4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása

42

 

A számos szkeptikus hang ellenére január elsején a T-Mobile sikeresen elindította 4G mobilinternet szolgáltatását:Net&Roll 4G csomag 60 Mbit/s letöltési sebességet ígér, valamint 4000 kbit/s sebességet garantál így ma ez a leggyorsabb mobilinternet hazánkban. Ennek azonban ára van: 11.990 forintot kell fizetni havonta a sebességért cserébe.

A Telenor - Hipernet néven - óriási reklámkampánnyal már tavaly elindította nagy sebességet ígérő szolgáltatását, melynek területi lefedettsége folyamatosan növekszik. Ez elvileg akár 42 Mbit/s sebességre képes, a valóságban ennek a felét éri el a mérések szerint, amivel a második leggyorsabb mobilinternet szolgáltatást nyújtja.

A Vodafone volt az első amelyik a 4G technológiát tesztelte és megkezdte hálózatának átalakítását, de úgy tűnik visszakozott és egyelőre beéri a 3G egyik feljavított változatával, amelyik maximum 21 Mbit/s-ra képes, amivel a harmadik a sebesség tekintetében.

A sebesség ára

 

Mindhárom szolgáltatónál elérhető egy-egy elvi 21 Mbit/s sebességet tudó csomag. A Vodafone MobilNet 21 csomagja a legolcsóbb, 4.990 Ft, ami 6 GB adatforgalmat tartalmaz. Akinél a sebesség mellett az ár fontosabb, mint a forgalom mennyisége, annak ez az ideális megoldás.

A Telenor Hipernet 21 csomagja némileg drágább, havi 6.090 Ft-ba kerül, de korlátlan emailezést és böngészést tartalmaz, plusz még 10 GB egyéb forgalmat, valamint még további 100 GB éjszakai forgalmat is. Ez a konstrukció nagy adatforgalomhoz, vagy elsődleges internet kapcsolatnak ajánlott.

A T-Mobile Net&Roll M csomagja 6.990 Ft-ba kerül havonta ami 16 GB adatforgalmat tartalmaz. A T-Mobile-lal azok járnak különösen jól, akiknek van egyéb magenta szolgáltatásuk, például vezetékes internet, telefon, vagy IPTV előfizetés, mert ekkor összességében akár 40 százalék kedvezményt is kaphatnak az egyes szolgáltatások díjaiból.


A szolgálatatók mobilnet ajánlatai összehasonlítva, itt!

 

A 4G csak majdnem 4G…

 

„Valójában a Magyarországon elérhető 4G szolgáltatások nem érik el a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által a negyedik generációs mobil szolgáltatásra előírt minimum 100 Mbit/s, de inkább 1 Gbit/s sebességet” – mutat rá a telenet.hu távközlési szakértője.

Hozzátette: A mobilnet generációk további fejlődésének kérdését alapvetően az: ügyfél igény - készülék választék – rendelkezésre álló frekvencia tartományok hármasa határozza meg:

Ma még korlátozott a felhasználók igénye a szupergyors mobilinternet iránt. Egyes külföldi kutatások azt mutatják, hogy a jelenleg széles körben elérhető, néhány tíz megabit/s sebességet az előfizetők elégségesnek tartják és inkább alacsonyabb árat, valamint nagyobb lefedettséget szeretnének.

Ezt támasztják alá az telenet.hu tapasztalatai is: kijelenthető, hogy Magyarországon ma még nem tömegigény az 50, vagy 100 Mbit/s mobil sebesség. Ez azonban a mobilon történő online zenehallgatás és filmnézés elterjedésével vélhetően egyre erősödni fog a jövőben.

A másik fejlődési korlát a mobil eszköz: a készülékválaszték jelenleg siralmas, a T-Mobile egyetlen 4G-s modemet kínál, viszont egyetlen telefont, vagy tabletet sem. Hozzá kell tenni, hogy ez vélhetően nem marad így sokáig és az év folyamán számos új 4G-s készülékkel rukkolnak elő a gyártók.

A fejlődés legnagyobb gátja azonban a rendelkezésre álló frekvencia készlet: bár a közelmúltban a szolgáltatók több frekvencia sávot vásárolhattak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésein, ezek inkább arra jók, hogy a 3G elérhetőségét országossá tegyék. A hatékony 4G (LTE) hálózat kiépítéséhez azt frekvenciasávot kellene a szolgáltatóknak használatba venniük, amelyet jelenleg az analóg tévé foglal el. Mivel ez összefügg a digitális átállással, erre egy ideig nem lehet számítani.2012. március 6.


Olvastad már?
Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil? . . . továbbSzolgáltatáskereső: Válasszon és rendeljen több, mint 40 szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!