120 milliárdot vár az állam a maradék frekvenciákból

120 milliárdot vár az állam a maradék frekvenciákból

Miután az első frekvenciaértékesítéssel az államnak nem csak sikerült rendeznie a hazai mobilszolgáltatókkal régóta fennálló vitáját, de egyben igen tekintélyes bevételhez is jutott, az NMHH már javában készül az aukciók második ütemére, amelyből tekintélyes bevételeket remél – mondta a telenet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Az első értékesítési szakasz a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság közlése szerint elképesztő siker volt, 110,9 milliárd forinthoz jutott általa az államháztartás. A három nagy hazai szolgáltató 2022-ig hosszabbította meg egységesen frekvenciahasználati jogait a 900 és 1800 MHz-es sávokban.
Zsuppán Attila, a hatóság kommunikációs igazgatója nemrég megerősítette, amit már eddig is sejteni lehetett: a még nem értékesített sávok aukcióra bocsátását valószínűleg már idén megkezdik. Ezt egyébként az Európai Bizottság is sürgeti, mivel véleményük szerint a sáv kihasználatlanul maradása komoly gazdasági károkat okoz az egész kontinensen.

A felszabadult sáv és a maradékok

A 800 MHz-es frekvenciasáv, amit az analóg földfelszíni sugárzáshoz vettek igénybe, a digitális átállás következtében éppen most szabadul fel. Kiemelten fontos ez a frekvenciasáv már csak azért is, mert tulajdonságai miatt igen alkalmas a legfejlettebb mobilinternetes adatátviteli technológia, a 4G  használatára. Ezen kívül a hagyományos mobilhálózatok kiépítésére is használható, olyan területeken is, amelyek korábban nehezebben elérhetőek voltak.

Felmerült az is, hogy ezt a frekvenciasávot egy esetleges negyedik mobilszolgáltató számára tartalékolják, ennek azonban igen kicsi a valószínűsége. A hatóság kezében még gyakorlatilag egy teljes szolgáltatónyi tartomány van, a 800-as blokkon kívül a 900, 1800, 2100 MHz-es tartományokból megmaradt sávrészekkel és a 2600-as sávval együtt, mondta a telenet.hu szakértője. Az állam és az NMHH mindenesetre továbbra is úgy véli, hogy lenne helye a piacon egy új szolgáltatónak, amely elképzeléseik szerint millióknak nyújthatna olcsóbb szolgáltatásokat, s a verseny ösztönzésével a többi előfizetőnek is kedvezne.

Ki verseng majd?

Ahhoz, hogy valamely cég részt vegyen egy frekvenciapályázaton, igen kevés feltételnek kell megfelelnie – elsősorban összeférhetetlenségi és olyan kritériumoknak, mely szerint nem lehetnek fennálló tartozásai a hatóságok felé. Tehát elméletileg bárki pályázhat. A pályázatokon résztvevők körét ugyanakkor szűkíti az, hogy igen stabil háttérre van szükség a részvételhez, a pályázati díj ugyanis a meghirdetett médiaszolgáltatási alapdíj öt százaléka kell legyen a médiatörvény értelmében.

A frekvenciasávok ára is meglehetősen borsos persze. Azt, hogy pontosan milyen áron tervezik majd a még tartalékban maradt frekvenciák eladását, pontosan nem lehet tudni, azt azonban igen, hogy a jövő évre újabb 120 milliárdos bevételt tervez az állam az aukciókból – tehát szolgáltatónként legalább mintegy 30-40 milliárd forintnyi beruházással számol. Ez ugyanakkor sokak szerint túlzás, és legfeljebb ennek kétharmadát remélhetik, hacsak nem nagyon hosszú időre adják el a jogokat.

Kell a stabil háttér

Az árszabás, valamint az, hogy a frekvenciák elnyeréséhez természetesen az azok használatához szükséges infrastruktúra, vagy legalább kiépítésének lehetősége meg kell legyen, behatárolja a pályázók körét. A nagy mobilszolgáltatókon kívül olyan szolgáltatók pályázhatnak eredményesen, akik mögött erőteljes támogatók állnak – más területen sikeres nagyvállalatok vagy az állam például.

Az állam biztos lehet abban, hogy a 800 MHz-ez frekvenciasáv értékesítésével tetemes összegre tehet majd szert a költségvetés, ha nem is akkorára, mint azt remélik. Erre utal az osztrák példa is – Ausztriában nemrég rekordösszegre tett szert a helyi hatóság, amely 2 milliárd eurót kaszált, részben az átállással felszabaduló sáv eladásával. Itt a kétszer 5 MHz-es blokkokat 45,6 millió euróért kiáltották ki.

Nem most jön az állami szolgáltató

Összességében leszögezhető, hogy ha valamilyen módon az állam továbbra is szeretne egy saját mobilcéget „benyomni” a piacra, akkor komoly kedvezményekkel kell majd segíteniük és nagy mértékben támogatniuk, hogy a három naggyal szemben talpon maradhasson. A negyedik szolgáltató létrehozásához a még állami kézben lévő frekvenciák ugyan adottak, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlen meg is próbálják, ennek ugyanis meglehetősen borsos ára volna, s persze a frekvenciák értékesítéséből betervezett jövő évi 120 milliárd (bár inkább 80-100 milliárd közé becsült) bevétel is kiesne - jelentette a telenet.hu

2013. október 29. 


Olvastad már?

Lesz e rezsicsökkentés a távközlésben? . . . tovább
Végre 100%-os a szélessávú internet lefedettség Európában . . . tovább
Korai még temetni a vezetékes telefont és internetet . . . tovább
Lekörözzük Európát tévénézésben . . . tovább


Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!