Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás

Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás

A Bizottság szeptember 11-én fogadta el a mérföldkőnek számító ambiciózus reformcsomagot, amelynek legnagyobb szenzációja a barangolási vagy roaming díjak teljes kiszorítása. A tervezet valószínűleg az elmúlt 30 év legnagyobb távközlési reformja - mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.


Az Európai Bizottság régóta hadban áll már az Uniót országonként külön távközlési piacokra szabdaló szolgáltató cégekkel, elsősorban a roamingdíjak okán – a frissen elfogadott nagyszabású javaslatcsomag azonban egy csapásra véget vethet a perpatvarnak a barangolás eltörlésével és a kiterjedt harmonizációval.


Vége a különcködésnek és a nyerészkedésnek


A Bizottság már jó ideje azon a véleményen van, hogy az aránytalanul hatalmas díjszabásbeli különbségekkel dolgozó, az európai távközlési piacot felszabdaló távközlési szolgáltatók gyakorlatának véget kell vetni, és a 28 ország piacait egységesíteni kell. Ennek értelmében a korábbi, 2012-es roaming rendelet alapján 2014. július 1-től kezdődően az Európai Unión belül a telekom cégek nem számolhatnak majd fel plusz díjat az Unión belüli fogadott hívásokért. A vállalatok ezentúl vagy egységes árszabással kell, hogy dolgozzanak a bel- és külföldi hívások esetében, vagy lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy szabadon másik roaming szolgáltatót válasszanak, kedvezőbb árakkal.


Az Unión belüli méregdrága vezetékes hívások korának is búcsút mondhatunk, a jövőben ugyanis a szolgáltatók ezekért sem számíthatnak majd fel 0,19 eurónál többet percenként (körülbelül 57 forint). Ez a két intézkedés lehetővé teszi, hogy a számos elszigetelt piac helyett végre valóban kialakuljon az egységes uniós távközlési piac. A Bizottság szerint amíg ez nem történik meg, a kontinens gazdasága tekintélyes potenciális növekedéstől esik el.


Mindent összehangolnának


Az egységesítést segíti, és egyben a szolgáltatók számára is kedvező lépés, hogy a Bizottság által elfogadott csomag értelmében új, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedélyt vezetnek be. A további harmonizáció érdekében annak lehetőségét is felvetették, hogy a jövőben összehangolják majd a tagállamok frekvenciakiosztását – a jogok továbbra is a helyi hatóságok kezében maradnának, tevékenységüket azonban összehangolnák a terv szerint.


Az intézkedéscsomagban szerepel továbbá a nagyobb 4G és WiFi hozzáférés biztosítása az uniós állampolgárok számára, a könnyebb szolgáltatóváltás és szerződésbontás biztosítása, illetve a telekommunikációs alpiacok szabályozására szolgáló egységes küszöbérték és a más társaságok hálózatainak bérelését egyszerűbbé tévő jogharmonizáció is.


Jose Manuel Barroso EB-elnök lelkesen méltatta a Bizottság döntését, kijelentve, hogy az jól szolgálja Európa stratégiai érdekeit és gazdasági fejlődését is. A csomagról még persze szavaznia kell az Európai Parlamentnek is, erre legkésőbb 2014 tavaszán kerülhet sor - telenet.hu.


2013. szeptember 17.


Olvastad már?

Méregdrága Magyarországon a vezetékes internet, sokszor mi is tehetünk róla! . . . tovább
Meglepően kevés magyarnak van internete . . . tovább
Indokolatlanul hatalmas különbségek az EU-s percdíjakban . . . tovább
Továbbra sem lesz gyors mobilinternet Európában! 4G lefedettségre még várnunk kell . . . tovább

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!