4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása

 

A számos szkeptikus hang ellenére január elsején a T-Mobile sikeresen elindította 4G mobilinternet szolgáltatását:Net&Roll 4G csomag 60 Mbit/s letöltési sebességet ígér, valamint 4000 kbit/s sebességet garantál így ma ez a leggyorsabb mobilinternet hazánkban. Ennek azonban ára van: 11.990 forintot kell fizetni havonta a sebességért cserébe.

A Telenor - Hipernet néven - óriási reklámkampánnyal már tavaly elindította nagy sebességet ígérő szolgáltatását, melynek területi lefedettsége folyamatosan növekszik. Ez elvileg akár 42 Mbit/s sebességre képes, a valóságban ennek a felét éri el a mérések szerint, amivel a második leggyorsabb mobilinternet szolgáltatást nyújtja.

A Vodafone volt az első amelyik a 4G technológiát tesztelte és megkezdte hálózatának átalakítását, de úgy tűnik visszakozott és egyelőre beéri a 3G egyik feljavított változatával, amelyik maximum 21 Mbit/s-ra képes, amivel a harmadik a sebesség tekintetében.

A sebesség ára

 

Mindhárom szolgáltatónál elérhető egy-egy elvi 21 Mbit/s sebességet tudó csomag. A Vodafone MobilNet 21 csomagja a legolcsóbb, 4.990 Ft, ami 6 GB adatforgalmat tartalmaz. Akinél a sebesség mellett az ár fontosabb, mint a forgalom mennyisége, annak ez az ideális megoldás.

A Telenor Hipernet 21 csomagja némileg drágább, havi 6.090 Ft-ba kerül, de korlátlan emailezést és böngészést tartalmaz, plusz még 10 GB egyéb forgalmat, valamint még további 100 GB éjszakai forgalmat is. Ez a konstrukció nagy adatforgalomhoz, vagy elsődleges internet kapcsolatnak ajánlott.

A T-Mobile Net&Roll M csomagja 6.990 Ft-ba kerül havonta ami 16 GB adatforgalmat tartalmaz. A T-Mobile-lal azok járnak különösen jól, akiknek van egyéb magenta szolgáltatásuk, például vezetékes internet, telefon, vagy IPTV előfizetés, mert ekkor összességében akár 40 százalék kedvezményt is kaphatnak az egyes szolgáltatások díjaiból.


A szolgálatatók mobilnet ajánlatai összehasonlítva, itt!

 

A 4G csak majdnem 4G…

 

„Valójában a Magyarországon elérhető 4G szolgáltatások nem érik el a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által a negyedik generációs mobil szolgáltatásra előírt minimum 100 Mbit/s, de inkább 1 Gbit/s sebességet” – mutat rá a telenet.hu távközlési szakértője.

Hozzátette: A mobilnet generációk további fejlődésének kérdését alapvetően az: ügyfél igény - készülék választék – rendelkezésre álló frekvencia tartományok hármasa határozza meg:

Ma még korlátozott a felhasználók igénye a szupergyors mobilinternet iránt. Egyes külföldi kutatások azt mutatják, hogy a jelenleg széles körben elérhető, néhány tíz megabit/s sebességet az előfizetők elégségesnek tartják és inkább alacsonyabb árat, valamint nagyobb lefedettséget szeretnének.

Ezt támasztják alá az telenet.hu tapasztalatai is: kijelenthető, hogy Magyarországon ma még nem tömegigény az 50, vagy 100 Mbit/s mobil sebesség. Ez azonban a mobilon történő online zenehallgatás és filmnézés elterjedésével vélhetően egyre erősödni fog a jövőben.

A másik fejlődési korlát a mobil eszköz: a készülékválaszték jelenleg siralmas, a T-Mobile egyetlen 4G-s modemet kínál, viszont egyetlen telefont, vagy tabletet sem. Hozzá kell tenni, hogy ez vélhetően nem marad így sokáig és az év folyamán számos új 4G-s készülékkel rukkolnak elő a gyártók.

A fejlődés legnagyobb gátja azonban a rendelkezésre álló frekvencia készlet: bár a közelmúltban a szolgáltatók több frekvencia sávot vásárolhattak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésein, ezek inkább arra jók, hogy a 3G elérhetőségét országossá tegyék. A hatékony 4G (LTE) hálózat kiépítéséhez azt frekvenciasávot kellene a szolgáltatóknak használatba venniük, amelyet jelenleg az analóg tévé foglal el. Mivel ez összefügg a digitális átállással, erre egy ideig nem lehet számítani.



2012. március 6.


Olvastad már?
Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil? . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!