem olcsók a szolgáltatóknál. Emellett az üzenetküldő appok egyelőre nem képesek a gép–ember kommunikációt (azaz automatikus üzeneteket) biztosítani, amely SMS-ek formájában egyre jobban kezd elterjedni (pl. napi időjárás előrejelzés, automatikus emlékeztetők).

Az MIM (Mobile Instant Messaging) valószínűleg legyőzi majd az SMS-t, a győzelem azonban az üzenetküldés globális piacán csak lokális lehet, egyelőre.

Fogunk tudni még 3 év múlva is SMS-ezni vagy nem?

A szolgáltatók még nem készek feladni és hagyni, hogy az SMS süllyesztőbe kerüljön. Az Egyesült Államokban például a Verizon az idei évben tette lehetővé, hogy SMS-üzeneteket is lehessen küldeni a 911-es segélyhívó számra, és várhatóan több más szolgáltató is hamarosan követi a példát.

Itthon, a telenet.hu távközlési csomagösszehasonlító portál tapasztalatai szerint, az új ügyfelek előfizetésük kiválasztásakor napjainkban is fontos tényezőként veszik figyelembe az sms díját, amiből az látszik, hogy igenis használják.

Mint azt korábban említettük, a gép által generált automatikus üzenetek (A2P, application-to-person) is mindinkább teret hódítanak maguknak. Ilyen lehet például az automatikus emlékeztető SMS, amelyet fogorvosunktól kapunk az előre bejegyzett vizsgálat időpontjáról. A Tyntec amerikai mobilszolgáltató és az ABI Research technológiai kutatóintézet szerint 2015-ig évi 314 milliárdra nő az ilyen automatikus SMS-ek száma.

Mostanra a Facebook is használja az SMS-t, hogy a fejlődő országokban gyorsabban tudjon terjeszkedni, és Twitteren is lehetőség van arra, hogy SMS útján jelentessünk meg tweeteket. Más, kisebb fejlesztők is igyekeznek kihasználni az A2P üzenetküldés előnyeit, amelytől azt remélik, hogy segít növelni a letöltések számát és a potenciális vásárlók elérését.

Összességében a tendenciák azt mutatják, hogy a nyugati országokban bizonyos területeken háttérbe szorul majd az SMS, de eltűnésétől koránt sem kell tartanunk, mivel a nagyvállalatok még mindig komoly üzleti lehetőségeket látnak a használatában. A fejlődő országok esetében pedig jó eséllyel még évekig nem kell azzal számolnunk, hogy a P2P kommunikáció kiüti az SMS-ezést. Így, bár jelentős átalakulásról beszélhetünk, korszakváltást kiáltani még korai lenne - mondta a távközlési szakértő.


2013. május 29. 


Olvastad már?


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!